Τι είναι ένα οδοντικό εμφύτευμα και πώς τοποθετείται;

οδοντίατρος

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι ασθενείς προσφεύγουν στην λύση των οδοντικών εμφυτευμάτων προκειμένου να αναπληρώσουν την απώλεια των δοντιών τους.

Δες ακόμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη για τουλάχιστον 40 χρόνια και η βιοσυμβατότητα τους με το ανθρώπινο σώμα είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, τόσο επιστημονικά όσο και εμπειρικά.

Τι είναι το εμφύτευμα;

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια κατασκευή από τιτάνιο, που μοιάζει με βίδα και λειτουργεί σαν την ρίζα του δοντιού όταν τοποθετηθεί μέσα στο οστό.

Το τιτάνιο έχει την ιδιότητα να ενσωματώνεται πλήρως με το οστό των γνάθων και αυτό δίνει την αίσθηση στον ασθενή πως το εμφύτευμα λειτουργεί σαν ένα φυσικό δοντι. Η βιολογική αυτή διαδικασία της σύνδεσης του εμφυτεύματος με τα κύτταρα του οστού λέγεται οστεοενσωμάτωση και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα εμφυτεύματα για να στηρίξουμε πάνω τους τις προσθετικές αποκαταστάσεις των δοντιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται τα εμφυτεύματα είναι για να στηρίξουν μονές θήκες ή γέφυρες στην περίπτωση  απώλειας ενός η περισσότερων δοντιών και όταν θέλουμε  να τα χρησιμοποιήσουμε ως στηρίγματα για την καλύτερη στήριξη και συγκράτηση μιας κινητής οδοντοστοιχίας.

εμφύτευμα

Ποια είναι η διαδικασία της τοποθέτησης;

Η διαδικασία της επιεμφυτευματικής αποκατάστασης  αποτελείται από δυο φάσεις.

Την φάση της χειρουργικής τοποθέτησης του εμφυτεύματος, που γίνεται από οδοντίατρο με εξειδίκευση σε χειρουργικές τεχνικές και μπορεί να είναι περιοδοντολόγος  ή γναθοχειρουργός και την φάση της προσθετικής αποκατάστασης που αναλαμβάνει οδοντίατρος με εξειδίκευση στην οδοντοπροσθετική.

Απαραίτητη προϋπόθεση πριν προχωρήσουμε στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι η καλή μελέτη της ακτινογραφικής εικόνας της περιοχής που θα αποκατασταθεί, μέσω ειδικής αξονικής τομογραφίας, η οποία μας βοηθάει να αξιολογήσουμε το οστό και στις τρεις διαστάσεις του χώρου.

Η κλινική εξέταση του ασθενή, η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και η εμπεριστατωμένη ενημέρωση του ασθενή για την χρήση, την φροντίδα και τα στάδια αποκατάστασης του εμφυτεύματος, είναι επίσης πολύ σημαντικά και αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν πριν προχωρήσουμε στη φάση των οδοντιατρικών εργασιών.

Η χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται στο χώρο ενός οδοντιατρείου και χρειάζεται απλά μια τοπική αναισθησία σαν και και αυτή που κάνει ο γενικός οδοντίατρος για ένα σφράγισμα.

Πόσο διαρκεί η τοποθέτηση και πόσο η ενσωμάτωση ενός εμφυτεύματος;

Η διάρκεια για ένα μονό εμφυτεύμα είναι μόλις λίγα λεπτά και μπορεί να πραγματοποιηθεί με τομή και ράμματα ή ελάχιστα επεμβατικά, αποφεύγοντας ράμματα και τομές.

Ο χρόνος που χρειάζεται μετά την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος για να αποκατασταθεί η περιοχή με την προσθετική του δοντιού, εξαρτάται από το πρωτόκολλο που θα επιλεγεί μεταξύ της ιατρικής ομάδας και του ασθενή.

Στην πιο συνηθισμένη διαδικασία περιμένουμε δυο μήνες για την ενσωμάτωση του εμφυτεύματος  και μετά προχωράμε στο απαραίτητο προσθετικό και εργαστηριακό στάδιο προτού παραδώσουμε την τελική εργασία στον ασθενή.

Ο χρόνος της διαδικασίας της ενσωμάτωσης μπορεί να διπλασιαστεί στην περίπτωση που κατά την χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνει ταυτόχρονη ανάπλαση της περιοχής με οστικό μόσχευμα και μεμβράνη, στη περίπτωση που λόγω απορρόφησης ή εκτεταμένης φλεγμονής έχει αλλοιωθεί η φυσιολογική αρχιτεκτονική του οστού.

Στις περιπτώσεις που ο ασθενής  επιθυμεί να αποκατασταθεί άμεσα με δόντια πάνω στα εμφυτεύματα που θα τοποθετηθούν, ώστε να αποφύγει το μεσοδιάστημα της οστεοενσωμάτωσης, ο προσθετολόγος μπορεί  την μέρα του χειρουργείου να αποτυπώσει τις θέσεις που έχουν μόλις τοποθετηθεί τα εμφυτεύματα και να προχωρήσει στην παράδοση ακίνητης προσωρινής αποκατάστασης την ίδια μέρα .

Με αυτό το τρόπο που λέγεται άμεση φόρτιση εμφυτεύματος, ο ασθενής αποφεύγει να μείνει χωρίς δόντια ή να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κινητή οδοντοστοιχία μέχρι να ολοκληρωθεί η  ενσωμάτωση για να προχωρήσει στο τελικό στάδιο της προσθετικης.

Ποιός εξειδικευμένος oδοντίατρος γνωρίζει να το κάνει;

Η στενή συνεργασία οδοντιάτρων για τον σωστό σχεδιασμό και εκτέλεση του περιστατικού, η κατάλληλη προεγχειρητική ακτινολογική εξέταση και η επιλογή αξιόπιστων υλικών και έμπειρων οδοντοτεχνικών εργαστηρίων, είναι οι παράγοντες εκείνοι που διαμορφώνουν το κόστος της εργασίας αλλά και εγγυώνται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η επιλογή του εμφυτεύματος, ως λύση για την αποκατάσταση με δόντια που λειτουργούν και φαίνονται σαν να ήταν φυσικά, έχει προσφέρει στους ασθενείς μας  μια ασύγκριτη ποιότητα ζωής με αντίκτυπο τόσο στην ψυχολογία όσο και στην κοινωνική ζωή τους.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.