Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την υγεία της καρδιάς των παιδιών

Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την υγεία της καρδιάς των παιδιών

Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την υγεία της καρδιάς των παιδιώνΟ αριθμός των παιδιών που εμφανίζουν παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία έχει αυξηθεί παγκοσμίως. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας. Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην παιδική καρδιά είναι πολλές και σημαντικές.

Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε ότι ανάμεσα σε 1.000 παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού, 150 (15%) ήταν παχύσαρκα. Αυτοί οι μαθητές είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης, LDL και τριγλυκεριδίων. Επίσης, είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με τους κανονικού βάρους συμμαθητές τους. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συχνότητα στεφανιαίας νόσου και καρδιακών επεισοδίων στην ενήλικη ζωή και γι’ αυτό, η εμφάνισή της στην παιδική ηλικία ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας μπορεί να είναι καταστροφική.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Η άσκηση και η σωστή διατροφή έχουν μεγάλη σημασία για την υγεία ενός παιδιού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εκστρατεία για την αντιμετώπιση των αυξημένων ποσοστών που εμφανίζει η παιδική παχυσαρκία. Το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανέθεσε σε πολύ γνωστό σεφ τη δημιουργία σχολικών μενού με εύγεστα, αλλά υγιεινά γεύματα, ούτως ώστε η σωστή διατροφή να συνεχίζεται και στο σχολείο.

Τέλος, έχει βρεθεί ότι τα παχύσαρκα παιδιά τείνουν να βλέπουν τηλεόραση ή να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ≥2 ώρες την ημέρα. Η άσκηση ακόμα και η ήπιας μορφής (π.χ. περπάτημα) μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του παιδιού.

Μπορούν τα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια ή αυτά που έχουν υποστεί εγχείρηση καρδιάς να αθληθούν;

Τα περισσότερα καρδιοπαθή παιδιά μπορούν να αθληθούν ελεύθερα και το κάθε παιδί περιορίζει τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της άθλησης ανάλογα με τις δυνάμεις του. Σπανιότερα, όμως, υπάρχουν παιδικές καρδιοπάθειες, όπου η άθληση απαγορεύεται μέχρι να διορθωθεί η ανατομία του παιδιού και οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν τη συμβουλή ειδικού παιδοκαρδιολόγου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.