Νόσος Parkinson

Νόσος-Parkinson-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η νόσος Parkinson

H νόσος Parkinson είναι μια ασθένεια η οποία ανήκει σε μία ευρύτερα ομάδα κινητικών διαταραχών και χαρακτηρίζεται από τρέμουλο και δυσκολία στην κίνηση, τον προσανατολισμό και το περπάτημα. Η νόσος Parkinson εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο.

Δες ακόμα: Κατάθλιψη και άνοια

Που οφείλεται η νόσος Parkinson

Η νόσος Parkinson οφείλεται σε μια διαταραχή του εγκεφάλου. Κατά την εξέλιξη της νόσου καταστρέφονται από άγνωστα αίτια τα κύτταρα εκείνα του εγκεφάλου που παράγουν την ντοπαμίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τον νευρικά κύτταρα ως νευροδιαβιβαστής για τον έλεγχο της μυϊκής κίνησης.

Χωρίς τη ντοπαμίνη, τα κύτταρα δεν μπορούν να στείλουν φυσιολογικά μηνύματα με συνέπεια την απώλεια της μυϊκής λειτουργίας. Η βλάβη αυτή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αίτιο της είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων, αλλά έως σήμερα αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Συμπτώματα της νόσου Parkinson

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου Parkinson είναι το τρεμούλιασμα (τρόμος) σε κατάσταση ηρεμίας, το οποίο εμφανίζεται αρχικά στα άκρα , χέρια και πόδια και σιγά- σιγά επεκτείνεται και στο πρόσωπο και το κεφάλι.

Το τρεμούλιασμα αυτό σταδιακά εμποδίζει το άτομο να εκτελέσει απλές καθημερινές κινήσεις, όπως το κούμπωμα ενός πουκαμίσου. Εκτός αυτού εμφανίζεται ακαμψία στους μυς, λόγω της αδυναμίας ελέγχου τους, βραδυκινησία και αστάθεια.

Τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν ως προς την ένταση, την εξέλιξη και το χρονικό διάστημα εμφάνισής τους στην πρόοδο της ασθένειας κατά περίπτωση. Άλλα συμπτώματα είναι η διαταραχή του ύπνου, η κατάθλιψη, η σύγχυση, η λιποθυμία, η άνοια, το άγχος και οι λιποθυμίες.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για νόσο Parkinson είναι ο Νευρολόγος

Διάγνωση νόσος Parkinson

Η διάγνωση της νόσου Parkinson γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και τη φυσική εξέταση του ασθενούς. Εργαστηριακές εξετάσεις συνήθως γίνονται για να αποκλειστούν άλλες ασθένειες. Τα συμπτώματα της νόσου δεν πάντα εύκολο να διαγνωστούν, ιδίως στους πολύ ηλικιωμένους ασθενείς.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος Parkinson

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία μέχρι σήμερα που να εμποδίζει την εξέλιξη της νόσου και την πρόοδο των συμπτωμάτων. Η αντιμετώπιση της νόσου Parkinson συνίσταται στον έλεγχο των συμπτωμάτων και για αυτό παρέχονται στους ασθενείς φάρμακα που στόχο έχουν την αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Βοηθητικές επίσης είναι η υγιεινή διατροφή, η ανάπαυση, η φυσικοθεραπεία, η αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων και η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Επιπλοκές της νόσου Parkinson

Οι βασικότερες επιπλοκές της νόσου Parkinson είναι :

  • Αδυναμία να εκτελέσει ο ασθενής απλές καθημερινές κινήσεις
  • Συχνές πτώσεις λόγω αστάθειας και τραυματισμοί
  • Δυσκολία στην κατάποση και τη σίτιση
  • Πνευμονία από εισρόφηση
  • Αναπηρία
  • Ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής

Πρόληψη κατά της νόσου Parkinson

Η νόσος Parkinson είναι χρόνια και προοδευτική. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων διαφέρουν κατά περίπτωση και οδηγούν σε αναπηρία σε ποσοστό 50% κατά την πρώτη δεκαετία εκδήλωσης της ασθένειας και στο σύνολο σχεδόν των ασθενών στην πρώτη δεκαπενταετία.

Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται στη θεραπεία, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες και ο βαθμός ανταπόκρισης διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟ