Κολπική μαρμαρυγή

Κολπική-μαρμαρυγή-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την κολπική μαρμαρυγή

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή ορίζεται ως μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που είτε είναι μόνιμη είτε παροδική. Οι κόλποι της καρδιάς συστέλονται γρήγορα και αποδιοργανωμένα και αυτό οδηγοί και της κοιλότητες της καρδιάς να ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή ασθένεια κυρίως μετά την ηλικία των 60 ετών και προσβάλλει πιο συχνά το ανδρικό φύλο από ότι το γυναικείο.

Αίτια

Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να διευκρινιστούν τα αίτια που προκαλείται ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής σε ηλικιωμένα άτομα. Παρ’όλα αυτά η συχνότερη αιτία είναι η αύξηση του όγκου των κόλπων λόγω διαταραχής. Μερικές λοιπόν από αυτές είναι:

Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των νόσων κρύβεται στο κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής άσκησης αλλά και τη μη σωστή διατροφή και έτσι αυτοί οι παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής. Τέλος η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ όπως και ο υπερθυρεοειδισμός αποτελούν παράγοντες που προδιαθέτουν τη δημιουργία κολπικής μαρμαρυγής.

Συμπτώματα

Η κολπική μαρμαρυγή υπάρχει πιθανότητα να είναι ασυμπτωματική. Όταν όμως παρουσιάζει συμπτώματα όπως:

 • Ταχυπαλμία
 • Δύσπνοια
 • Πόνος στο στήθος
 • Ζαλάδα
 • Κόπωση

Είδη της κολπικής μαρμαρυγής

Η κολπική μαρμαρυγή χωρίζεται σε τρία είδη:

 1. Πρωτοεμφανιζόμενη κολπική μαρμαρυγή
 2. Διαλείπουσα κολπική μαρμαρυγή η οποία κατατάσσεται σε αυτό το είδος αφού έχουν συμβεί δύο ή περισσότερα επεισόδια
 3. Μόνιμη κολπική μαρμαρυγή η οποία είναι χρόνια

Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή μπορούν να μεταβούν από το ένα είδος στο άλλο.

Διάγνωση

Αρχικά ο γιατρός έχει την υποψία ότι ο ασθενής πάσχει από κολπική μαρμαρυγή λόγω της ανωμαλίας του καρδιακού ρυθμού. Γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα για να διαπιστωθεί η αρρυθμία καθώς και αιματολογικός έλεγχος. Τις περισσότερες φορές γίνονται κάποιες επιπλέον εξετάσεις με σκοπό να διερευνηθεί η υποκείμενη νόσος. Οι πιο συνήθεις εξετάσεις που γίνονται είναι: υπερηχοκαρδιογράφημα, test κόπωσης και ανάλογα την περίπτωση μπορεί να γίνει και στεφανιογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική μαρμαρυγή

Για την αντιμετώπιση λαμβάνονται υπόψην τρεις σημαντικοί παράγοντες:

 1. Καρδιακή συχνότητα
 2. Εμβολικές επιπλοκές και πρόληψη αυτών
 3. Φλεβοκομβικός ρυθμός

Βάσει αυτών αποφασίζεται και η κατάλληλη θεραπεία. Η καρδιακή συχνότητα για να παραμένει σταθερή επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της δακτυλίτιδας και κάποιες φορές χορηγείται συμπληρωματικά φαρμακευτική αγωγή. Η αντιπηκτική θεραπεία γίνεται με στόχο να προληφθούν εμβολικές επιπλοκές ή διαφορετικά χορηγούνται το φαρμακευτικό σκευάσμα της ασπιρίνης.

Τέλος για να μπορέσει να επιτευχθεί η αποκατάσταση του φλεβοκομβικού ρυθμού γίνεται ηλεκτρική ανάταξη της κολπικής μαρμαρυγής. Πολλές φορές όταν αυτό δεν είναι δυνατό χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή. Αξίζει να σημειωθεί όταν αν υπόκειται κάποιο άλλο νόσημα τότε πρώτα θα πρέπει να θεραπεύεται πρώτα αυτό και μετά η κολπική μαρμαρυγή.

Επιπλοκές

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί ως ασθένεια μπορεί να παρουσιάσει  επιπλοκές. Η πιο συχνή επιπλοκή που καταγράφεται είναι τα εμβολικά επεισόδια με έμφαση στα εγκεφαλικά. Οι παράγοντες που συντελούν στην πρόκληση επιπλοκών είναι όταν ο ασθενής πάσχει από τις εξήςνόσους: αποφρακτική βαλβιδοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση. Επίσης, η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο καθώς επιπλοκές εμφανίζουν οι ασθενείς άνω των 75 ετών.

Προφύλαξη

Για την προφύλαξη κολπικής μαρμαρυγής αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει προφύλαξη από εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης πρέπει ο ασθενής να ακολουθεί τις οδηγίες που του έχει δώσει ο γιατρός του τόσο για τη φαρμακευτική αγωγή όσο και για τη διατροφή του. Με αυτό τον τρόπο θα συντελέσει στην αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και διάφορων υποτροπών που σχετίζονται με την αρρυθμία.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την κολπική μαρμαρυγή είναι ο Καρδιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Καρδιολόγο