Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Η ιδέα της Μεσογειακής Διατροφής προήλθε όταν πριν από χρόνια έγινε μία μεγάλη έρευνα κατά την οποία μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών διαφόρων περιοχών ταυτόχρονα με την κατάσταση στης υγείας τους.

Βρέθηκε λοιπόν ότι οι κάτοικοι της Μεσογείου και συγκεκριμένα της Κρήτης και της Κέρκυρας, είχαν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους υπόλοιπους. Η διαφορά αυτή αποδόθηκε στην διατροφή τους.

Τι είναι όμως Μεσογειακή Διατροφή; Τι περιλαμβάνει;

 • Τα δημητριακά, δηλαδή το ψωμί και όλα τα αρτοσκευάσματα όπως παξιμάδια, κριτσίνια κτλ, το ρύζι, τα μακαρόνια, η βρώμη, τα δημητριακά πρωινού  αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής. Είναι ολικής άλεσης και παρέχουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες, τους υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται για ενέργεια καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
 • Η υψηλή κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση είναι το επόμενο χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Διατροφής. Τα οφέλη της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών είναι γνωστά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αλλά και λόγω της χαμηλής ενεργειακής τους πυκνότητας που συμβάλει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
 • Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους της Μεσογείου. Περιέχει μεγάλο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών, έχει σχετικά χαμηλές ποσότητες κορεσμένων και αποτελεί κύρια πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Ακόμα, η κατανάλωση ελαιολάδου φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στα καρδιαγγειακή, αφού θεωρείται αντιθρομβωτικό, ενώ η συχνή κατανάλωσή του βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ.
 • Τα γαλακτοκομικά, δηλαδή το γάλα, το γιαούρτι κ το τυρί καταναλώνονται και αυτά σε καθημερινή βάση και αποτελούν πηγές ασβεστίου, βιταμίνης D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
 • Οι πηγές πρωτεΐνης στη Μεσογειακή Διατροφή είναι κυρίως άπαχες ή χαμηλές σε λίπος επιλογές όπως τα όσπρια, τα ψάρια και τα πουλερικά, ενώ το κόκκινο κρέας καταναλώνεται πιο σπάνια και άρα η πρόσληψη κορεσμένων λιπών είναι πολύ μικρή.
 • Το αλκοόλ και συγκεκριμένα το κόκκινο κρασί, είχε κ αυτό θέση στη διατροφή.
 • Τρόφιμα πλούσια σε λίπος και/ ή ζάχαρη, όπως γλυκά, σοκολάτα, σφολιατοειδή πατατάκια κ.ά., καταναλώνονται πολύ σπάνια.
 • Δεν πρέπει να ξεχνάμε, τέλος, ότι βασικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων αυτών ήταν κ η Φυσική Δραστηριότητα σε καθημερινή βάση.

Γιατί να ακολουθήσουμε Μεσογειακή Διατροφή; Που ωφελεί;

 • Πρώτα από όλα, στη μακροζωία. Αυτό άλλωστε ήταν κ το πρώτο εύρημα για τη Μεσογειακή Διατροφή.
 • H καρδιοπροστατευτική δράση της Μεσογειακής Διατροφής είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένη και οφείλεται στην χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, στην υψηλή πρόσληψη ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και πιθανόν στη μικρή πρόσληψη κόκκινου κρασιού.
 • Φαίνεται ότι μειώνει κ τον κίνδυνο για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ.
 • Η μείωση βάρους ακολουθώντας τη Μεσογειακή Διατροφή είναι συστήνεται συχνά και είναι αποτελεσματική.
 • Υπάρχουν κ ενδείξεις ότι η προσκόλληση στο Μεσογειακό τρόπο διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κάποια είδη καρκίνου.
 • Πιθανή δράση υπάρχει ακόμα και στην κατάθλιψη και τη νόσο του Alzheimer.

Είναι εμφανές λοιπόν ότι η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή μόνο οφέλη έχει για την υγεία μας. Ας εκμεταλλευτούμε τον τόπο που ζούμε, ο οποίος παράγει ό,τι μας χρειάζεται και ας θυμηθούμε τι έτρωγαν οι πρόγονοί μας αντί να ακολουθούμε τα Δυτικά πρότυπα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.