Περιτονίτιδα

peritonitida

Τι είναι η περιτονίτιδα

Η περιτονίτιδα είναι φλεγμονή του ορώδους υμένα που καλύπτει την κοιλιακή χώρα και τα εσωτερικά της όργανα.

Δες ακόμα: Απώλεια αίματος στην τουαλέτα

Που οφείλεται

Η περιτονίτιδα μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια, σε ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, σε πάσχοντες από διάτρηση έλκους, νόσο του Crohn, κοιλιακά τραύματα, σε ασθενείς με Aids, σε ασθενείς που χρησιμοποιούν το περιταόναιο για αιμοδιάλυση, σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο, εντερόκοκκο ή E. Coli. Οι ιοί αυτοί μεταφέρονται με τα χέρια.

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα της περιτονίτιδας είναι ο έντονος πόνος στην κοιλιά, οι έμετοι, η έντονη δυσκοιλιότητα, η γρήγορη αναπνοή, ο ειλαιός,  ο πυρετός. Η κοιλιά γίνεται ασυνήθιστα σκληρή και ο ασθενής δείχνει κατάκοπος και χλωμός. Στη φυματιώδη περιτονίτιδα παρατηρείται πυρετός, κακουχία και απώλεια βάρους.

Διάγνωση

Η διάγνωση για την περιτονίτιδα γίνεται με αναγνώριση των συμπτωμάτων του ασθενούς από το γιατρό καθώς και λήψη του ιστορικού του. Στη συνέχεια, λαμβάνεται γενική εξέταση αίματος, ακτινογραφία κοιλιακής χώρας και θώρακος, καθώς και υπέρηχος αυτών. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται παρακέντηση ή περιτοναϊκή έκπλυση.

Θεραπεία

Για να θεραπευθεί πρέπει αρχικώς να σταθεροποιηθεί. Λόγω μεγάλης σοβαρότητας της νόσου απαιτείται νοσηλεία. Στο νοσοκομείο θα χορηγηθεί αντιβίωση στον ασθενή και να αποκατασταθεί η ενυδάτωσή του. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία. Ο γιατρός πρέπει να επέμβει εγκαίρως και να είναι έμπειρος.

Επιπλοκές

Η ίδια η περιτονίτιδα αποτελεί μία πολύ σοβαρή επιπλοκή. Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία.

Πρόληψη

Η πρόληψη της περιτονίτιδας επιτυγχάνεται μέσω της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και αντιμετώπισης των καταστάσεων που οδηγούν στην πάθηση.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την περιτονίτιδα είναι ο Γενικός Χειρουργός

Κλείσετε  ραντεβού με Γενικό Χειρουργό