Κολπική μαρμαρυγή

kolpiki marmarigi- aitia-sumptwmata-antimetwpisi-κολπική μαρμαρυγή- αιτια- συμπτώματα- αντιμετώπιση

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή ορίζεται ως μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που είτε είναι μόνιμη είτε παροδική. Οι κόλποι της καρδιάς συστέλλονται γρήγορα και αποδιοργανωμένα και αυτό οδηγοί και της κοιλότητες της καρδιάς να ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή ασθένεια κυρίως μετά την ηλικία των 60 ετών και προσβάλλει πιο συχνά το ανδρικό φύλο από ότι το γυναικείο. Χωρίζεται σε τρία είδη. Την πρωτοεμφανιζόμενη κολπική μαρμαρυγή, την διαλείπουσα κολπική μαρμαρυγή η οποία κατατάσσεται σε αυτό το είδος αφού έχουν συμβεί δύο ή περισσότερα επεισόδια και την εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή η οποία είναι μακροχρόνια. Πολλές φορές ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει από ένα στάδιο και να μεταπηδήσει στα άλλα.

Μάθετε πότε μπορεί η κολπική μαρμαρυγή να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Aίτια & Συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής

Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται όταν υπάρχουν μη φυσιολογικές ηλεκτρικές οδοί στην καρδιά και η καρδιά δεν χτυπάει τακτικά ή δεν αντλεί αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στο σώμα.

Γι’ αυτό και τα αίτια της κολπικής μαρμαρυγής σχετίζονται συνήθως με προβλήματα που προϋπάρχουν στην δομή της καρδιάς. Ωστόσο, τα συμπτώματά τους δεν είναι πάντα εμφανή.

Διάβαστε για τα αίτια και τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής εδώ

Διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σημάδι ανωμαλίας του καρδιακού ρυθμού ή κόπωσης καλό είναι να επισκεφθείτε έναν Καρδιολόγο.  Εκείνος θα μπορεί να σας εξετάσει και να διαπιστώσει αν οι καρδιακοί παλμοί είναι ακανόνιστοι. Εκτός από το την ακρόαση με το στηθοσκόπιο πολλές φορές μπορεί να ζητήσει περεταίρω εξετάσεις προκειμένου να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την διάγνωση.

Οι εξετάσεις που συνιστώνται βρίσκονται εδώ

Αντιμετώπιση για την κολπική μαρμαρυγή

Για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής πρέπει αρχικά να οριστεί το είδος της και στην συνέχεια ανάλογα με αυτό αποφασίζεται η κατάλληλη μέθοδος. Σε περιπτώσεις που η αρρυθμία εμμένει συνήθως χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.

Δείτε τα φάρμακα που συστήνονται για την αγωγή

Αν ο καρδιακός παλμός δεν μπορεί να ρυθμιστεί και τα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής.

Διαβάστε για την επέμβαση της κατάλυσης με καθετήρα

Πρόληψη για την κολπική μαρμαρυγή

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου παίζει η διατροφή. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία χρειάζεται να γνωρίζουν ποιες τροφές επιτρέπεται να καταναλώνουν και ποιες όχι. Αποφεύγοντας, τους παράγοντες που επιβαρύνουν τον οργανισμό σε καθημερινή βάση μειώνεται και ο κίνδυνος των επιπλοκών.

Βρείτε συμβουλές για την διατροφή

Εκτός από την διατροφή, όμως, συνιστάται η υιοθέτηση σωστών συνηθειών στην καθημερινότητα σε γενικό επίπεδο. Σε συνδυασμό με την αλλαγή των συνηθειών που είναι επιβλαβείς μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής και την πρόληψη κατά της νόσου.

Ενημερωθείτε για την πρόληψη κατά της κολπικής μαρμαρυγής

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την κολπική μαρμαρυγή είναι ο Καρδιολόγος