Στηθάγχη

Στηθάγχη- δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για τη στηθάγχη

Τι είναι η στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι έντονος θωρακικός πόνος στην προκάρδια περιοχή. Εμφανίζεται ως εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου.

Δες ακόμα: Ουρολοίμωξη & Κυστίτιδα – Αίτια και Τρόποι αντιμετώπισης

Που οφείλεται η στηθάγχη

Η πάθηση οφείλεται σε διαταραχή της ισορροπίας ανάμεσα στις μεταβολικές απαιτήσεις του μυοκαρδίου και την παροχή οξυγόνου από τις αρτηρίες.

Αυτό συμβαίνει είτε λόγω στένωσης είτε λόγω σπασμών των αγγείων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν αυξάνονται οι ανάγκες σε οξυγόνο του μυοκαρδίου.

Η ισχαιμία του μυοκαρδίου είναι αναστρέψιμη, πλην ορισμένων μόνο περιστατικών.

Η στηθάγχη μπορεί να είναι σταθερή (επηρεάζεται από τη σωματική άσκηση, τη σεξουαλική πράξη, την έντονη συναισθηματική φόρτιση, το βαρύ και πλούσιο σε ποσότητα γεύμα, το πολύ έντονο κρύο), ασταθής (εμφανίζεται ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας και έχει πιο απαισιόδοξη πρόγνωση) ή στηθάγχη prinzmetal (οφείλεται σε σπασμό των αρτηριών και εμφανίζεται στον ύπνο ή σε κατάσταση ηρεμίας).

Συμπτώματα της στηθάγχης

Η στηθάγχη εμφανίζεται με πόνο στο στήθος, σφίξιμο, καύσο, πίεση , δύσπνοια, εφίδρωση, ναυτία, αίσθηση πνιγμού, γενικότερη δυσφορία στο στέρνο.

Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιο ή εντονότερος. Πολύ συχνά οι ασθενείς το περιγράφουν ως «μαχαιριά στην καρδιά».

Ο στηθαγχικός πόνος μετατοπίζεται από το θώρακα, το επιγάστριο, τον τράχηλο, την κάτω γνάθο στην πλάτη.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων δεν ξεπερνά τα λίγα λεπτά.

Η υποχώρηση είναι άμεση μετά τη χορήγηση νιτρωδών φαρμάκων.

Διάγνωση για τη στηθάγχη

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω μίας σειράς κλινικών εξετάσεων. Συνιστάται ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας, ηλεκτροκαρδιογράφημα κόπωσης, σπινδθηρογράφημα με θάλλιο 201 και στεφανιογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται η στηθάγχη

Στόχος της αντιμετώπισης  της στηθάγχης είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματά της και η επιβράδυνση των συνεπειών της νόσου.

Συνιστάται η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, διακοπή του καπνίσματος, μείωση του σωματικού βάρους, τακτικός έλεγχος της καρδιάς, διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στους ασθενείς χορηγούνται συνήθως τα εξής φάρμακα: νιτρώδη (για την ανακούφιση από τον πόνο), β- αναστολείς (μείωση της θνησιμότητας), ανταγωνιστές ασβεστίου (βοηθούν στην αιμάτωση του μυοκαρδίου), στατίνες (έλεγχος υπερχοληστερολαιμίας), ασπιρίνη (προλαμβάνει το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το θάνατο).

Εάν παρά τη λήψη των φαρμάκων οι κρίσεις στηθάγχης συνεχιστούν και οι εξετάσεις δείξουν στένωση των αγγείων, τότε ίσως χρειαστεί επέμβαση by pass για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η στηθάγχη

Σε περιπτώσεις παρατεταμένης ή αιφνίδιας ισχαιμίας είναι δυνατή η πρόκληση οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Πρόληψη κατά της στηθάγχης

Μεταξύ άλλων αναφέρονται η διακοπή του καπνίσματος, η κατανάλωση φυσιολογικής ποσότητας φαγητού, η διατήρηση του σωματικού βάρους σε κανονικά επίπεδα, ο τακτικός ιατρικός έλεγχος ιδιαιτέρως αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου και η διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την στηθάγχη είναι ο καρδιολόγος