Τι είναι ο οδοντιατρικός καθαρισμός;

καθαρισμός

Είναι γνωστή διαδικασία για τους περισσότερους, αλλά ξέρουμε τι πραγματικά είναι; Έχει διαφορά με τη θεραπεία ουλίτιδας και πότε πρέπει να γίνεται;

Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για καθαρισμό δοντιών

Εάν βουρτσίζω καθημερινά τα δόντια μου στο σπίτι, πρέπει να κάνω και επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών;

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ο καθαρισμός των δοντιών δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που λέει το όνομά του. Πρόκειται για καθαρισμό από τα υπολείμματα οδοντικής πλάκας, πέτρα και χρωστικές.

Ο καθαρισμός πραγματοποιείται με διάφορα ειδικά εργαλεία, που στοχεύουν στην απομάκρυνση της πλάκας από τις ορατές επιφάνειες των δοντιών αλλά και από την ουλοδοντική σχισμή, την περιοχή δηλαδή ανάμεσα σε δόντια και ούλα, μέσα στην οποία μπορούν να «κρυφτούν» μεγάλες ποσότητες μικροβίων και οδοντικής πλάκας, δημιουργώντας φλεγμονή.

Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει με εργαλεία χειρος ή με σύγχρονες συσκευές υπερήχων ή ακόμα και συνδιασμός τους για λεπτομερές αλλά και γρήγορο αποτέλεσμα. Συνολικά συμβάλλει στην υγεία των δοντιών, αφού τα απελευθερώνει από το συσσωρευμένο μικροβιακό φορτίο, αλλά και στη γενική υγεία, καθώς μειώνει την πιθανότητα μικροβιαιμίας, δηλαδή μετακίνησης των συσσωρευμένων μικροβίων σε άλλα μέρη του σώματος, μέσω της αιματικής κυκλοφορίας.

Συμβάλει στην διατήρηση ενός υγιούς χαμόγελου ενώ με την αφαίρεση των χρωστικών, αναδεικνύεται το χαμένο λευκό χρώμα των δοντιών!

Η διαδικασία συνήθως διαρκεί 30 λεπτά και ολοκληρώνεται σε 1 επίσκεψη. Για έναν ολοκληρωμένο οδοντιατρικό καθαρισμό ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  • Απομάκρυνση όλων των επιφανειακών εναποθέσεων, πλάκας ή πέτρας και υπολειμμάτων τροφών με συσκευή υπερήχων. Μέσω δονήσεων και υπό καταιονισμό νερού η διαδικασία γίνεται ευκολη, γρήγορη και ανώδυνη.
  • Υπολείμματα πέτρα από βαθύτερα σημεία απομακρύνονται στη συνέχεια με ειδικά εργαλεία χειρός.
  • Ακολουθεί απομάκρυνση των χρωστικών με αμμοβολή, μέσω εκτόξευσης ειδικής σκόνης από την ειδική συσκευή αμμονολής.
  • Στο τέλος γίνεται στίλβωση των δοντιών με πάστα στίλβωσης για την ενδυνάμωση της αδαμαντίνης.
  • Ενδέχεται να ακολουθήσει φθορίωση, επάλειψη δηλαδή των επιφάνειών με πυκνό gel φθορίου για την επούλωση αρχόμενων τερηδονικών βλαβών και την προστασία της αδαμαντίνης από επιθέσεις οξέων.
  • Στην περίπτωση που έχει γίνει διάγνωση ουλίτιδας, ο καθαρισμός ολοκληρώνεται σε 2 επισκέψεις.

Με βάση ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, συστήνεται να γίνεται καθαρισμός των δοντιών 2 φορές το χρόνο ή κάθε 6 μήνες, ενώ η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ADA) προτείνει επανάληψη του οδοντιατρικού καθαρισμού κάθε 4-6 μήνες, δηλαδή 2-3 φορές το χρόνο.

Μάλιστα σε αρκετές χώρες αποτελεί απαιτούμενη προ-χειρουργική θεραπεία, πριν από χειρουργικές επεμβάσεις με γενική αναισθησία, και ειδικότερα πριν από καρδιολογικές επεμβάσεις. Παράλληλα με τον καθαρισμό, η στοματική υγεία θα πρέπει να διατηρείται με καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, καθώς μόνο ο οδοντιατρικός καθαρισμός δεν μας προστατεύει επαρκώς.

Από την άλλη, μόνο το καθημερινό επιμελές βούρτσισμα των δοντιών επίσης δεν εγγυάται την απουσία προβλημάτων στο στόμα, καθώς η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να αφαιρέσει τη μικροβιακή πλάκα από τις πλαϊνές επιφάνειες των δοντιών, ή από την ουλοδοντική σχισμή λόγω αδυναμίας πρόσβασης. Αδύνατη είναι επίσης η απομάκρυνση των χρωστικών, λόγω της σύνδεσής τους με την επιφάνεια της αδαμαντίνης.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.