Η πιο σύγχρονη μέθοδος που θεραπεύει την υπερπλασία του προστάτη χωρίς πόνο

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας με διαστάσεις 3x4cm και βάρος 10-20 γραμμάρια που βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη και μέσα από αυτόν περνάει η ουρήθρα που ο ρόλος της είναι να αποχετεύει τα ούρα από την κύστη.

Μιλήσαμε με τον κ. Σιαφάκα Ιωάννη- Ουρολόγο -Ανδρολόγο, ο οποίος μας εξηγεί τι συμβαίνει στον προστάτη ενός άνδρα με την πάροδο των ετών και πώς αντιμετωπίζεται η καλοήθης υπερπλασία του.

Δες ακόμα: Νόσος Peyronie

Κύριε Σιαφάκα, τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ονομάζεται η φυσιολογική αύξηση του μεγέθους  του αδένα που παρατηρείται μετά τα 40 έτη. Συνήθως η διόγκωση αυτή δε δημιουργεί συμπτώματα μέχρι τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Μετά την ηλικία των 60 ετών περισσότεροι από τους μισούς άνδρες θα έχουν κάποιο από τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας, ποσοστό το οποίο φτάνει στο 90% σε άνδρες ηλικίας 70-80 ετών.

Βασικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία του ασθενή να ουρήσει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η δυσκολία στην ούρηση προκαλείται, γιατί καθώς διογκώνεται ο προστάτης, πιέζει την ουρήθρα, η οποία περνάει μέσα απ΄ αυτόν και εμποδίζει την απρόσκοπτη έξοδο των ούρων.

Για να ανταπεξέλθει η ουροδόχος κύστη σε αυτή την αντίσταση αρχίζει να συστέλλεται δυνατότερα, με αποτέλεσμα το τοίχωμά της να γίνει παχύτερο και πιο ερεθισμένο.

Γιατί είναι σημαντικό να απευθυνθεί κάποιος με αυτά τα συμπτώματα σε γιατρό;

Αν κάποιος παρατηρήσει αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό, ο οποίος θα του χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή.

Εάν ένας ασθενής δεν λάβει αγωγή, η κύστη αρχίζει να συσπάται ακόμη και όταν περιέχει μικρές ποσότητες ούρων, γεγονός το οποίο προκαλεί πιο συχνή ούρηση (συχνουρία, νυκτουρία).

Με την πάροδο του χρόνου η κύστη κουράζεται, δεν μπορεί να αδειάσει τελείως και αρχίζουν να μένουν πίσω κάποια ούρα, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε επίσχεση ούρων (να μη μπορεί δηλαδή κάποιος να αδειάσει μόνος την κύστη του).

Πώς αντιμετωπίζεται η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Η αντιμετώπιση της πάθησης είναι αρχικά η φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα που έχουν ως στόχο να μειώσουν το μέγεθος του προστάτη ή με σκευάσματα που βοηθούν να ‘’χαλαρώσει’’ ο προστάτης, ώστε να μην πιέζει τόσο την ουρήθρα που περνάει από μέσα του.

Εάν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή, εάν κάνει επίσχεση ούρων, εάν κάνει επεισόδια αιματουρίας, λίθων στη ουροδόχο κύστη λόγω των ούρων που παραμένουν σε αυτή ή αρχίσει να επηρεάζεται η νεφρική του λειτουργία, τότε πλέον έχει απόλυτη ένδειξη για χειρουργική αφαίρεση του προστάτη.

Ποια είναι η πιο σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδος προστατεκτομής σε αυτές τις περιπτώσεις;

Εδώ και δέκα χρόνια ο τρόπος που προτείνεται για την προστατεκτομή είναι η διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη με τη μέθοδο TURP is. Δηλαδή αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του αδένα μέσα από την ουρήθρα με μια συσκευή που μπορεί και να κόψει κομμάτια ιστού, αλλά και να κάνει εξάχνωση προστάτη όπως το Laser.

Η αναισθησία αφορά από τη μέση και κάτω και ο καθετήρας αφαιρείται ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη την επομένη της επέμβασης ή μετά 2 ημέρες.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν έχει καμία σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, όπου κατά το χειρουργείο αφαιρείται όλος ο αδένας και πώς μετά την επέμβαση TURP is ο άνδρας θα πρέπει να συνεχίσει να ελέγχεται περιοδικά με το PSA όπως και πριν.

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.