Υπερμετρωπία

Υπερμετρωπία:πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία είναι μια διαταραχή των ματιών και είναι το αντίθετο φαινόμενο της μυωπίας. Όταν κάποιος έχει υπερμετρωπία έχει δυσκολία στο να δει καθαρά κοντινά αντικείμενα.

Δες ακόμα: Φλεγμονές των ματιών: ποιες είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Που οφείλεται

Η υπερμετρωπία οφείλεται στο ότι το μέγεθος του βολβού του ματιού είναι μικρότερο από το φυσιολογικό και δημιουργείται επιπλοκή στην συγκέντρωση ακτίνων του φωτός καθώς η καμπυλότητα του κερατοειδούς είναι μικρή.

Συμπτώματα

Συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας δεν εμφανίζουν συμπτώματα και αυτό οφείλεται στο ότι αντισταθμίζεται το πρόβλημα με εστίαση του φακού. Παρ’όλα αυτά όσο πιο μεγάλος είναι ο βαθμός της υπερμετρωπίας τόσο πιο γρήγορα θα εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Τα παιδιά εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

  • Αδιαφορούν για τα μικρά αντικείμενα που βρίσκονται γύρω τους
  • Δυσκολεύονται στο να διαβάζουν ιστορίες σε βιβλία με εικόνες

Η υπερμετρωπία στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε στραβισμό ή και σε τύφλωση του ενός ματιού. Για αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει να παρατηρούν αν τα παιδιά τους εμφανίζουν κάποιο από τα συμπτώματα.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της υπερμετρωπίας χρειάζεται να γίνει κλινικόςΥπερμετρωπία:δείτε πως αντιμετωπίζεται έλεγχος από τον οφθαλμίατρο ο οποίος θα μετρήσει την ικανότητα του ατόμου να βλέπει καθαρά και θα υπολογίσει το βαθμό της υπερμετρωπίας.

Στη περίπτωση που υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια αυτό πρέπει να αναφέρεται στον γιατρό και να γίνει έλεγχος στο παιδί πριν γίνει 3 ετών. Ο έλεγχος υπερμετρωπίας θα έπρεπε να αποτελεί κομμάτι του σχολικού ελέγχου για προβλήματα όρασης όταν τα παιδιά πηγαίνουν στην πρώτη τάξη του δημοτικού.

Πώς αντιμετωπίζεται

Αντιμετωπίζεται με τη χρήση γυαλιών ή και φακών επαφής με κυρτούς φακούς. Απαραίτητη είναι και η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για μέτρηση του βαθμού υπερμετρωπίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει και εφαρμόζεται και διορθωτική επέμβαση με laser.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την υπερμετρωπία είναι ο οφθαλμίατρος

Κλείστε ραντεβού με οφθαλμίατρο