Περιτομή: όλα όσα θες να ξέρεις για την πιο συχνή ουρολογική επέμβαση

peritomi

Περιτομή είναι η πλήρης αφαίρεση (εκτομή) της ακροποσθίας του πέους. Με απλά λόγια, αφαιρούνται τα τελευταία 2-3 εκ. του δέρματος του πέους. Η επέμβαση αυτή είναι ίσως η πιο συχνή ουρολογική επέμβαση.

Δες ακόμα: Ανδρική Υπογονιμότητα: πού οφείλεται και τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν

Ο πιο βασικός λόγος που κάποιος θα αναζητήσει να υποβληθεί σε αυτή είναι αν πάσχει από στένωση της ακροποσθίας, δηλαδή φίμωση. Άλλες πιθανές ενδείξεις για τη διενέργεια περιτομής είναι ο πόνος στην περιοχή της ακροποσθίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, οι πολύ συχνές φλεγμονές της βαλάνου του πέους (βαλανοποσθίτιδες), η δυσκολία στην παροχέτευση των ούρων που μπορεί να φτάσει μέχρι την επίσχεση ούρων, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η παρουσία δερματικών παθήσεων στην περιοχή της ακροποσθίας (σκληρυντικός λειχήνας, πολύ συχνές υποτροπές κονδυλωμάτων), λόγοι θρησκευτικοί (εβραίοι, μουσουλμάνοι) κ.λ.π.

Ο προστατευτικός ρόλος της περιτομής

Η περιτομή εκτός από θεραπευτική επιλογή σε όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα δρα και προφυλακτικά. Έχει τεκμηριωθεί ότι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε περιτομή παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένο ποσοστό μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ιού των κονδυλωμάτων (HPV) και του ιού HIV.
Επιτυγχάνεται, επίσης, καλύτερη τοπική υγιεινή του πέους. Είναι γνωστό ότι σε λαούς όπως π.χ. οι Εβραίοι που εφαρμόζουν την περιτομή από τη βρεφική ηλικία ο καρκίνος του πέους είναι ουσιαστικά άγνωστος.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο ιός HPV που ευθύνεται για τον καρκίνο του πέους δεν μπορεί να αποθηκευτεί κάτω από την ακροποσθία, μέσα στις σμηγματογόνες εκκρίσεις του πέους. Για κάποιους ασθενείς που εκτός από φίμωση πάσχουν και από βραχύ χαλινό, η περιτομή μπορεί να συνδυαστεί και με διατομή του χαλινού.
Παρόλο που η περιτομή αποτελεί επέμβαση ρουτίνας, είναι μία επέμβαση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και χειρουργική εμπειρία. Επειδή ακριβώς αφορά το πέος και τη σεξουαλική ζωή του ατόμου, έχει μεγάλη σημασία να επιτευχθεί άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Πώς γίνεται η περιτομή;

Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία, σε ειδικές όμως περιπτώσεις, ή όταν ο ασθενής το απαιτεί μπορεί να γίνει και με καταστολή (μέθη).

Η περιτομή δεν απαιτεί νοσηλεία σε κλινική και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο αμέσως μετά την επέμβαση. Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται γύρω στα 30-40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης τοποθετούνται πολύ λεπτά ράμματα, τα οποία απορροφούνται σε διάστημα 15 ημερών, δεν υπάρχει δηλαδή η ανάγκη για αφαίρεσή τους.
Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται γύρω από το σημείο της χειρουργικής εκτομής μία βαζελινούχα γάζα εμποτισμένη με αντιβιοτικό, η οποία αφαιρείται την επόμενη μέρα. Ο ασθενής μετά την περιτομή ουρεί κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και δεν χρειάζεται η συστηματική λήψη αναλγητικών. Χορήγηση αντιβιοτικών μετά την περιτομή συστήνεται προληπτικά για μερικές ημέρες. Μετά την περιτομή, το χειρουργικό τραύμα χρειάζεται διάστημα 2-3 εβδομάδων για να επουλωθεί τελείως. Οι σεξουαλικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν μετά από 3 εβδομάδες.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.