Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου – 2015

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου - 2015

“Not Beyond Us”, ο παγκόσμιος οργανισμός κατά του καρκίνου λέει δυνατά ότι για τον καρκίνο υπάρχουν λύσεις, αρκεί να θέλουμε να τις βρούμε! . Αυτές βρίσκονται στην πρόληψη, την πρόωρη διάγνωση, τη θεραπεία και την ποιότητα ζωή κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μη.

Η καμπάνια προσπαθεί να αναδείξει αυτά που ήδη ξέρει η επιστημονική κοινότητα και που θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε, στην περιοχή της πρόληψης, της πρόωρης διάγνωσης, της θεραπείας και της ποιότητας ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ο καρκίνος είναι η ανεξέλεγκτη διόγκωση και διάδοση των κυττάρων του οργανισμού. Μπορεί να προσβάλλει σχεδόν κάθε μέρος του σώματός μας. Οι καρκινικοί όγκοι πολύ συχνά επηρεάζουν γειτονικούς ιστούς αλλά μπορούν να δημιουργήσουν μετάσταση και σε πιο μακρινούς. Πολλά είδη καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν αποφεύγωντας κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα. Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο ποσοστό καρκινικών όγκων μπορεί να θεραπευτεί με χειρουργική επέμβαση, με ακτινοθεραπεία ή με χημειοθεραπεία, ειδικά αν ανιχνευθούν σε πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών:

 • Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, με 8,2 εκατομμύρια θανάτους το 2012.
 • Ο καρκίνος στους πνεύμονες, στο στομάχι, στο συκώτι, στο παχύ έντερο και στο στήθος ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο.
 • Οι πιο συχνοί τύποι καρκκίνου διαφέρους ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες
 • Περίπου το 30% των θανάτων από καρκίνο προκαλούνται εξαιτίας πέντε συνηθειών του σύγχρονου τρόπου ζωή: παχυσαρκία, χαμηλή κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά, έλλειψη φυσικής άσκησης, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ.
 • Το κάπνισμα αποτελεί τον πιο υψηλό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και ευθύνεται για το 22% των θανάτων από καρκίνο και για το 72% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.
 • Περίπου 70% των θανάτων από καρκίνο, το 2008, συνέβησαν σε χώρες με χαμηλά και μέσα εισοδήματα.

Μαζί με την πρόληψη μια από τις καλύτερες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο πιο νωρίς εντοπίζεται ο καρκίνος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να θεραπευθεί, πριν εξαπλωθεί και σε άλλο ιστό ή όργανα. Με τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο που είναι διαθέσιμες σήμερα πολλοί καρκίνοι μπορούν να εντοπιστούν αρκετά νωρίς, ώστε να είναι δυνατόν να θεραπευθούν.

“Πλέον η επιστήμη μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε πολλά είδη καρκίνου και να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την θεραπεία του”
 

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο όπλο που έχεις κατά του καρκίνου

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά:

 • Για τον καρκίνο του μαστού, κλινική εξέταση ανά τριετία για τις ηλικίες 20-40 ετών και κατ’ έτος από την ηλικία των 40 ετών. Από την ηλικία των 40 ετών συνιστάται μαστογραφία. Μην την παραμελείς!
  “Όταν ο καρκίνος του μαστού εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, δηλαδή σε όγκο με μέγεθος κάτω από ένα εκατοστό, τότε η 20ετής επιβίωση των γυναικών φθάνει το 98%.”

  Κάνε κλικ και κλείσε ραντεβού με ένα γυναικολόγο

 • Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επιβάλλεται ο ετήσιος έλεγχος με τεστ Παπανικολάου τρία χρόνια μετά την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ηλικία των 21 ετών. Από την ηλικία των 30 ετών, οι γυναίκες με τρία διαδοχικά αρνητικά τεστ Παπανικολάου μπορεί να εξετάζονται ανά 3 έτη, με τεστ Παπανικολάου.
  “Εάν η νόσος ανακαλυφθεί σε ένα αρχικό στάδιο η χειρουργική επέμβαση είναι η βασική θεραπεία. Τα αποτελέσματα στις περιπτώσεις αυτές δείχνουν 90% ίαση στα 5 χρόνια.”

  Κάνε κλικ και κλείσε ραντεβού με ένα διαγνωστικό κέντρο για τεστ ΠΑΠ
 • Για τον καρκίνο του δέρματος, πρέπει να ελέγχετε το δέρμα σας τακτικά και απευθυνθείτε στο γιατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε σε αυτό. Συνίσταται κλινική εξέταση δέρματος από γιατρό μετά την ηλικία των 50 ετών (κάθε 2 χρόνια), ενώ για τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών.
  “Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.”

  Κάνε κλικ και κλείσε ραντεβού με ένα δερματολόγο

 Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου - 2015 Η στήριξη του καθενός μας να υιοθετεί υγιεινές επιλογές για να μειώσει την έκθεσή του σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου του καρκίνου είναι το κλειδί για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για μείωση πρώιμων θανάτων από χρόνιες και μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs) κατά 25% μέχρι το 2025 και την επίτευξη των στόχων της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τον καρκίνο.
 Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου - 2015 Η διασφάλιση της ύπαρξης προγρμμάτων για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και της πρόσβασης σε αυτά, μπορεί να μειώσει αισθητά τα περιστατικά καρκίνου και τη θνησιμότητα σε όλες τις χώρες.
 Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου - 2015 Όλοι έχουν δικαίωμα στην ποιοτική και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου και πρόσβαση στις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης, επί ίσοις όροις, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται και χωρίς αυτό να τους προκαλεί οικονομικές δυσκολίες.
 Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου - 2015 Η κατανόηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καρκίνου στην συναισθηματική, ψυχική και σωματική υγεία θα μεγιστοποιήσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, των οικογενειών τους και των ατόμων που τους φροντίζουν.

 

 

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.