Εμφυτεύματα Δοντιών: πότε και πώς γίνεται η επέμβαση

Οδοντικά εμφυτεύματα: πότε και πώς γίνεται η επέμβαση

Εμφυτεύματα Δοντιών: πότε και πώς γίνεται η επέμβασηΓράφει ο Ιωάννης Λιάζος, οδοντίατρος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Τα εμφυτεύματα δοντιών εμφανίστηκαν στην οδοντιατρική πριν σαράντα χρόνια. Η ανακάλυψη της οστεοενσωμάτωσης αποτέλεσε τεράστιο επίτευγμα για την αντιμετώπιση της απώλειας των δοντιών με την αντικατάστασή τους από ριζόμορφα εμφυτεύματα τιτανίου. Η σύγχρονη εμφυτευματολογία είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη, καθώς ο συνδυασμός της ανάπτυξης της οδοντιατρικής τεχνολογίας και της κλινικής χρήσης εμφυτευμάτων είναι έγκυρος.

Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών;

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μία τεχνητή ρίζα από τιτάνιο και μια μορφή βίδας που εφαρμόζεται μέσα στο οστό της γνάθου, ώστε να στηριχθούν τα τεχνητά δόντια. Είναι συστήματα υψηλής τεχνολογίας και διατηρούν τους οδοντικούς ιστούς. Η τοποθέτησή τους αντικαθιστά την αναγκαιότητα τροχισμού των παρακείμενων δοντιών. Επιπλέον, το κόστος σε περίπτωση απώλειας κάποιου δοντιού και αντικατάστασής του από εμφύτευμα είναι χαμηλότερο από την εφαρμογή γέφυρας.

Ποιοι ασθενείς μπορούν να βάλουν εμφυτεύματα δοντιών;

Τα εμφυτεύματα δοντιών μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε ασθενή που έχει υποστεί απώλεια δοντιών και η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση. Βασική προϋπόθεση είναι οι ασθενείς να μην πάσχουν από προβλήματα υγείας (ασθενείς που πάσχουν από HIV/καρκίνο, αλκοολικοί, ναρκομανείς, διαβητικοί) και ασθενείς που έχουν λάβει κορτικοστεροειδή, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει:

  • Τα ούλα να είναι υγιή
  • Κάθε περιοδοντική νόσος να τίθεται υπό έλεγχο
  • Ο ασθενής να τηρεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής
  • Το οστό της γνάθου να έχει επαρκή ποσότητα σε ύψος και πλάτος
  • Να είναι έμπειρος ο γιατρός

Τι ποσοστά επιτυχίας έχουν τα εμφυτεύματα δοντιών;

Τα ποσοστά επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί. Με τη βελτίωση των εμφυτευμάτων, της τεχνικής αλλά και της εμπειρίας του οδοντιάτρου, έχουμε φτάσει πλέον να μιλάμε για ποσοστά που ξεπερνούν το 95%.

Το μικρό ποσοστό αποτυχίας εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με ελαττωμένη αμυντική ικανότητα του οργανισμού και σε μανιώδεις καπνιστές. Η σύγχρονη εμφυτευματολογία, με την έγκαιρη και σωστή διάγνωση και με το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας που εκτελείται πάντα από έμπειρο και γνώστη οδοντίατρο, ελαχιστοποιεί τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πόσο επίπονη είναι η επέμβαση και η μετεγχειρητική περίοδος;

Η διαδικασία της τοποθέτησης ενός οδοντικού εμφυτεύματος αποτελεί ρουτίνα για έναν οδοντίατρο που έχει εμπειρία. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη, δεδομένου ότι η περιοχή είναι εντελώς αναισθητοποιημένη.
 Μετά την επέμβαση, ο ασθενής έχει μια μικρή ενόχληση στην περιοχή, η οποία όμως, αντιμετωπίζεται κατάλληλα με τη χορήγηση απλών αναλγητικών.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης, τον αριθμό των εμφυτευμάτων και τη χρήση μοσχευμάτων μπορεί να παρουσιαστεί και οίδημα στην περιοχή, το οποίο εξαφανίζεται μετά από 2-3 ημέρες.
 Κάθε οργανισμός είναι λογικό να αντιδρά διαφορετικά σε κάθε είδους επέμβαση, το σύνηθες, όμως, είναι ο ασθενής μετά την επέμβαση να αισθάνεται πολύ καλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και επιστρέφει στη δουλειά του την αμέσως επόμενη ημέρα.

Πόσο γρήγορα μπορώ να έχω τα δόντια μου έτοιμα;

Το αρχικό πρωτόκολλο του Pr. Branemark για την οστεοενσωμάτωση των οδοντικών εμφυτευμάτων και την έναρξη της προσθετικής εργασίας ήταν 6 μήνες για την άνω γνάθο και 3-4 μήνες για την κάτω γνάθο.
 Η τεχνολογική πρόοδος στην εμφυτευματολογία οδήγησε στην μείωση των χρόνων αυτών και έτσι, ο οδοντίατρος μπορεί πλέον να ολοκληρώσει την προσθετική εργασία στους 3 μήνες στην άνω γνάθο και στους 1.5- 2 μήνες στην κάτω.
 Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων μέχρι την προσθετική εργασία, τοποθετούνται προσωρινές μεταβατικές αποκαταστάσεις, έτσι ώστε ο ασθενής να καλύπτει τις αισθητικές και λειτουργικές του ανάγκες.

Τι περισσότερο μας προσφέρουν τα εμφυτεύματα δοντιών σε σχέση με τις γέφυρες ή τις οδοντοστοιχίες;

Με τη βοήθεια των οδοντικών εμφυτευμάτων μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα η περισσότερα δόντια χωρίς να χρειαστεί τροχισμός των παρακείμενων δοντιών και να κατασκευάσουμε ακίνητες επιεμφυτευματικές προσθετικές εργασίες εκεί, όπου θα ήταν αδύνατο με την κλασική προσθετική.

Σε περιπτώσεις ολικής απώλειας των δοντιών αποφεύγουμε τις κινητές οδοντοστοιχίες και κατασκευάζουμε ακίνητες προσθετικές εργασίες σε 5-8 εμφυτεύματα ή βελτιώνουμε κατά πολύ τη συγκράτηση των ολικών οδοντοστοιχιών με τη μετατροπή τους σε επένθετες στηριζόμενες σε 2-4 εμφυτεύματα.
 Από οποιαδήποτε πλευρά και να το εξετάσουμε τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν την καλύτερη και πιο αξιόπιστη λύση στην αντιμετώπιση της απώλειας των δοντιών.

Από αισθητικής άποψης τα εμφυτεύματα δοντιών δε διαφέρουν από τα φυσικά σας δόντια. Επίσης, η τοποθέτησή τους συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχολογίας του ατόμου, καθώς τονώνει την αυτοπεποίθησή του.

Ποια φροντίδα απαιτείται μετά την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων;

Τα εμφυτεύματα δοντιών χρειάζονται την ίδια φροντίδα και περιποίηση με αυτή που απαιτούν τα δικά μας δόντια. Απαιτείται καθημερινή φροντίδα και υγιεινή, αλλά και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Σημαντική είναι η σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας και του οδοντικού νήματος κατά τον καθημερινό καθαρισμό τους. Για να επιτευχθεί αυτό ζητήστε από τον οδοντίατρό σας οδηγίες για τη φροντίδα των δοντιών σας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.