Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Οξεία-σκωληκοειδίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την οξεία σκωληκοειδίτιδα

Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα πρόκειται για νόσο που ξεκινά με την απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης και συνεχίζει, με τη φλεγμονή στο σημείο και τη διάχυση μικροβίων στα τοιχώματά του και στην κοιλιά. Η πιο συνηθισμένη της μορφή είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα και εκδηλώνεται με κοιλιακό άλγος, ναυτία, πυρετό και αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Απαντάται συχνότερα στους άνδρες ηλικίας από 10- 20 ετών και μετά τα 50.

Που οφείλεται η οξεία σκωληκοειδίτιδα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να επέλθει όταν τρόφιμα ή κόπρανα παγιδευτούν σε μια περιοχή στο κάτω δεξιά μέρος της κοιλιάς και προκαλέσουν ερεθισμό, φλεγμονή και στη συνέχεια, ταχύτατη ανάπτυξη βακτηρίων.

Συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Αρχικώς, η οξεία σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο στομάχι και στην κοιλιά, εμετό ή διάρροια, ανορεξία, κακουχία, λευκή γλώσσα, δυσάρεστη αναπνοή και πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Στη συνέχεια, ο πόνος επιμένει και μεταφέρεται στο κάτω και δεξιά μέρος της κοιλιακής περιοχής.

Διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας δεν είναι εύκολη ούτε σαφής, ειδικά στις γυναίκες. Ουσιαστικά οριστικοποιείται όταν περιοριστεί στο κάτω δεξιά μέρος της κοιλιακής περιοχής και συνοδεύεται από σύσπαση του σημείου McBurney. Όταν τεθεί υποψία ύπαρξης οξείας σλωληκοειδίτιδας στις γυναίκες, πρέπει πρώτα να απορροφθούν οι περιπτώσεις πόνου λόγω ωορρηξίας, ρήξη έκτοπης κύησης, συστροφή της ωοθήκης και φλεγμονώδη νόσους του πυέλου. Για πιο ασφαλή διάγνωση πραγματοποιούνται εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία.

Θεραπεία για την οξεία σκωληκοειδίτιδα

Αν το παιδί παραπονεθεί για κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, τα οποία διαρκούν για περισσότερες από 2 ώρες σπεύστε αμέσως στο νοσοκομείο. Η χειρουργική επέμβαση με την οποία θα αφαιρεθεί είναι επείγουσα, διότι ενέχει τον κύνδυνο γενικευμένης φλεγμονής στην κοιλιακή χώρα. Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει για κάποιες ημέρες στο νοσοκομείο ώστε να παρακολουθούνται οι εντερικοί ήχοι, τα αέρια, η αναπνοή, η πρόσληψη και αποβολή υγρών. Στον ασθενή χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα και ενίοτε αντιβιοτικά.

Επιπλοκές της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Η διάγνωση για την οξεία σκωληκοειδίτιδα θα πρέπει να γίνει γρήγορα, διότι η πιθανότητα επιπλοκών είναι μεγάλη. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως είναι πιθανός ο σχηματισμός αποστήματος, η ρήξη της απόφυσης, η σήψη και εν τέλει ο θάνατος του ασθενούς. Για να αποφευχθεί η ρήξη ή η περιτονίτιδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χορηγηθούν στον ασθενή καθαρτικά ή υποκλύσματα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός είναι ο Παιδίατρος, ο Παθολόγος, ο Γενικός Χειρουργός και ο Γαστρεντερολόγος

Κλείστε ραντεβού με Παιδίατρο

Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο