Ξηροφθαλμία

ksirothalmia

Τι είναι η ξηροφθαλμία

Τα δάκρυα προστατεύουν και υγραίνουν τα μάτια μας, ώστε να επιτυχγάνεται μία καθαρή όραση. Ξηροφθαλμία είναι μία ομάδα παθήσεων της δακρυικής στιβάδας των οφθαλμών που οφείλεται είτε σε μειωμένη παραγωγή δακρύων είτε σε αυξημένη εξάτμισή τους.

Δες ακόμα: Κάθε πότε πρέπει να εξετάζουμε τα μάτια μας;

Που οφείλεται η ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία είναι μία πολύ συνηθισμένη οφθαλμική πάθηση.Μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορες καταστάσεις, όπως είναι το σύνδρομο Sjogren, νοσήματα του συνδετικού ιστού, ο λαγόφθαλμος ή ανατομικές ανωμαλίες των βλεφάρων, η παράλυση του τριδύμου ή του προσωπικού νεύρου, η δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων, η βλεφαρίτιδα, η ροδόχρους ακμή, η έλλειψη βιταμίνης Α. Επίσης μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση ορισμένων κολλυρίων που περιέχουν συντηρητικά ή με τη χρήση συστηματικών φαρμάκων, όπως για παράδειγμα ρετινοειδή για τη θεραπεία της ακμής, διουρητικά,αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά κλπ.

Ακόμα μπορεί να επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η παρατεταμένη χρήση φακών επαφής ή περιβαλλοντικοί παράγοντες (χρήση κλιματιστικών, μειωμένη υγρασία, αέρας). Επίσης μπορεί να επιδεινωθεί έπειτα από διαθλαστικές επεμβάσεις στα μάτια (LASIKγια τη διόρθωση μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετρωπίας). Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η παραγωγή δακρύων μειώνεται μετά τα 50 στις γυναίκες, οι οποίες είναι σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης λόγω εμμηνόπαυσης.

Συμπτώματα της ξηροφθαλμίας

Η ξηροφθαλμία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις την ποιότητα ζωής του ατόμου προκαλώντας συμπτώματα δυσανεξίας ή επηρεάζοντας ακόμα και την όρασή του. Στα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η αίσθηση ξένου σώματος, η ερυθρότητα,ο ερεθισμός και η αίσθηση καύσους, η δυσανεξία στους φακούς επαφής, το αίσθημα κόπωσης των οφθαλμών.

Θεραπεία για την ξηροφθαλμία

Για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας πρέπει να αντιμετωπισθεί οποιαδήποτε συνυπάρχουσα κατάσταση (πχ, βλεφαρίτιδα, ροδόχρους ακμή, σύνδρομο Sjogren) και να τροποποιηθούν τυχόν υπάρχοντες περιβαλλοντικοί παράγοντες που την επιδεινώνουν. Η κύρια θεραπεία γίνεται με τεχνητά δάκρυα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να κριθεί αναγκαία η χρήση κυκλοσπορίνης σε κολλύριο ή η χρήση ομόλογου ορού. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η άμεση επίσκεψη σε έναν οφθαλμίατρο.

Επιπλοκές της ξηροφθαλμίας

Σε κάποιες πολύ βαριές περιπτώσεις ξηροφθαλμίας που δεν έχουν αντιμετωπιστεί μπορεί να δημιουργηθεί ουλή, λέπτυνση ή νεοαγγείωση στον κερατοειδή. Μπορεί επίσης να προκληθεί μικροβιακό ή άσηπτο έλκος κερατοειδή , το οποίο χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια της όρασης.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τα ξηροφθαλμία είναι ο Οφθαλμίατρος

Κλείστε ραντεβού με Οφθαλμίατρο