Λαπαροσκόπηση: Μέθοδος αντιμετώπισης της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Οξεία Σκωληκοειδίτιδα: μέθοδοι αντιμετώπισης

Οξεία Σκωληκοειδίτιδα: μέθοδοι αντιμετώπισης

Η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί ένα τμήμα του παχέος εντέρου το οποίο κρέμεται από το “τυφλό” και ευρίσκεται εκτός του αυλού του. Αποτελεί εμβρυϊκό κατάλοιπο και στην νεαρή ηλικία είναι πλούσιο σε λεμφικό ιστό που είναι υπεύθυνος για την άμυνα του οργανισμού.

Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο γνωστή και παράλληλα η πλέον συχνή πάθηση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά στην εφηβική και γενικά την νεαρή ηλικία.

Η απόφυση αυτή για κάποιους μηχανικούς λόγους (απόφραξη από κόπρανα, στερεά τροφικά κατάλοιπα) ή φλεγμονή (ιογενείς λοιμώξεις, εντεροκολίτιδα κλπ) αποφράσσεται στον αυλό, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα δεν είναι τίποτε άλλο από την απόφραξη του αυλού του εντεριδίου αυτού, οίδημα και διάχυση μικροβίων στα τοιχώματα του, καθώς επίσης και στην περιοχή αυτή της κοιλιάς. Μερικές φορές η απόφραξη και το οίδημα μαζί με την φλεγμονή της, προκαλούν ρήξη αυτής και διάχυση του περιεχομένου στην κοιλιά. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η περιτονίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται με ήπιο πόνο στην περιοχή του στομάχου στην αρχή, μαζί με γαστρεντερικές διαταραχές (έμετο ή διάρροια), γενικά δυσφορία και ανορεξία. Αργότερα, ο πόνος μετατοπίζεται και εντοπίζεται χαμηλότερα δεξιά και γίνεται επίμονος και βασανιστικός και πολλές φορές επιδεινώνεται με τις κινήσεις, τον βήχα κλπ. Ενώ επιπρόσθετα υπάρχει και πυρετός.

Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση εισαγωγή σε χειρουργική κλινική για χειρουργική αντιμετώπιση.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η διάγνωση της πάθησης και η διαφοροδιάγνωση από άλλες παθήσεις της περιοχής αυτής της κοιλιάς, διότι πολλές φορές καταλήγει κάποιος στο χειρουργείο, υφίσταται μία τομή χωρίς να χρειάζεται όντως αυτή η αντιμετώπιση.

Υπάρχουν παθήσεις που μοιάζουν με τη σκωληκοειδίτιδα;

Παθήσεις τέτοιες που παρουσιάζουν τέτοια συμπτωματολογία (περίπου), είναι γυναικολογικά προβλήματα (όπως σαλπιγγίτιδα, ρήξεις ωχρών σωματίων, συστροφές κύστεων ωοθηκών, εξωμήτριος κύηση κλπ), συμφύσεις της περιοχής που προκαλούν απόφραξη στο έντερο, μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα (στα παιδιά παράλληλα ή μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού όπου το παιδί λέει πως το πονάει και η κοιλιά του), παθήσεις του παχέος εντέρου (εκκολπωματίτιδα σε μεγάλες ηλικίες).

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής όταν παρατηρήσει πόνο στην περιοχή;

Το βασικό ερώτημα που τίθεται εδώ είναι πώς μπορεί κανείς σήμερα να προσφέρει το λιγότερο επεμβατικό σε κάποιο ασθενή και μάλιστα νεαρό που παρουσιάζει πρόβλημα πόνου στο υπογάστριο. Την απάντηση δίνει η λαπαροσκοπική χειρουργική.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική, αποτέλεσμα εξέλιξης της κλασσικής λαπαροσκόπησης των γυναικολόγων, είναι μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας στο ανθρώπινο σώμα, μέσω της οποίας σήμερα σε οργανωμένα κέντρα και σε έμπειρα χέρια μπορούν να διενεργηθούν πλείστες όσες επεμβάσεις της κλασικής χειρουργικής με την ίδια ασφάλεια, αναίμακτα, χωρίς πόνο μετεγχειρητικό της κλασικής τομής και με μικρότερη νοσηλεία.

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Μέσω της μεθόδου αυτής μπορεί σήμερα να διαγνωσθεί και διαφοροδιαγνωσθεί όπως και να θεραπευθεί η οξεία σκωληκοειδίτιδα. Η επέμβαση γίνεται μέσα από τρείς οπές μισού εκατοστού και μέσω του ειδικού οργάνου που λέγεται λαπαροσκόπιο προβάλλεται μέσα σε monitor υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας. Έτσι, ο χειρουργός με την χρήση εξειδικευμένων εργαλείων μικρής διαμέτρου εκτελεί την επέμβαση ταχύτατα, υπό άμεση όραση και αναίμακτα.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής;

Ο ασθενής την ίδια κιόλας ημέρα σηκώνεται από την κλίνη του μπορεί να λάβει υγρά, εντός δε 24 ωρών από την επέμβαση μεταβαίνει στην οικεία του. Ο πόνος είναι μικρός, μυϊκός και οφείλεται στην διάταση που γίνεται στην κοιλιά την ώρα της επέμβασης από την εισαγωγή αερίου, το οποίο και αφαιρείται άμεσα μετεγχειρητικά. Ο πόνος αυτός παρομοιάζεται με κράμπα ή πιάσιμο μετά από γυμναστική και ανακουφίζεται ή παρέρχεται με απλά αναλγητικά.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι απόλυτα επιτυχής, γίνεται πλήρης αφαίρεση της σκωληκοειδούς με ασφάλεια, αναίμακτα και χωρίς να γίνει επιμόλυνση. Επίσης, παράλληλα ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει πλήρως και την υπόλοιπη κοιλιά για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα και να το επιλύσει ή να λάβει δείγμα (υγρό ή ιστό) για καλλιέργεια ή βιοψία.

Είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η σκωληκοειδίτιδα χωρίς χειρουργείο ή λαμβάνοντας αντιβίωση;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί μία φλεγμονή μέσα στην κοιλιά και έχει ένα μεγάλο ποσοστό κινδύνου περιτονίτιδας (ρήξη) αν αφεθεί χωρίς επέμβαση.

Η παραμονή μίας φλεγμαίνουσας σκωληκοειδούς μέσα στην κοιλιά εγκυμονεί κινδύνους όπως περιτονίτιδα, δημιουργία συμφύσεων, ενδοκοιλιακό απόστημα ή δημιουργία μίας φλεγμονώδους μάζας από εντερικές έλικες (το λεγόμενο πλαστρόν), πράγμα που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην κοιλιά και θα καταστήσει μία επόμενη επέμβαση πολύ δύσκολη.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μία επείγουσα χειρουργική κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από ειδικό χειρουργό. Η επιστήμη και η τεχνολογία σήμερα προσφέρει την λαπαροσκοπική μέθοδο αφαίρεσης της σκωληκοειδούς με άριστα αποτελέσματα για τον ασθενή τόσο στο επίπεδο της θεραπείας όσο και της ανάρρωσης και της αισθητικής αποκατάστασης.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.