Τι θα πρέπει να προσέξεις στην κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, προτού δημιουργήσει επικίνδυνα αποτελέσματα στην υγεία όπως εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι σημαίνει «κολπική μαρμαρυγή»;

Η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή και αποτελεί τον πιο συνηθισμένο λόγο νοσηλείας και επίσκεψης στον γιατρό. Σημαντική ένδειξη είναι ο γρηγορότερος αλλά και ακανόνιστος ρυθμός των καρδιακών παλμών, που δεν υποχωρεί. Καθώς αυξάνεται η ηλικία, αυξάνονται και οι πιθανότητες να παρουσιαστεί κολπική μαρμαρυγή – μετά την ηλικία των 70 χρόνων, οι πιθανότητες είναι σε ποσοστό 16%.

Η σταθερά παραμελημένη υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για την δημιουργία κολπικής μαρμαρυγής.

Η κολπική μαρμαρυγή μεταφέρεται γρήγορα στις κοιλίες της καρδιάς, γι’αυτό και οι σφυγμοί αυξάνονται και συχνά ανεβαίνουν ακόμα και πάνω από 100 σφυγμούς το λεπτό. Έτσι εξηγείται και το «φτερούγισμα» στην καρδιά που οι ασθενείς περιγράφουν, οι ταχυπαλμίες, αλλά και οι ζαλάδες. Ουσιαστικά οι ασθενείς αισθάνονται την καρδιά τους να απορρυθμίζεται.

Εάν έχουμε κολπική μαρμαρυγή, είμαστε σε κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, οι κοιλίες της καρδιάς δεν αιματώνονται επαρκώς, δηλαδή το αίμα δεν κινείται με φόρα από τους κόλπους προς τις κοιλίες – κατά συνέπεια μπορεί να λιμνάσει σε κάποιες περιοχές της καρδιάς όπως π.χ. στον αριστερό κόλπο, οπότε θα πήξει. Τότε υπάρχει πιθανότητα να σχηματιστούν θρόμβοι.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία (αντιπηκτικά φάρμακα) θα υπάρξουν επιπλοκές λόγω των θρομβοεμβολών, με κυριότερη αυτή του εγκεφαλικού επεισοδίου – 15% των εγκεφαλικών επεισοδίων, έχει σαν αιτία την κολπική μαρμαρυγή. Ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που δεν λαμβάνουν θεραπεία με αντιπηκτικά και που έχουν περάσει τα 70 έτη, βρίσκονται σε κίνδυνο εγκεφαλικού 20%-30% μέσα σε μια πενταετία.

Ποιες οι ενδείξεις της κολπικής μαρμαρυγής

Οι πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις είναι η δύσπνοια, η ταχυπαλμία, το «φτερούγισμα» στο στήθος και οι αρρυθμίες. Το αίσθημα αδυναμίας που μπορεί να γίνει πανικός και οι πόνοι στο στήθος, περιλαμβάνονται επίσης στα συμπτώματα. Η κολπική μαρμαρυγή που δεν προκαλεί συμπτώματα (ασυμπτωματική) είναι εξίσου επικίνδυνη, αφού δεν ανιχνεύεται παρά μόνον τυχαία κι έτσι ο ασθενής δεν λαμβάνει καμία θεραπεία.

Τρόποι διάγνωσης της κολπικής μαρμαρυγής

Στην περίπτωση που υπάρχει έστω και μία από τις παραπάνω ενδείξεις, θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό ώστε να είμαστε σίγουροι για την υγεία της καρδιάς μας.

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει την κολπική μαρμαρυγή, καθώς ακροάζεται τον ασθενή με το στηθοσκόπιο και να την τεκμηριώσει μέσω ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ).

Συχνά απαραίτητη η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού σε 24ωρη βάση με την τοποθέτηση Holter ρυθμού.

Η κολπική μαρμαρυγή στην αρχική της φάση εκδηλώνεται μόνο περιστασιακά (παροξυσμική) και συνεπώς όχι πάντα ακριβώς τη στιγμή που ο γιατρός καταγράφει ένα ΗΚΓ στο ιατρείο. Όταν λοιπόν υπάρχει η υποψία για κολπική μαρμαρυγή, αυτή μπορεί να ανιχνευθεί με μία 24ωρη καταγραφή, δηλαδή ένα συνεχιζόμενο ηλεκτροκαρδιογράφημα μακράς διάρκειας, που λέγεται Holter ρυθμού.

Όταν αμελούμε να αντιμετωπίσουμε την υψηλή αρτηριακή μας πίεση και τα προβλήματα της καρδιάς, πολύ συχνά επακολουθεί η κολπική μαρμαρυγή.

 Ποιες είναι οι αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής;

Η προχωρημένη ηλικία είναι συνήθως η κυριότερη αιτία της κολπικής μαρμαρυγής – χωρίς να είναι η μοναδική. Περισσότερες συχνές αιτίες είναι:

  • Υπέρταση-αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Μυοκαρδιοπάθεια
  • Στεφανιαία αρτηριακή νόσος
  • Διαβήτης (Diabetes mellitus)
  • Νόσοι βαλβίδων της καρδιάς
  • Φλεγμονή του περικαρδίου
  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Κατάχρηση αλκοόλ

Για τις παραπάνω αιτίες, στα σημαντικότερα διαγνωστικά μέτρα σε νέα περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής είναι η μέτρηση/παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, το Triplex καρδιάς (ηχοκαρδιογράφημα) και οι εξετάσεις αίματος.

 Υπάρχουν τρόποι θεραπείας;

 Προκειμένου για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, συνήθως συστήνεται φαρμακευτική αγωγή. Η καρδιακή «επανεκκίνηση» μέσω ηλεκτροσόκ, ή/και κατάλυση με καθετήρα αποτελούν επίσης προαιρετική αντιμετώπιση. Υψίστης σημασίας η πρόληψη θρομβώσεων.

 Οι λόγοι θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής στο ξεκίνημά της, εξυπηρετούν τόσο το επιμηκυμένο  προσδόκιμο της ζωής του ασθενή, όσο και την ποιότητά της – να προληφθούν και να αποφευχθούν επακόλουθες νόσοι εξαιτίας της κολπικής μαρμαρυγής και να αποκατασταθεί σε σταθερότητα ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, ώστε ο ασθενής να ανακουφιστεί από τις έντονες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια των κρίσεων.

Όταν βρίσκεται σε αρχικά στάδια, η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή, με μια αποκαλούμενη κατάλυση με καθετήρα και με ηλεκτρική καρδιοανάταξη (ηλεκτροσόκ της καρδιάς).

Το σημαντικότερο θεραπευτικό μέτρο είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, με την εξατομικευμένη αντιπηκτική θεραπεία. Στις μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής, υπάρχει συνεχής πρόοδος και πρόσφατη εξέλιξη, κυρίως σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που αποτρέπουν την πήξη του αίματος (αντιπηκτικά). Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας νέες δραστικές ουσίες (τα αποκαλούμενα Νέα Αντιπηκτικά NOACS), τα οποία αποτελούν εναλλακτική της συμβατικής αραίωσης αίματος με Ανταγωνιστές-Βιταμίνης-Κ, (Sintrom) και η χρήση τους είναι πιο απλή/εύκολη.

Όταν αισθανόμαστε ότι η καρδιά μας χτυπάει ασυντόνιστα και οι σφυγμοί μας αλλάζουν ρυθμό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκεφθούμε εγκαίρως τον καρδιολόγο. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις πιο συχνές ρυθμικές διαταραχές της καρδιάς, με συνέπειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες, στην περίπτωση που αμελήσουμε τον έγκαιρο έλεγχο.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.