Τι είναι η ροδόχρους ακμή και πως αντιμετωπίζεται;

Ροδόχρους ακμή: πώς αντιμετωπίζεται;

Ροδόχρους ακμή: πώς αντιμετωπίζεται;

Γράφει η Γραμματική Μαργαρώνη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η ροδόχρους ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος που οφείλεται στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στο πρόσωπο. Τα βασικά της συμπτώματα περιλαμβάνουν μόνιμη ερυθρότητα του δέρματος, ευρυαγγείες, βλατίδες, φλεγμονή και κνησμό. Η ερυθρότητα είναι εντονότερη στις παρειές, το σαγόνι, το μέτωπο και στην περιοχή της μύτης. Εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ενώ είναι συνηθέστερη στις γυναίκες. Η ροδόχρους ακμή μπορεί να συνυπάρχει με την κοινή ακμή και πολλές φορές συνοδεύεται από επιπεφυκίτιδα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που επιφέρουν προβλήματα στην όραση, όπως κερατίτιδα.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση της ροδόχρου ακμής;

Η απότομη μετάβαση από το κρύο στη ζέστη, η έκθεση στον ήλιο, ο καπνός των τσιγάρων, η κατανάλωση αλκοόλ και καυτερών φαγητών, καθώς και το έντονο άγχος είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν έξαρση της ροδόχρου ακμής . Επιπλέον, οι ασθενείς δεν πρέπει να καταναλώνουν τσάι και καφέ σε μεγάλες ποσότητες, καθώς προκαλούν διεύρυνση των αγγείων, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή είναι χρόνια πάθηση, επομένως οι θεραπείες που χορηγούνται ελέγχουν τα συμπτώματά της. Προληπτικά, οι πάσχοντες από ροδόχρου ακμή θα πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά, καθώς και τη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίζουν για την καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας του προσώπου τους. Ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει στον ασθενή τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, που περιλαμβάνει αντιβιοτικά, ερυθρομυκίνη, μετρονιδαζόλη και ρετινοειδή. Η ροδόχρους ακμή μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με τη χρήση ειδικού laser.
 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.