Ομφαλοκήλη

omfalokili

Τι είναι η ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη έχει τη μορφή διόγκωσης στην περιοχή του ομφαλού. Απαντάται συχνότερα σε γυναίκες, ωστόσο είναι πιθανή η εμφάνιση της νόσου σε νεογνά. Αν δεν υποχωρήσει μέχρι το τέταρτο έτος τότε ίσως χρειάζεται να γίνει χειρουργική αποκατάσταση του μορφώματος.

Δες ακόμα: Διαγνώστηκες με κονδυλώματα; Δες τι πρέπει να κάνεις

Στους ενήλικες εμφανίζεται λόγω σύγκλισης του ομφαλού κατά τη βρεφική ηλικία ή λόγω κάποιας διάτασης περιμετρικά του ομφαλού. Αυτό μπορεί να δημιουργηθεί είτε λόγω παχυσαρκίας είτε μετά από τοκετούς ή βαριά χειρωνακτική εργασία.

Συμπτώματα της ομφαλοκήλης

Τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης είναι τα εξής:
•    κοιλιακό άλγος
•    αίσθημα βάρους
•    δυσφορίας στο στομάχι
•    πόνος
•    εμφανής διόγκωση της περιοχής

Θα πρέπει να προσέχετε ιδιαιτέρως σε περίπτωση που ο πόνος είναι έντονος και η περιοχή της κοιλιάς είναι κόκκινη, διότι μπορεί να πρόκειται για περίσφιξη και να χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία της ομφαλοκήλης

Η θεραπεία της ομφαλοκήλης γίνεται με λαπαροσκοπική ή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το μέγεθός της, τη γενική υγεία του ασθενούς και το ιατρικό χειρουργικό ιστορικό του. Για την επέμβαση χρειάζεται ολική νάρκωση, εκτός από κάποιες περιπτώσεις όπου η κήλη είναι πολύ μικρή σε μέγεθος. Η νοσηλεία δεν διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα. Δεν πρόκειται για μία επώδυνη επέμβαση, ενώ λόγω της τοποθέτησης πλέγματος στην περιοχή κατά την επέμβαση, ο ασθενής αναρρώνει πολύ γρήγορα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ομφαλοκήλη είναι ο Γενικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό