Καρκίνος του πνεύμονα

καρκίνος του πνεύμονα- karkinos tou pneumona

Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένα είδος καρκίνου που ξεκινά από τα κύτταρα και τους ιστούς των πνευμόνων, οπότε και αποκαλείται πρωτοπαθής.

Δευτεροπαθής, αποκαλείται ο καρκίνος όταν προέρχεται από κάποια μετάσταση άλλου οργάνου. Συνήθως, προσβάλλει άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, αποτελώντας το πιο συχνό είδος στους άνδρες και το δεύτερο συχνότερο στις γυναίκες.

Οι ιστολογικοί τύποι του διαφοροποιούνται με συχνότερους τον μικροκυτταρικό καρκίνο και τον μη μικροκυτταρικό. Ο πρώτος είναι κακοήθεια νευροενδοκρινούς χαρακτήρα και εντοπίζεται κυρίως σε καπνιστές. Ξεκινά από τους κεντρικούς βρόγχους και πρόκειται για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου στον πνεύμονα. Ο δεύτερος, αποτελεί την πλειοψηφία των κρουσμάτων και εκδηλώνεται συχνότερα ως αδενοκαρκίνωμα ή καρκίνωμα από πλακώδες επιθήλιο.

Που οφείλεται ο καρκίνος του πνεύμονα

Η βασικότερη αιτία για την εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα είναι το ενεργητικό κάπνισμα αλλά οι πιθανότητες εμφάνισης αυξάνονται και στις περιπτώσεις των επί πολλών χρόνων παθητικών καπνιστών.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο όπως επίσης και παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό ανάπτυξης της νόσου και η ηλικία ενός ατόμου. Ακόμη ένας παράγοντας είναι η έκθεση σε τοξικές και χημικές ουσίες όπως η ιονίζουσα ακτινοβολία, ο αμίαντος, το αρσενικό και άλλα μέταλλα.

Συμπτώματα που εκδηλώνει ο καρκίνος του πνεύμονα

Η πρώτη ένδειξη ύπαρξης του καρκίνου του πνεύμονα είναι ο βήχας. Ωστόσο, ο βήχας συχνά προϋπάρχει λόγω του καπνίσματος, γεγονός που δεν τον καθιστά άμεσα εμφανή. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή όταν παρατηρείται κάποια αλλαγή στον βήχα ή γίνεται εντονότερος.

Μάλιστα, σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα. Έτσι πολλές φορές οι ασθενείς ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από αυτό τον τύπο καρκίνου λόγω κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος που μπορεί να τους οδηγήσει στον γιατρό.

Η ακτινογραφία θώρακος είναι η εξέταση που οδηγεί σε υποψία για καρκίνο του πνεύμονα. Οι ασθενείς φέρουν τα εξής συμπτώματα:

  • Πυρετός (κυρίως δέκατα)
  • Συριγμός
  • Βήχας
  • Αιμόπτυση
  • Συχνές λοιμώξεις
  • Πόνος στο θώρακα
  • Ανορεξία με συνοδεία απώλεια σωματικού βάρους
  • Βράχνιασμα
  • Δύσπνοια

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Για να γίνει διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα ο γιατρός αρχικά χρειάζεται να λάβει πλήρες ιστορικό από τον ασθενή.

Στην συνέχεια ο ασθενής πρέπει να κάνει μια σειρά από εξετάσεις για την επιβεβαίωση υποψίας για καρκίνο του πνεύμονα. Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις που γίνονται είναι:

  • Ακτινολογική εξέταση θώρακος
  • Αξονική ή και μαγνητική τομογραφία
  • Βρογχοσκόπηση
  • Εξέταση πτυέλων
  • Μικροβιολογικός έλεγχος
  • Βιοψία πνευμονικού ιστού

Μετά την διάγνωση του ο καρκίνου, χρειάζεται να καθοριστεί το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και η ύπαρξη ή όχι μεταστάσεων, προκειμένου να οριστεί αναλόγως ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης. Γι’ αυτόν τον λόγο πραγματοποιείται η εξέταση PET screening.

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα

Στην περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα γίνει σε αρχικό στάδιο τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική αφαίρεση του όγκου.  Το χειρουργείο περιλαμβάνει πνευμονεκτομή και λοβεκτομή και συνήθως γίνεται και χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή συνδυασμός των δύο αναλόγως του σταδίου.

Άλλη μια σύγχρονη μέθοδος θεραπείας, η οποία είναι πολύ διαδεδομένη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και τα αποτελέσματά της είναι η ανοσοθεραπεία. Με την μέθοδο αυτή, τα φάρμακα χρησιμοποιούν το ίδιο το αμυντικό σύστημα του σώματος για να “επιτεθούν” στα καρκινικά κύτταρα.

Πολύ συνηθισμένες είναι οι περιπτώσεις που ο καρκίνος του πνεύμονα εντοπίζεται σε μεταστατικό στάδιο και δεν είναι χειρουργήσιμος. Τότε, χρησιμοποιούνται θεραπείες συντήρησης όπως η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία με σκοπό να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να ανακουφίσουν τον ασθενή.

Πρόληψη κατά του καρκίνου πνεύμονα

Το πιο σημαντικό μέτρο για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι η διακοπή του καπνίσματος για τους ενεργητικούς καπνιστές και η αποφυγή εισπνοής καπνού για τους παθητικούς. Επίσης, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα θα πρέπει να ελέγχονται συστηματικά.

Τέλος έχει αποδειχθεί ότι όσοι διαμένουν σε μέρη με μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από εκείνους που ζουν με αυξημένη ρύπανση.

Επιπλοκές που παρουσιάζει ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει υψηλά ποσοστά μεταστάσεων. Οι μεταστάσεις γίνονται συνήθως στον εγκέφαλο, στον άλλο πνεύμονα, σε άλλες εστίες του ίδιου πνεύμονα, στα επινεφρίδια, στα οστά, στους λεμφαδένες και στο συκώτι.

Όσο για το προσδόκιμο ζωής, η διάρκεια ζωής του ασθενούς καθορίζεται από το στάδιο που έχει προχωρήσει ο καρκίνος. Αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο είναι ιάσιμος. Σε αντίθετη περίπτωση που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συνήθως εξελίσσεται μέσα σε 2 χρόνια.

Επομένως, όσο πιο νωρίς διαγνωστεί τόσο μεγαλύτερο θα είναι το προσδόκιμο ζωής.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ο Ογκολόγος και ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ