Παιδιά και στραβισμός

στραβισμός

στραβισμός

Γράφει ο Σταυρίδης Ευάγγελος, Οφθαλμίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Κάθε χρόνο το σχολείο απότελεί αιτία για να έρθουν στην επιφάνεια οφθαλμολογικά προβλήματα των παιδιών, μιας και η προσήλωση στον πίνακα, τα φροντιστήρια και το εντατικό διάβασμα απαιτούν άριστη όραση και σωστή συνεργασία των ματιών του παιδιού.

Πολλές φορές πίσω από τους χαμηλούς βαθμούς του μαθητή ή ακόμα και από την αποστροφή του για το σχολείο κρύβεται ένα πρόβλημα οράσεος. Δυσκολίες γραφής και ανάγνωσης μπορεί να πάψουν να υφίστανται μετά από μια ενδελεχή εξέταση στον οφθαλμίατρο.

Μη θεωρείτε λοιπόν δεδομένο ότι τα παιδιά βλέπουν καλά και μην αμελείτε να τα υποβάλετε ετησίως σε ένα οφθαλμολογικό έλεγχο. Τα παιδιά δυστυχώς δεν έχουν μέτρο σύγκρισης και σπάνια θα εκφράσουν παράπονα που σχετίζονται με την όρασή τους. Πολλές φορές ένα από τα ματάκια του παιδιού «τεμπελιάζει» πράγμα που καθιστά τη θεραπεία εκ των υστέρων δύσκολη εώς και περιττή.

Τι με κάνει να ανησυχώ ως γονέα:

  • Είναι ευθυγραμισμένα τα δυο μάτια ή μήπως κάποιο «φεύγει» προς τα μέσα ή προς τα έξω; Μήπως αυτό γίνεται φανερό όταν το παιδί κουράζεται; Το φαινόμενο αυτό λέγεται ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ και αντιμετωπίζεται συντηρητικά αλλά και χειρουργικά γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος το μάτι να γίνει «τεμπέλικο».
  • Μήπως το παιδί χρειάζεται γυαλιά για να διακρίνει τα γράμματα στον πίνακα; Υπάρχει με λίγα λόγια κάποιας μορφής αμμετροπία, όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός; Μπορεί εναλλακτικά το παιδί να φορέσει φακούς επαφής;

Θυμηθείτε:

  • να εξετάζετε συχνά το παιδί σας (συνίσταται ετήσιος έλεγχος).
  • να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του και να ενημερώνετε τον ιατρό σας.
  • να ξεκινάτε την θεραπεία όσο το δυνατό νωρίτερα και να τηρείτε πιστά το θεραπευτικό σας πλάνο.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.