Καρκίνος του πνεύμονα

Καρκίνος του Πνεύμονα

Τι είναι ο καρκίνος πνεύμονα

Οι πνεύμονες αποτελούν βασικά όργανα του αναπνευστικού συστήματος. Ο πρωτοπαθής καρκίνος του πνεύμονα είναι η κακοήθεια που δημιουργείται στα πνευμονικά κύτταρα και έχουν ως αποτέλεσμα να σχηματίζεται κακοήθης όγκος στον πνευμονικό ιστό.

Δες ακόμα: Βρογχικό άσθμα: μια ύπουλη ασθένεια

Όσο για τον δευτεροπαθή καρκίνο του πνεύμονα είναι όταν προέρχεται από κάποια μετάσταση άλλου οργάνου. Ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως προσβάλλει άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών.

Που οφείλεται ο καρκίνος πνεύμονα

Μέχρι στιγμής δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα τα αίτια στο που προέρχεται ο καρκίνος του πνεύμονα. Κάποιες φορές φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με τον ιστό του και έτσι διαχωρίζεται σε δύο τύπους τον μικροκυτταρικό, ο οποίος είναι σπάνια περίπτωση και ο μη-μικροκυτταρικός που εμφανίζεται πιο συχνά.

Επίσης, ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται και ως μετάσταση από άλλα όργανα του σώματος. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό καθώς και η έκθεση σε τοξικές και χημικές ουσίες.

Τι συμπτώματα εκδηλώνονται

Ο καρκίνος του πνεύμονα όταν είναι σε αρχικό στάδιο συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα και οι ασθενείς ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από αυτό τον τύπο καρκίνου λόγω κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος.

Η ακτινογραφία θώρακος είναι η εξέταση που οδηγεί σε υποψία για καρκίνο του πνεύμονα. Οι ασθενείς φέρουν τα εξής συμπτώματα:

 • Πυρετός (κυρίως δέκατα)
 • Πόνος στο θώρακα
 • Βήχας
 • Ανορεξία με συνοδεία απώλεια σωματικού βάρους
 • Αιματηρά πτύελα
 • Δύσπνοια

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ο Ογκολόγος και ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Διάγνωση του καρκίνου πνεύμονα

Για να γίνει διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα ο γιατρός αρχικά χρειάζεται να λάβει πλήρες ιστορικό από τον ασθενή.

Επίσης ο ασθενής πρέπει να κάνει μια σειρά από εξετάσεις που συμβάλλουν στην επιβεβαίωση υποψίας για καρκίνο του πνεύμονα. Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις που γίνονται είναι:

 • Ακτινολογική εξέταση θώρακος
 • Αξονική ή και μαγνητική τομογραφία
 • Βρογχοσκόπηση
 • Εξέταση πτυέλων
 • Μικροβιολογικός έλεγχος
 • Βιοψία πνευμονικού ιστού

Αντιμετώπιση του καρκίνου πνεύμονα

Στην περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα γίνει σε αρχικό στάδιο τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Όμως είναι πολύ συνηθισμένο όταν εντοπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα να είναι σε μεταστατικό στάδιο και οι θεραπείες που εφαρμόζονται όπως  χειρουργείο, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και κυρίως στοχεύουν στην ανακούφιση του ασθενούς.

Πρόληψη κατά του καρκίνου πνεύμονα

Το πιο σημαντικό μέτρο για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι η διακοπή του καπνίσματος για τους ενεργητικούς καπνιστές και η αποφυγή χώρων με καπνό για τους παθητικούς καπνιστές. Επίσης, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα θα πρέπει να ελέγχονται συστηματικά.

Τέλος έχει αποδειχθεί ότι όσοι διαμένουν σε μέρη με μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από όσους δεν ζουν σε τόσο υγιεινό περιβάλλον.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ