Σημαντικές πληροφορίες για την αντισύλληψη

αντισύλληψη

Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι αντισύλληψης θεωρούνται τα αντισυλληπτικά δισκία και το σπιράλ.

Σπιράλ

Όσον αφορά στο σπιράλ, αυτό παραμένει η πιο κατάλληλη μέθοδος για γυναίκες που έχουν ήδη ολοκληρώσει  την οικογένεια τους και δεν προγραμματίζουν να αποκτήσουν άλλα παιδιά, ενώ το χάπι ενδείκνυται για τις νεότερες.Το σπιράλ συχνά αποτελεί την ιδανική επιλογή για γυναίκες με παρατεταμένη περίοδο και μεγάλη απώλεια αίματος. Πρέπει να σημειώσουμε πως η συνεχής χρήση σπιράλ ή διαφράγματος από νέες γυναίκες μέχρι 35 ετών, ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας.

Αντισυλληπτικό χάπι

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι μία επιλογή που παρόλο που έχει προβληματίσει με τις πιθανές παρενέργειες του, αποτελεί συνήθη επιλογή των γυναικών. Το χάπι είθισται να έχει ως παρενέργειες  πιθανότητες κατάθλιψης, αύξησης του σωματικού βάρους, αιμορραγίες στα ενδιάμεσα του κύκλου, μαστωδυνία και μεταβολής της libido .  Αυτά ως συμπτώματα έχουν πλέον σχεδόν εκμηδενιστεί. Αντίθετα, συμβαίνει  πολλές γυναίκες  να παρατηρήσουν βελτίωση της libido τους , καθώς με το χάπι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος απρόσμενης εγκυμοσύνης. Η περίοδος δεν εμφανίζεται όσο συνεχίζεται η χρήση αντισυλληπτικού δισκίου. Έτσι γίνεται όλο  και πιο δημοφιλής στο εξωτερικό η μέθοδος συνεχούς κατανάλωσης 4 κουτιών αντισυλληπτικών και η εν συνεχεία διακοπή και η επανέναρξη μόλις εμφανιστεί η περίοδος με άλλα 4 κουτιά κ.ο.κ με το σχήμα αυτό, οι γυναίκες έχουν περίοδο 4 φορές το χρόνο.

Αξίζει να τονίσουμε πως στα αντισυλληπτικά έχουν επιτευχθεί σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία  10-15 χρόνια, ώστε να δημιουργείται η καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ανοχής. Σημαντική αλλαγή αποτέλεσε η ανακάλυψη και χρήση στα αντισυλληπτικά μιας νέας ουσίας, της δροσπιρενόνης. Η δροσπιρενόνη εξουδετερώνει την οφειλόμενη στα οιστρογόνα κατακράτηση υγρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταθερό ή ακόμα και ελαφρώς μειωμένο σωματικό βάρος. Αντιμετωπίζει επίσης, σωματικά συμπτώματα του προ εμμηνορρυσιακού συνδρόμου (ευαισθησία στους μαστούς και το αίσθημα μετεωρισμού-φούσκωμα) αλλά και τα ψυχολογικά (μοναξιά, λύπη, τάση για κλάμα, κακοκεφιά, άγχος).

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το νέο αντισυλληπτικό εκφράζουν ικανοποίηση από το σωματικό βάρος τους που δεν αυξάνεται, την κατάσταση των μαλλιών τους,καθώς επίσης κι ένα γενικό αίσθημα ευεξίας,πριν και κατά την εμμηνορρυσία. Η ακμή αλλά και η υπερβολική λιπαρότητα (σμηγματόρροια) όπως και η αυξημένη τριχόπτωση, η υπερτρίχωση στο πρόσωπο κ.λ.π ,θεωρούνται ότι οφείλονται σε αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων. Η drospirenone έχει αντιανδρογονικές ιδιότητες και προσφέρει ευεργετική επίδραση στις εξαρτώμενες από τα ανδρογόνα δερματικές παθήσεις των νέων γυναικών, όπως η ακμή και η σμηγματόρροια, αποκλίνοντας τους υποδοχείς ανδρογόνων.

Όπως και να έχει, είναι πάντα σημαντικό η επιλογή αντισυλληπτικής μεθόδου μίας γυναίκας να γίνεται σε συνενόηση με τον γυναικολόγο της, που μπορεί να ξέρει τις ανάγκες της και να της προτείνει την πιο ασφαλή επιλογή.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.