Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS)

προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Γράφει ο Δημητρακόπουλος Ιωάννης, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας συνεργάτης του doctoranytime.gr

Τι είναι το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο;

Μια εβδομάδα ή δύο πριν από την έναρξητης περιόδου σας, μπορείτε να παρατηρήσετε φούσκωμα, πονοκεφάλους, εναλλαγές της διάθεσης, ή άλλες φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές. Αυτά τα μηνιαία συμπτώματα είναι γνωστά ως προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή PMS. Περίπου το 85% των γυναικών βιώνουν κάποιου βαθμού PMS. Λίγα έχουν περισσότερο σοβαρά συμπτώματα που διαταράσσουν την εργασία ή τις προσωπικές σχέσεις, γνωστή ως προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD). Μεταβολές της όρεξης φούσκωμα , δυσκοιλιότητα, ακμή, πόνος, μεταβολές της διάθεσης, είναι κοινά συμπτώματα του προεμηνορρυσιακού συμπτώματος όπως θα δούμε παρακάτω.

Μεταβολές της όρεξης φούσκωμα , δυσκοιλιότητα

Πολλές γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο παρουσιάζουν μεταβολές της όρεξης, που αφορούν συχνά γλυκά ή αλμυρά τρόφιμα, όπως κέικ σοκολάτας. Οι λόγοι γι ‘αυτό δεν είναι πραγματικά σαφείς. Άλλες γυναίκες μπορεί να χάσουν την όρεξή τους ή να έχει παρουσιάζουν στομαχικές διαταραχές .Το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα είναι επίσης κοινά συμπτώματα σε γυναίκες με προεμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Ακμή

Η ακμή είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του PMS, και δεν επηρεάζει μόνο τους εφήβους. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν αδένες στο δέρμα για να παράγουν περισσότερο σμήγμα. Αυτή η ελαιώδης ουσία μπορεί να φράξει τους πόρους – μια ορατή υπενθύμιση ότι η περίοδός σας είναι στο δρόμο της.

Πόνος

PMS μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα από άλγη, συμπεριλαμβανομένων:

 • Πόνος στην μέση
 • Πονοκέφαλοι
 • Μαστοδυνία ή ευαίσθητα στήθη
 • Πόνος στις αρθρώσεις

Μεταβολές της διάθεσης

Για πολλές γυναίκες, το χειρότερο μέρος του PMS είναι οι απρόβλεπτες μεταβολές της διάθεσης. Ευερεθιστότητα, θυμός, κατάθλιψη, και άγχος μπορεί να εμφανιστούν  κατά τις ημέρες που προηγούνται της περιόδο. Μερικές γυναίκες έχουν ακόμα προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη και τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν PMS;

Κάθε γυναίκα που έχει περίοδο μπορεί να παρουσιάσει PMS, αλλά μερικές γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα. Το PMS ήταν συχνότερο στα τέλη της δεκαετίας του ’20 έως τα μέσα του ’40. Παλαιότερα οι έφηβες συνήθως είχαν συχνότερα συμπτώματα PMS από τις σύγχρονες έφηβες. Οι γυναίκες που είχαν τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη είναι πιο επιρρεπείς στο PMS. Οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης ή άλλης διαταραχής της διάθεσης μπορεί να έχουν βαρύτερα συμπτώματα PMS.

Πώς το PMS επηρεάζει και άλλες καταστάσεις;

Το PMS μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ορισμένων χρόνιων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

 • Άσθμα και αλλεργίες
 • Κατάθλιψη και το άγχος
 • Επιληπτικές διαταραχές
 • Ημικρανίες

Αν η σας κατάσταση σας χειροτερεύσει πριν από την περίοδό σας, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας

Τι προκαλεί το PMS;

Η ακριβής αιτία του PMS δεν είναι σαφής, αλλά ξέρουμε ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων και η πτώση  της προγεστερόνης  κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την περίοδό σίγουρα διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο. Πολλοί γιατροί πιστεύουν οτι αυτή η μείωση στα επίπεδα των ορμονών προκαλεί τα συμπτώματα του PMS. Οι αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου ή ανεπάρκειες σε ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Αλμυρά τρόφιμα, το αλκοόλ, ή η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

PMS ή κάτι άλλο;

Τα συμπτώματα του PMS μπορεί να είναι παρόμοια με συμπτώματα άλλων νόσων ή συνδρόμων, όπως:

 • Περιεμμηνόπαυση
 • Κατάθλιψη ή άγχος
 • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
 • Νόσοι του θυρεοειδούς
 • Ευερέθιστο έντέρο

Η βασική διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα του PMS έρχονται και φεύγουν σε ένα ξεχωριστό μοτίβο, μήνα με το μήνα.

Διάγνωση του PMS

Για να καταλάβετε αν έχετε PMS, καταγράψτε τα συμπτώματά σας κατά την διάρκεια του μήνα. Είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από προεμηνορρυσιακό σύνδρομο εάν:

 • Τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια πέντε ημερών πριν από την περίοδό σας.
 • Τα συμπτώματα σταματούν τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση της περιόδου.
 • Τα συμπτώματα επιμένουν για τουλάχιστον τρεις περιόδους.

Πότε πρέπει να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας

Αν έχετε οποιεσδήποτε αυτοκαταστροφικές σκέψεις, καλέστε το 166 ή να ζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Θα πρέπει επίσης να δείτε το γιατρό σας αμέσως, εάν τα συμπτώματά σας προκαλούν προβλήματα με τη δουλειά σας, στις προσωπικές σχέσεις, ή άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρή μορφή της PMS είναι γνωστή ως Προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD).

Προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή

Η Προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD) ακολουθεί το ίδιο μοτίβο όπως το PMS, αλλά τα συμπτώματα είναι πιο ενοχλητικά. Οι γυναίκες με PMDD μπορεί να εμφανίσουν κρίσεις πανικού, ξεσπάσματα κλάματος, σκέψεις αυτοκτονίας, αϋπνία, ή άλλα προβλήματα εκτός από αυτό παρεμβαίνει με την καθημερινή ζωή. Ευτυχώς, πολλές από τις ίδιες μεθόδους  που ανακουφίζουν PMS μπορεί να είναι αποτελεσματικό έναντι του PMDD.

Οι παράγοντες κινδύνου για το PMDD περιλαμβάνουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, διαταραχών της διάθεσης, ή ψυχολογικό τραύμα.

Ο ρόλος της Άσκησης

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της διάθεσής σας και στην καταπολέμηση της κόπωσης. Για να υπάρχουν οφέλη, θα πρέπει να ασκείστε τακτικά και όχι μόνο όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα του PMS. Στόχος τα 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η έντονη σωματική άσκηση για λιγότερες μέρες μπορεί επίσης να έχει καλά αποτελεσματα.

Διατροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του PMS. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 2.000 γυναίκες για 10 χρόνια. Βρήκαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θειαμίνη (χοιρινό κρέας, τα καρύδια Βραζιλίας) και ριβοφλαβίνη (αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα), ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν PMS.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τρώτε άφθονες φυτικές ίνες που μπορούν να συντελέσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα σας, κάτι που είναι ωφέλιμο σε περιπτώσεις εναλλαγών της διάθεσης και της όρεξης.

Εμπλουτισμένα προϊόντα ολικής αλέσεως, είναι επίσης πλόυσια βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη.

Τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται

Τα συμπτώματα του PMS είναι δυνατόν να μειωθούν περιορίζοντας την κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων:

 • Αλάτι, που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών
 • Καφεΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα
 • Η ζάχαρη, μπορεί να απορρυθμίσει το ισοζύγιο γλυκόζης
 • Το αλκοόλ, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή

Ανακούφιση από το στρες

Επειδή PMS μπορεί να προκαλέσει ένταση, άγχος και ευερεθιστότητα, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το στρες με υγιείς τρόπους. Διαφορετικές στρατηγικές λειτουργούν σε διαφορετικές γυναίκες. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε γιόγκα, διαλογισμό, μασάζ, δημιουργικά χόμπι, ή απλά συναναστροφή με φίλους. Επίσης να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Τα αναλγητικά μπορούν να ανακουφίσουν κάποια από τα σωματικά συμπτώματα του PMS, όπως ευαισθησία στο στήθος, πονοκέφαλοι, πόνος στην πλάτη, ή κράμπες.  Φάρμακα που λειτουργούν καλά για αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ασπιρίνη
 • Η Ιβουπροφαίνη
 • Ναπροξένη

Ορμονοθεραπείες

Τα αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν την ωορρηξία με τη ρύθμιση των ορμονών. Αυτό συνήθως οδηγεί σε ελαφρύτερες περιόδους και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του PMS. Άλλες ορμονικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν αγωνιστές της GnRH, ή συνθετικά στεροειδή όπως η Δαναζόλη. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερα από ένα τύπο πριν να βρείτε αυτό που σας δίνει ανακούφιση.

Άλλα φάρμακα

Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες με σοβαρες εναλλαγές της διάθεσης ή PMDD.

Άλλες θεραπείες για PMS περιλαμβάνουν φάρμακα κατά του άγχους, και διουρητικά

Συμπληρώματα

Μελέτες δείχνουν τα ακόλουθα συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα του PMS:

 • Φολικό οξύ
 • Μαγνήσιο
 • Βιταμίνη Ε
 • Ασβέστιο
 • Η βιταμίνη Β6

Φυτικά εκχυλίσματα

Σε κάποιες περιπτώσεις, Herbal θεραπείες για PMS όπως chasteberry, μαύρο cohosh, και primrose παρουσιάζουν πολύ καλά αποτελέσματα. Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε αυτά τα βότανα. Μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα ή να είναι επιβλαβείς για άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.