Παχυσαρκία

paxisarkia

Τι είναι η παχυσαρκία

Πρόκειται για υψηλή εναπόθεση λίπους στις λιποαποθήκες του σώματος. Η πάθηση αυτή απαντάται στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία, καθώς ευθύνεται για την πρόκληση πολλών σοβαρών ασθενειών.

Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για την παχυσαρκία

Τα τελευταία χρόνια τείνει να αυξάνεται ανησυχητικά, καθώς πέρα από τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, τα άτομα υιοθετούν ολοένα και περισσότερο έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Που οφείλεται

Η παχυσαρκία οφείλεται κυρίως στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, σε κληρονομικότητα, στην υιοθέτηση τρόπου διατροφής με λίγα και μεγάλα γεύματα, στην έλελιψη σωματικής άσκησης, στη λήψη φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά, ινσουλίνη) και σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα της παχυσαρκίας είναι το παθολογικά αυξημένο σωματικό βάρος.

Διάγνωση

Η διάγνωση της παχυσαρκίας γίνεται μέσα από τη διαδικασία της λιπομέτρησης και τη διεξαγωγή συμπερασμάτων.

Θεραπεία

Η θεραπεία της παχυσαρκίας γίνεται συνήθως με τη βοήθεια ενός ειδικού διαιτολόγου, ο οποίος θα αποκαταστήσει με προσεκτική καθοδήγηση την σωστή διατροφή του ατόμου και θα του συστήσει να ασκείται σωματικώς καθημερινά.

Προτείνεται διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, άπαχο γάλα, όσπρια, κρέας και ψάρι. Αποφεύγονται τα κακά λιπαρά και το fast food.

Περιορίστε τα γεύματά σας σε χαμηλής θερμιδικής αξίας γεύματα. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής θα κληθεί να αντιμετωπίσει χειρουργικά την παχυσαρκία.

Τέλος, σημαντική είναι και η σωματική άσκηση, η οποία θα ενισχύει την απώλεια σωματικού λίπους, διατηρώντας το μυικό ιστό.

Βρες τους καλύτερους γιατρούς για παχυσαρκία

Επιπλοκές που παρουσιάζει η παχυσαρκία

Η παχυσαρκία δεν είναι ακίνδυνη.

Η ίδια ευθύνεται για πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων (υψηλή αρτηριακή πίεση, έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική εμβολή), σακχαρώδους διαβήτη, υπνικής άπνοιας, αναπνευστικών προβλημάτων, νεοπλασιών (καρκίνος στο ενδομήτριο, στον τράχηλο, στο μαστό, στο παχύ έντερο, στον οισοφάγο, στον προστάτη), οσφυαλγίες, αρθρίτιδες, οστεοπόρωσης, καρδιοπαθειών, χολολιθίασης, οισοφαγίτιδας, διαταραχών περιόδου, στειρότητα, σεξουαλική ανικανότητα, ακμή, δερματίτιδες, ψυχολογικές παθήσεις.

Επίσης, οι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ.

Πρόληψη κατά της παχυσαρκίας

Η πρόληψη της παχυσαρκίας γίνεται μέσα από την υιοθέτηση σωστή και ισορροπημένης, χωρίς υπερβολές, διατροφής καθώς και καθημερινή άσκησης.

Αν στην οικογένεια υπάρχει προδιάθεση παχυσαρκίας είναι σημαντικό να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις διατροφικές επιλογές και στον τρόπο που τρώτε (αποφεύγετε να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση, μην παραλείπετε το πρόγευμα, μην τρώτε με ταχύτητα τα γεύματά σας).

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την παχυσαρκία είναι ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ο Ενδοκρινολόγος

 

WP Glossary Term Usage