Το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά…
Μια φράση που δεν χτυπά την πόρτα μόνο οικογενειών με οικονομική ευχέρεια, ούτε μόνο οικογένειες με προβλήματα, ούτε μόνο οικογένειες με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο. Μπορεί να χτυπήσει την πόρτα όλων, χωρίς καμία διάκριση και τις περισσότερες φορές χωρίς καμία προειδοποίηση. «Έτσι ξαφνικά!»Για όλους τους γονείς, η αντίληψη του γεγονότος ότι το παιδί του είναι χρήστης ναρκωτικών, αποτελεί μια έντονα τραυματική ψυχική εμπειρία.
Δες ακόμα: Γνωρίζουμε πως να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας;
Η οποία δημιουργεί έντονα αισθήματα θυμού, ενοχής και αποτυχίας, που θα τον βασανίζουν και θα του δημιουργούν αποσταθεροποίηση τόσο στον ίδιο όσο κ στην υπόλοιπη οικογένεια. Δεν είναι προετοιμασμένοι ότι αυτό μπορεί να συμβεί «στο δικό μου» παιδί, αναστατώνονται κ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το παιδί τους και την οικογένειά τους.
Στόχος θα πρέπει να είναι να ενεργήσουν γρήγορα, με ψυχραιμία & νηφαλιότητα. Αρνητικές σκέψεις όπως «εγώ φταίω, εσύ φταις, κλπ» δεν βοηθούν το παιδί/έφηβο/νέο. Η αυτοενοχοποίηση, ή η ρίψη ευθυνών σε τρίτους, δεν βοηθούν στη λύση του προβλήματος, αντιθέτως σας αποδιοργανώνουν. Ο θυμός, η επιθετικότητα και απογοήτευση εναντίον του παιδιού, θα πρέπει να αντικατασταθεί με αγάπη, υποστήριξη κ φροντίδα για αυτό. Να αποτελέσουν μια σταθερή κατάσταση για να αισθανθεί ασφάλεια κ σιγουριά δίπλα τους. Είναι σημαντικό να του προσφερθεί ενθάρρυνση και επιδοκιμασία.
Ποια είναι όμως τα σημάδια ότι παίρνει ναρκωτικά;
Η χρήση των ναρκωτικών από παιδιά ή έφηβους συνοδεύεται από σωματικά προβλήματα και από αλλαγές στη συμπεριφοράς τους, συνήθως σε συνδυασμό και όχι το κάθε ένα ξεχωριστά από μόνο του, θα πρέπει να κινήσουν την προσοχή ότι κάτι δεν πάει καλά:
- Απομόνωση: Ένα παιδί που ενώ μέχρι πριν από λίγο διάστημα ήταν κοινωνικό, τώρα απομακρύνεται και επιζητά την απομόνωση, μπορεί να είναι δείκτης ότι κάτι το απασχολεί. Παιδιά που χρησιμοποιούν ναρκωτικά θέλουν να το κρύψουν. Δεν θέλουν οι άλλοι να καταλάβουν. Οι μυρωδιές και διάφορα άλλα σημάδια χρήσης ναρκωτικών μπορεί να αποκαλύψουν το πρόβλημα. Με την απομόνωση θέλουν να αποφεύγουν τις ερωτήσεις για το που ήσουνν, τι έκανες;
- Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά: Η απότομη και σημαντική μείωση της σχολικής απόδοσης, η έλλειψη ενδιαφέροντος στο να επιτυγχάνει καλούς βαθμούς, η αδιαφορία για το σχολείο, είναι σημεία που θα πρέπει να κινήσουν την προσοχή των γονιών. Επίσης οι εξάψεις θυμού ή ευφορίας, το γεγονός ότι το παιδί έχει γίνει πολύ πιο ευερέθιστο παρά πριν, οι απότομες αλλαγές της διάθεσης είναι σημεία που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη. Οι αλλαγές στη προσωπικότητα του παιδιού μπορεί να είναι απότομες ή να εγκατασταθούν σταδιακά
- Σωματικές αλλαγές: Η απώλεια βάρους, η αδυναμία που φαίνεται στο πρόσωπο, η απουσία του ενδιαφέροντος του παιδιού για τη σωματική του εικόνα σε αντίθεση με το τι ήταν πριν, οι δυσκολίες συγκέντρωσης και συντονισμού και γενικά μια όψη του παιδιού που έχει αλλάξει και δεν φαίνεται υγιής, θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς
- Αλλαγές στους φίλους: Εάν ξαφνικά το παιδί σταματήσει να βλέπει τους καλύτερους του φίλους, εάν διακόψει με τους παλιούς του φίλους και εμφανιστεί κάποιος άλλος με ταυτόχρονη αλλαγή στη συμπεριφορά με σημεία όπως αναφέρουμε πιο πάνω, θα πρέπει να κάνει τους γονείς να φροντίσουν να μάθουν τι συμβαίνει
Εάν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας είναι θύμα των ναρκωτικών, θα πρέπει να απευθυνθείτε ΑΜΕΣΩΣ σε ειδικούς για κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στο πως να συμπεριφερθείτε και να ενεργήσετε πριν μιλήσετε μαζί του. Χωρίς να δημιουργηθούν αντιδράσεις, θα πρέπει να ενδιαφερθείτε και να ρωτήσετε το παιδί, για το τι συμβαίνει στη ζωή του. Να είστε ειλικρινείς και να μιλήσετε στο παιδί για αυτά που έχουν αντιληφθεί και τα οποία τους ανησυχούν. Θα πρέπει κατά την διάρκεια της συζήτησης μαζί του να είστε ήρεμοι κ ειλικρινείς για να μπορέσει να εκφραστεί ελεύθερα.
Σε περίπτωση που το παιδί δεν θέλει να μιλήσει ή όταν ανησυχείτε για κακή απόδοση στο σχολείο, τότε θα πρέπει να πείτε στο παιδί ότι θα επισκεφθείτε το σχολείο για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες. Είναι καλό στη συνέχεια να συζητήσετε τα θέματα αυτά μαζί του. Είναι σημαντικό να φροντίσετε να κτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί . Αυτό θα επιτρέψει την καλύτερη επικοινωνία, την καλύτερη επίλυση προβλημάτων, βελτίωση της σχολικής απόδοσης και θα προσφέρει προστασία από τα ναρκωτικά. Είναι καλό στην καθημερινή ζωή του παιδιού να καθιερωθούν και να εφαρμόζονται κάποιοι κανόνες. Η εφαρμογή των κανόνων αυτών και η τακτική αναθεώρησή τους μαζί με το παιδί μπορεί να προσφέρει ένα κλίμα οργάνωσης και ασφάλειας που θα το προστατεύσει από πολλούς κινδύνους όπως και τα ναρκωτικά.
Απευθυνθείτε σε κέντρα αποτοξίνωσης, ή/κ σε ειδικούς.