Γιατί χρειάζεται ο προαθλητικός έλεγχος των παιδιών
Η νέα σχολική χρονιά άρχισε και σιγά-σιγά τα παιδιά επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους ή ξεκινάνε καινούριες. Προτού, όμως, ασχοληθούν με κάποιο άθλημα χρειάζεται να υποβληθούν σε καρδιολογικό έλεγχο, ο οποίος έχει γίνει υποχρεωτικός από ακαδημίες και αθλητικούς συλλόγους. Έτσι, για την εγγραφή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα χρειάζεται να προσκομίσουν την κάρτα υγείας αθλητή, η οποία έχει διάρκεια ενός χρόνου.
Ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητο να διεξάγεται από όλους. Από το νεαρό μέχρι τον επαγγελματία αθλητή και το μεσήλικα κολυμβητή. Ανεξάρτητα από το επίπεδο άθλησης ή την ηλικία, κατά τον έλεγχο μπορεί να εντοπιστούν καρδιακά προβλήματα, προλαμβάνοντας σοβαρές μελλοντικές παθήσεις και περιστατικά αιφνίδιου θανάτου που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή ενός αθλητή.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αγνοείται οποιοδήποτε αίσθημα ενόχλησης παρατηρείται κατά τη διάρκεια της άσκησης ή μετά το τέλος της. Συμπτώματα, που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα είναι:
- ο πόνος στο στήθος
- η εύκολη κόπωση
- το αίσθημα της ζάλης
- η αδυναμία ή η απώλεια των αισθήσεων
- η έντονη δύσπνοια
Τι περιλαμβάνει ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος
Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προαθλητικού ελέγχου περιλαμβάνουν κλινική εξέταση, λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς. Σε περιπτώσεις, όμως, που εντοπιστεί κάποια παθολογία όπως, το φύσημα, πραγματοποιείται επιπλέον έλεγχος και εξετάσεις. Συστήνεται, δηλαδή, τρίπλεξ και αν χρειαστεί χόλτερ καρδιάς.
Πως βοηθά ο προαθλητικός έλεγχος
Κατά τον καρδιολογικό έλεγχο μπορεί να ανιχνευθούν προβλήματα, που μπορεί να μην είχαν εκδηλωθεί ως τώρα κλινικά και να μην είχε εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα ως ένδειξη της ύπαρξής τους.
Καρδιολογικά προβλήματα όπως οι συγγενείς καρδιοπάθειες, αρρυθμίες, διαταραχές ηλεκτρικής αγωγής της καρδιάς και βαλβιδοπάθειες που θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ωστόσο, δεν είναι ανιχνεύσιμες όλες οι καρδιοπάθειες στην παιδική ηλικία γι’ αυτό και η διεξαγωγή του ελέγχου είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεται σε όλες τις ηλικίες προκειμένου η αθλητική δραστηριότητα να πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια.
Με τη διάγνωση ο εξεταζόμενος είναι σε θέση να γνωρίζει την ύπαρξη κάποιας παθολογίας για την όσο το δυνατόν αμεσότερη αντιμετώπισή της. Γνωρίζει αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, ο οποίος αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιολογικής νόσου και αν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στις συνήθειες του, για παράδειγμα στη διατροφή. Ακόμη, με την καθοδήγηση του καρδιολόγου ενημερώνεται για το κατάλληλο είδος άσκησης σύμφωνα με την περίπτωσή του, τους περιορισμούς που μπορεί να συστήνονται αλλά και την επιτρεπτή διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.