Κήλη

kili

Τι είναι η κήλη

Ως κήλη ορίζεται η ρήξη του κοιλιακού τοιχώματος που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οπής μέσω της οποίας μέρος του εντέρου ή λίπος βγαίνει προς τα έξω. Συνήθως εμφανίζεται σε ολόκληρη την κοιλιά ή σε σημεία χαμηλά στην κοιλιά, εκεί που υπάρχει η ένωση του ποδιού με τον κορμό.

Δες ακόμα:

Τύποι κήλης

Οι πιο συχνοί τύποι κήλης είναι η βουβωνοκήλη, η ομφαλοκήλη, η επιγαστρική κήλη, η κήλη της γραμμής του Spiegel και η μετεγχειρητική κήλη (στην τομή μετά από χειρουργική επέμβαση).

Που οφείλεται

Οι  παράγοντες και καταστάσεις που ευνοούν τη δημιουργία κήλης  μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους είναι συνήθως οι εξής:

  • Η συγγενής προδιάθεση πολλές φορές κατά τη γέννηση
  • Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχώματα κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει η κήλη ποικίλλουν μεταξύ τους και είναι ανάλογα με το είδος που έχει ο ασθενής. Τα πιο κοινά συμπτώματα που σημειώνονται είναι:

  • Δυσφορία
  • Κοιλιακός πόνος
  • Διόγκωση με αυξομείωση

Διάγνωση

Για να μπορέσει να γίνει διάγνωση της κήλης πρέπει να γίνει κλινική εξέταση από τον κατάλληλο ιατρό και να λάβει πλήρες ιστορικό από τον ασθενή. Ανάλογα με το περιστατικό ο ιατρός μπορεί να συστήσει στον ασθενή να υποβληθεί σε κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις όπως υπερηχοτομογραφία κοιλίας και αξονική τομογραφία. Οι εξετάσεις βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης αλλά η καλύτερη όλων παραμένει η κλινική εξέταση.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η κήλη αντιμετωπίζεται με πλαστική αποκατάσταση με ανοικτή ή λαπαροσκοπική μέθοδο, με τοποθέτηση πλέγματος ή χωρίς.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η κήλη

Αν δεν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση καθώς και αντιμετώπιση υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκής κήλης που συνήθως οδηγεί τον ασθενή επειγόντως στο χειρουργείο λόγω αποφρακτικού φαινομένου στην προσβεβλημένη περιοχή και να προκαλέσει ειλεό, όπου είναι μια επείγουσα χειρουργική κατάσταση.

Πρόληψη

Σχετικά με την πρόληψη εμφάνισης κήλης αυτό που μπορεί να δοθεί σαν οδηγία είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε κίνηση αύξησης ενδοκοιλιακής πίεσης.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος ιατρός για την κήλη είναι ο Γενικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό