Διαβήτης

Διαβήτης-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για το διαβήτη

Τι είναι ο διαβήτης

Ο διαβήτης αποτελεί διαταραχή του μεταβολισμού και ορίζεται ως χρόνια νόσος.  Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να δημιουργήσει διάφορες βλάβες στον οργανισμό.

Που οφείλεται ο διαβήτης

Ο διαβήτης οφείλεται σε ανωμαλίες του μεταβολισμού ζωτικών υλικών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός τόσο στη δομή του όσο και για τις καύσεις. Αυτά μπορεί να είναι το σάκχαρο, λίπη και διάφορες πρωτεΐνες. Στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη η αιτία είναι η αυξημένη ποσότητα σακχάρου στο αίμα λόγω διαταραχής της γλυκόζης.

Συμπτώματα του διαβήτη

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο διαβήτης βασίζονται στον τύπο κατά κύριο λόγο. Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να προκληθεί ξαφνικά και τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι η υπογλυκαιμία και η διαβητική κετοξέωση. Ενώ ο διαβήτης τύπου 2 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην παρουσιάσει συμπτώματα και για αυτό θεωρείται και πιο ύπουλος.  Υπάρχει όμως μια σειρά συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται ως κλασσικά για όλους τους τύπους διαβήτη και αυτά είναι:

  • Απώλεια πολλών ούρων που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αφυδάτωσης
  • Θολή όραση
  • Έλλειψη σωματικής ενέργειας
  • Έντονη κατανάλωση φαγητού λόγω έλλειψης συσατικών από τον οργανισμό
  • Απώλεια σωματικού βάρους λόγω έλλειψης ινσουλίνης
  • Ξηρότητα της στοματικής κοιλότητας
  • Έντονη ανάγκη για πρόσληψη νερού

Όπως ήδη αναφέρθηκε μπορεί ο διαβήτης να είναι ασυμπτωματικός και να εντοπιστεί από τις επιπλοκές που δημιουργεί.

Διάγνωση για το διαβήτη

Ο διαβήτης είναι εύκολο να διαγνωσθεί όταν εκδηλώνονται τα συμπτώματα που συνδέονται με αυτή την πάθηση. Η επιβεβαίωση γίνεται με τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν κάποια κριτήρια που έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη και αυτά είναι τα εξής:

  • Τιμή γλυκόζης που ορίζεται >200mg/dl με συνοδεία συμπτωμάτων διαβήτη
  • Τιμή σακχάρου μετά από 8 ώρες αποχής από φαγητό >126mg/dl
  • Τιμή σακχάρου 2 ώρες μετά από ποσότητα 75g γλυκόζης που έχει έλθει στον οργανισμό δια της στοματικής οδού >200mg/dl

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης

Για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση του ασθενούς για το πως πρέπει να διαχειριστεί το σακχαρώδη διαβήτη στην καθημερινότητά του όπως στη διατροφή, στον έλεγχο αλλά και στη φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνει την ινσουλίνη. Ο γλυκαιμικός έλεγχος καθώς και ο περιορισμός παραγόντων κινδύνου ως προς τη δημιουργία επιπλοκών είναι οι κύριοι στόχοι της θεραπείας που δίνεται στον διαβητικό ασθενή.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 λαμβάνουν ινσουλίνη ώστε να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αρχικά αλλάζουν τις διατροφικές του συνήθειες και ελέγχουν το σωματικό τους βάρος. Επίσης γίνεται λήψη αντιδιαβητικών φαρμακευτικών σκευασμάτων διά της στοματικής οδού. Μόνο σε περίπτωση που αυτά τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα τότε χορηγείται ινσουλίνη.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορήγηση ινσουλίνης γίνεται υποδόρια και η δοσολογία ρυθμίζεται με βάση τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Επιπλοκές που παρουσιάζει ο διαβήτης

Όταν ο διαβητικός ασθενής έχει ρυθμίσει τις τιμές του σακχάρου τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το αν θα εμφανίσει επιπλοκές. Επιβαρυντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, οι αυξημένες τιμές χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης καθώς και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Η μη σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη επιφέρει επιπλοκές που χαρακτηρίζονται ως οξείες και ως χρόνιες.

Στις οξείες κατατάσσονται η υπογλυκαιμία, η διαβητική κετοξέωση και το διαβητικό ή υπερωσμωτικό κώμα. Όσο για τις χρόνιες επιπλοκές η διαβητική μακροαγγειοπάθεια είναι η πιο συχνή. Άλλες επιπλοκές στον οργανισμό που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η περιοδοντίτιδα, ξανθελάσματα αλλά και η ευαισθησία του οργανισμού σε λοιμώξεις.

Πρόληψη κατά του διαβήτη

Για την πρόληψη του διαβήτη είναι σημαντικό να υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής που να περιλαμβάνει διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, να εντάσσει τη σωματική άσκηση που να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στον ελεγχόμενο σωματικό βάρος. Καλό είναι να μειώνεται η κατανάλωση αλκοόλ και να περιορίζεται το κάπνισμα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το διαβήτη είναι ο Διαβητολόγος και ο Ενδοκρινολόγος

Κλείστε ραντεβού με Διαβητολόγο 

Κλείστε ραντεβού με Ενδοκρινολόγο