Βουβωνοκήλη

vouvonokili

Τι είναι η βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη είναι μία πάθηση κατά την οποία μαλακά μόρια προβάλλονται μέσω μιας σχισμής στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα. Ως εκ τούτου, προκαλείται μία επώδυνη διόγκωση που επιδεινώνεται με τον βήχα.

Δες ακόμα: Τι είναι η κιρσοκήλη

Πού οφείλεται

Η βουβωνοκήλη μπορεί να οφείλεται σε: ανατομικές διαταραχές, διαταραχή της σύνθεσης και αποδόμησης του κολλαγόνου του συνδετικού ιστού ή καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως η εγκυμοσύνη, η άρση βαρέων αντικειμένων, η δυσκοιλιότητα και η παχυσαρκία.

Η βουβωνοκήλη επιδεινώνεται με την άρση βαρέων αντικειμένων, με το σφίξιμο κατά την ούρηση ή την κένωση, με την εγκυμοσύνη, με την παχυσαρκία, με υγρό στην κοιλιακή περιοχή, με το βήχα ή το φτέρνισμα.

Συμπτώματα που εκδηλώνει

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Διόγκωση στη βουβωνική χώρα
  • Πόνος στη βουβωνική χώρα
  • Δυσφορία
  • Οίδημα στο όσχεο γύρω από τους όρχεις
  • Αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την βουβωνοκήλη είναι ο Γενικός Χειρουργός

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης και καταγραφής του ιστορικού του ασθενούς από τον αρμόδιο γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η βουβωνοκήλη αντιμετωπίζεται συμπτωματικά. Αν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα τότε ο γιατρός μπορεί να συστήσει τακτική παρακολούθηση. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα συνιστάται χειρουργική επέμβαση ή λαπαροσκοπική επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η επίσκεψη στον αρμόδιο γιατρό, ο οποίος θα αποφασίσει ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί. Η πάθηση κατά την παιδική ηλικία πρέπει να διορθώνεται άμεσα, διότι ενέχει ο κίνδυνος της περίσφιξης.

Επιπλοκές που παρουσιάζει

Η βουβωνοκήλη με τον καιρό αυξάνεται σε μέγεθος και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Μια πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η περίσφιξη, η οποία μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη ζωή του ασθενούς, γι’ αυτό απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη

Για την πρόληψη της βουβωνοκήλης συνιστάται διακοπή του καπνίσματος, καταπολέμηση της παχυσαρκίας, κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, αποφυγή άρσης βαρέων αντικειμένων.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ