Αντιμετώπισε τη στηθάγχη με τη θεραπεία Εxternal Counterpulsation

Αντιμετώπισε τη στηθάγχη με τη θεραπεία external counterpulsation

Η θεραπεία Εxternal Counterpulsation είναι διαθέσιμη για τους ασθενείς οι οποίοι βιώνουν εξουθενωτικό πόνο στο στήθος (στηθάγχη) ή δυσκολία στην αναπνοή.

Η θεραπεία Εxternal Counterpulsation θεωρείται μια εναλλακτική λύση στις επεμβατικές χειρουργικές διαδικασίες και βοηθά πολλούς καρδιολογικούς ασθενείς να επιστρέψουν στις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες τους.

Η External Counterpulsation είναι διαθέσιμη για τους ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε μία ή περισσότερες διαδικασίες παράκαμψης (bypass). Πολλοί ασθενείς σκέφτονται τη θεραπεία Εxternal Counterpulsation όταν δεν είναι πλέον υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση ή αγγειοπλαστική, ή είχαν διάφορες χειρουργικές διαδικασίες και η στηθάγχη τους έχει επιστρέψει.

H θεραπεία αυτή μπορεί να προσφέρει τα ίδια οφέλη, όπως αυτές οι επεμβατικές διαδικασίες, αλλά με ελάχιστο κίνδυνο. Είναι εγκεκριμένη από τον FDA, τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την ασφάλεια των τροφίμων και των φαρμάκων στις ΗΠΑ και πρόσφατα έλαβε σύσταση ΙΙa από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας.

Η ταξινόμηση IIa σημαίνει ότι το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων και το επίπεδο της γνώμης είναι υπέρ της θεραπείας, στην περίπτωση αυτή, οι γιατροί θα πρέπει να την εξετάσουν ως θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που πάσχουν από ανθεκτική στηθάγχη.

Η θεραπεία External Counterpulsation μπορεί να είναι επιτυχής στη μείωση της διάρκειας και της συχνότητα της στηθάγχης, ή του πόνου στο στήθος. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με μία ώρα την ημέρα για τριάντα πέντε ημέρες. Μία τυπική πορεία της θεραπείας διαρκεί 7 έως 8 εβδομάδες.

Κατά τη θεραπεία External Counterpulsation, ο θεραπευτής τυλίγει σφιχτά τις περιχειρίδες (σαν και αυτές που μετράμε την αρτηριακή πίεση στο σπίτι) γύρω από την περιοχή της γάμπας, των μηρών και των γλουτών. Είναι ρυθμισμένες, ώστε να συμπιέζονται και να αποσυμπιέζονται ανά κάθε χτύπο της καρδιάς. Κατά την συμπίεση, οι περιχειρίδες σπρώχνουν το αίμα προς την καρδιά αυξάνοντας την πίεση της διαστολής, την ροή του αίματος στα στεφανιαία (τα αγγεία της καρδιάς) και τα αποθέματα οξυγόνου. Η διαδικασία αυτή βοηθάει το οξυγονωμένο αίμα να φτάσει στην καρδιά.

Στο χρόνο αυτό, η διαδικασία αυτή μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τα συμπτώματα της στηθάγχης του ασθενούς.

Η θεραπεία External Counterpulsation πιστεύεται ότι προάγει την ανάπτυξη της παράπλευρης κυκλοφορίας. Η παράπλευρη κυκλοφορία είναι η ανάπτυξη των μικροσκοπικών αιμοφόρων που καθιστούν δυνατή για την καρδιά να παρακάμψει (bypass) την στένωση των αρτηριών. Μόλις τα παράπλευρα αυτά αγγεία έχουν αναπτυχθεί , οι ασθενείς μπορούν να παρατηρήσουν μια μείωση του πόνου στο στήθος ή της δύσπνοιας.

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν μια αύξηση στην ενέργεια οπουδήποτε μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης εβδομάδας θεραπείας. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να μειώσουν τη χρήση φαρμάκων της καρδιάς¨.

“Η external counterpulsation είναι μια θαυμάσια θεραπεία για τους ασθενείς που έχουν πόνο στο στήθος και που επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Είναι ασφαλής και αποτελεσματική, και είμαστε υπερήφανοι για να το προσφέρουμε στους ασθενείς μας”, δηλώνει ο Καρδιολόγος Χουλιάρας Κωνσταντίνος και σας προτρέπει να επισκεφτείτε το web site www.ecp.gr οπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη της ECP.

Οφέλη της θεραπείας External Counterpulsation

Η θεραπεία External Counterpulsation προσφέρει τα εξής οφέλη:

 • Μείωση της στηθάγχης και της καρδιακής ανεπάρκειας
 • Μείωση των συμπτωμάτων της δύσπνοιας
 • Μείωση των συμπτωμάτων της κόπωσης
 • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
 • Μείωση της φαρμακευτικής αγωγής (συμπεριλαμβανομένης της νιτρογλυκερίνης)
 • Μειώση του αισθήματος των παλμών της καρδιάς
 • Μείωση του πόνου στο πόδι από την περιφερική αγγειακή νόσο
 • Μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson
 • Βελτίωση των διαταραχων μνήμης και των συμπτώματων της άνοιας (νόσου του Alzheimer)
 • Υποχώρηση της αθηροσκλήρωσης
 • Βελτίωση στη σεξουαλική λειτουργία για τους άνδρες
 • Βελτίωση της νεφρικής ανεπάρκειας
 • Βελτίωση από τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου
 • Βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου στους διαβητικούς
 • Αύξηση της ενέργειας & της αντοχής στην άσκηση
 • Αύξηση της εγρήγορσης (εγκεφαλική λειτουργία)
 • Αύξηση στις επιδόσεις των αθλητών
 • Μακροζωία, αντιγηραντική δράση

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.