Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και πότε οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο;

kolpiki marmarigi- ti einai-τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη, καθώς μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνα αποτελέσματα στην υγεία όπως εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή και αποτελεί τον πιο συνηθισμένο λόγο νοσηλείας και επίσκεψης στον γιατρό. Σημαντική ένδειξη είναι ο γρηγορότερος αλλά και ακανόνιστος ρυθμός των καρδιακών παλμών, που δεν υποχωρεί. Καθώς αυξάνεται η ηλικία, αυξάνονται και οι πιθανότητες να παρουσιαστεί κολπική μαρμαρυγή. Iδιαίτερα μετά την ηλικία των 70 χρόνων.

Η σταθερά παραμελημένη υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για την δημιουργία κολπικής μαρμαρυγής. Η κολπική μαρμαρυγή μεταφέρεται γρήγορα στις κοιλίες της καρδιάς. Λόγω αυτού, οι σφυγμοί αυξάνονται και συχνά ανεβαίνουν ακόμα και πάνω από 100 σφυγμούς το λεπτό. Έτσι εξηγείται και το «φτερούγισμα» στην καρδιά που οι ασθενείς περιγράφουν, οι ταχυπαλμίες, αλλά και οι ζαλάδες. Ουσιαστικά οι ασθενείς αισθάνονται την καρδιά τους να απορρυθμίζεται.

Ποιες ενδείξεις εμφανίζονται στην κολπική μαρμαρυγή;

Οι πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις είναι η δύσπνοια, η ταχυπαλμία, το «φτερούγισμα» στο στήθος και οι αρρυθμίες. Το αίσθημα αδυναμίας που μπορεί να γίνει πανικός και οι πόνοι στο στήθος, περιλαμβάνονται επίσης στα συμπτώματα. Η κολπική μαρμαρυγή που δεν προκαλεί συμπτώματα (ασυμπτωματική) είναι εξίσου επικίνδυνη, αφού δεν ανιχνεύεται παρά μόνον τυχαία κι έτσι ο ασθενής δεν λαμβάνει καμία θεραπεία.

Πότε υπάρχει κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο;

Εάν έχουμε κολπική μαρμαρυγή, είμαστε σε κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Με την κολπική μαρμαρυγή οι κοιλίες της καρδιάς δεν αιματώνονται επαρκώς. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα δεν κινείται με φόρα από τους κόλπους προς τις κοιλίες. Κατά συνέπεια μπορεί να λιμνάσει σε κάποιες περιοχές της καρδιάς όπως για παράδειγμα στον αριστερό κόλπο, οπότε θα πήξει. Τότε υπάρχει πιθανότητα να σχηματιστούν θρόμβοι.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα θα υπάρξουν επιπλοκές λόγω των θρομβοεμβολών, με κυριότερη αυτή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η κολπική μαρμαρυγή είναι άλλωστε μια συχνή αιτία πρόκλησης του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που δεν λαμβάνουν θεραπεία με αντιπηκτικά και που έχουν περάσει τα 70 έτη, βρίσκονται σε κίνδυνο εγκεφαλικού 20%-30% μέσα σε μια πενταετία.

κολπική μαρμαρυγή-kolpiki marmarugi

Πότε είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού με Holter ρυθμού 24ωρου;

Η κολπική μαρμαρυγή στην αρχική της φάση εκδηλώνεται μόνο περιστασιακά (παροξυσμική). Συνεπώς μπορεί να μην είναι εμφανής ακριβώς τη στιγμή που ο γιατρός καταγράφει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα στο ιατρείο. Αν λοιπόν υπάρχει η υποψία για κολπική μαρμαρυγή, αυτή μπορεί να ανιχνευθεί με μία 24ωρη καταγραφή. Δηλαδή ένα συνεχιζόμενο ηλεκτροκαρδιογράφημα μακράς διάρκειας, που λέγεται Holter ρυθμού.

Γιατί είναι σημαντική η άμεση θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή;

Οι λόγοι θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής στο ξεκίνημά της, εξυπηρετούν τόσο την ποιότητά της ζωής του ασθενή όσο και το επιμηκυμένο προσδόκιμο της ζωής. Μέσω της έγκαιρης αντιμετώπισης μπορούν να προληφθούν και να αποφευχθούν νόσοι που μπορούν να προκύψουν εξαιτίας της κολπικής μαρμαρυγής και να αποκατασταθεί η επιθυμητή σταθερότητα για τον καρδιακό ρυθμό, ώστε ο ασθενής να ανακουφιστεί από τις έντονες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια των κρίσεων.

Όταν βρίσκεται σε αρχικά στάδια, η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή, με μια αποκαλούμενη κατάλυση με καθετήρα αλλά και με ηλεκτρική καρδιοανάταξη (ηλεκτροσόκ της καρδιάς). Ωστόσο, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου το σημαντικότερο μέτρο είναι η λήψη εξατομικευμένης αντιπηκτικής θεραπείας.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αισθανόμαστε ότι η καρδιά μας χτυπάει ασυντόνιστα και οι σφυγμοί μας αλλάζουν ρυθμό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκεφθούμε εγκαίρως τον καρδιολόγο. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις πιο συχνές ρυθμικές διαταραχές της καρδιάς, με συνέπειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες, στην περίπτωση που αμελήσουμε τον έγκαιρο έλεγχο.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.