Πώς η κακή διατροφή οδηγεί ακόμη και σε τύφλωση!

η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην τύφλωση

Γράφει ο Ιωάννης Μάλλιας, Οφθαλμίατρος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η κακή διατροφή είναι προπομπός σοβαρών παθήσεων στα μάτια. Σε συνδυασμό με την έλλειψη βιταμινών, όπως αναφέρουν επιστημονικές μελέτες, η ανθυγιεινή διατροφή  οδηγεί σε σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ακόμα και την  τύφλωση στον ασθενούς.

Πιο συγκεκριμένα, η ανεπαρκής πρόσληψη ορισμένων συστατικών, η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών και η συχνή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχουν σαν αποτέλεσμα και την αρτηριοσκλήρυνση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς  χιτώνα. Οι οφθαλμίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων διακοπών των Χριστουγέννων, καθώς οι επιστημονικές μελέτες συνδέουν άμεσα την ισορροπημένη διατροφή με την καλή λειτουργία των ματιών. Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την όραση.

«Η κακή διατροφή, πολλώ δε μάλλον, η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, είναι γνωστό ότι προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση των μικρών αγγείων της καρδιάς, των νεφρών και όχι μόνο», τονίζει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος και Διδάκτωρ  του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάλλιας. «Η αρτηριοσκλήρυνση πλήττει εξίσου και τα αγγεία  του αμφιβληστροειδούς  χιτώνα, προκαλώντας σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις. Για το λόγο αυτό η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προφυλάξει τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες».

Ποιες τροφές προστατεύουν τα μάτια μας;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οφθλαμιάτρους, η δίαιτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η λουτείνη, η ζεαξανθίνη και η μεσοζεαξανθίνη ασκεί προστατευτική δράση από την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Οι συγκεκριμένες ουσίες απαντώνται σε αφθονία στο σπανάκι, στο μπρόκολο, στις κίτρινες πιπεριές  και στο καλαμπόκι.

Εξίσου προστατευτική δράση έχει και η πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων, με κυριότερη τη δράση του δικοσαεξάνοικου οξέους . Τα ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε Ω- 3  λιπαρά οξέα, όπως ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο κολιός προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μειώνουν την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η εβδομαδιαία λοιπόν κατανάλωση ψαριών, όπως ορίζει η μεσογειακή διατροφή, κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της όρασης. Σημαντική επίσης είναι η κατανάλωση οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Αξίζει δε να αναφερθεί πως, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, τα αντιοξειδωτικά, όπως και άλλες θρεπτικές ουσίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης  καταρράκτη και εκφύλισης  της ωχράς κηλίδας.

«Για να έχουμε καλή όραση για μια ζωή σκόπιμο είναι να ακολουθούμε  τα μυστικά της διατροφής. Αρχής γενομένης όμως, από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει: ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, λογική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τυροκομικά με χαμηλά λιπαρά, όσπρια και πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά», προσθέτει ο Δρ. Μάλλιας.

«Είναι απαραίτητη η ένταξη όλων των ομάδων διατροφής στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.  Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μας προφυλάσσει από πολλά προβλήματα υγείας, αφού η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα αλλά και έμμεσα με οφθαλμολογικές παθήσεις».

Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με τις οφθαλμολογικές παθήσεις;

Οι έμμεσες επιδράσεις της παχυσαρκίας στην όραση σχετίζονται  με εκφυλιστικές νόσους, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης,  η αρτηριοσκλήρυνση και η υπέρταση. Συχνά οι παραπάνω παθήσεις σχετίζονται με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα όπως: η ξηροφθαλμία, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα, αλλά και οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Το κυριότερο θρεπτικό συστατικό, σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους,  για να έχουμε καλή όραση  είναι η  επαρκής πρόσληψη φυσικών πηγών βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και χρειάζεται να  την προσλαμβάνουμε εξωγενώς μέσω της διατροφής. Τροφές  πλούσιες σε βιταμίνη Α ενδεικτικά είναι το ψάρι, το συκώτι , το γάλα, ο κρόκος αυγού, τα ιχθυέλαια, τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, τα φρούτα όπως το βερίκοκο, το μάνγκο και τα μανταρίνια αλλά και το καρότο. Η έλλειψη βιταμίνης Α για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία ακόμη και σε μη αναστρέψιμη τύφλωση, τονίζουν οι οφθαλμίατροι.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.