Πώς το μαγνήσιο βοηθά στην υγεία της καρδιάς

Πώς το μαγνήσιο βοηθάει στην υγεία της καρδιάςΓράφει η Μαρία Βησαροπούλου, διαιτολόγος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, το οποίο υπάρχει στα οστά, στους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Το σώμα ενός ενήλικα περιέχει περίπου 25 γραμμάρια μαγνησίου. Από αυτά, το 60% βρίσκεται στο σκελετό, το 39% μέσα στα κύτταρα και το υπόλοιπο 1% στο αίμα.

Τι είναι το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι ένα ενδοκυττάριο μεταλλικό στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνουμε σε συγκεκριμένες ποσότητες. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν πολλά βασικά μέταλλα όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο, προκειμένου όμως αυτά να λειτουργήσουν εξαρτώνται από το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο ενεργοποιεί περισσότερες από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, όλες το ίδιο απαραίτητες ώστε αυτό να λειτουργήσει σωστά. Μια από αυτές τις βιοχημικές αντιδράσεις είναι και η λειτουργία των κυττάρων της καρδιάς.

Πώς η έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει την καρδιά;

Η έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει αρνητικά την καρδιά. Αν το μαγνήσιο είναι ανεπαρκές στο σώμα, δεν επιτρέπεται η χαλάρωση του καρδιακού μυ, ώστε αυτός να είναι έτοιμος για την επόμενη συστολή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου, ίσως αποτελεί βασικό παράγοντα στη σχέση μεταξύ της καρδιοπάθειας και των παραγόντων που προκαλούν προβλήματα στην καρδιά, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η συσσώρευση πάχους στην περιφέρεια της μέσης, ο διαβήτης και το στρες.

Επίσης, μελέτες υποδεικνύουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ μιας μέτριας μείωσης του κινδύνου εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου σε άνδρες με αυξημένη πρόσληψη μαγνησίου. Ακόμη, στις γυναίκες παρατηρήθηκε ότι η μεγαλύτερη διατροφική πρόσληψη μαγνησίου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Επιπλέον, το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και μερικές φορές χορηγείται ενδοφλέβια στα νοσοκομεία για να μειώσει την πιθανότητα της κολπικής μαρμαρυγής και της καρδιακής αρρυθμίας. Τα άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνά σε κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακής αρρυθμίας. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συστήνουν ως ένα μέρος της θεραπείας της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας να είναι η πρόσληψη μαγνησίου.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι, η λήψη μαγνησίου για ένα χρόνο από τα άτομα με συμπτώματα καρδιακών αρρυθμιών βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης τους σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Το μαγνήσιο και το ασβέστιο συνδυαστικά σε πολύ συγκεκριμένες αναλογίες, διασφαλίζουν την σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Τα αποτελέσματα των μελετών για την θεραπεία με τη χρήση μαγνησίου στους επιζώντες από καρδιακή προσβολή, ωστόσο, έχουν αναμιχθεί. Μερικές μελέτες έχουν αναφέρει χαμηλότερα ποσοστά θανάτου, καθώς και λιγότερες αρρυθμίες και βελτιωμένη πίεση του αίματος, όταν το μαγνήσιο χρησιμοποιείται ως μέρος της θεραπείας μετά από καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, σε μια μελέτη παρατηρήθηκε ότι το μαγνήσιο αύξησε ελαφρώς τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Συμπερασματικά, το μαγνήσιο έχει αντιαρρυθμικές δυνατότητες στην καρδιά και καλό θα ήταν να δοκιμάζεται σε περιπτώσεις ταχυκαρδιών, δεδομένου ότι οι δόσεις του, όταν χορηγείται σαν προληπτική θεραπεία, δεν παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Ποιες είναι οι πηγές μαγνησίου;

Το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλές τροφές. Οι ηλιόσποροι, ο σολομός και τα πράσινα λαχανικά περιέχουν το περισσότερο μαγνήσιο, ενώ το κρέας περιέχει ελάχιστο. Οι επεξεργασμένες τροφές δεν έχουν επαρκή ποσότητα μαγνησίου.

Πιο αναλυτικά, το µαγνήσιο  υπάρχει στους ηλιόσπορους, στα καρύδια, στα αµύγδαλα, στα φουντούκια, στους λιναρόσπορους, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα φιστίκια Αιγίνης, στους χουρµάδες, στα αράπικα φιστίκια, στα ρεβίθια, στις µπανάνες, στα σύκα, στα µήλα, στα ροδάκινα, στα βερίκοκα, στο πλήρες φύτρο σταριού, στα πλήρη δηµητριακά, στο κεχρί, στο καλαµπόκι, στη σόγια, στα όσπρια, στα αµερικάνικα φασόλια, στο σκόρδο, στο µπρόκολο και στην αγκινάρα. Καλές πηγές μαγνησίου είναι, επίσης, το κακάο (άρα και η σοκολάτα) και τα μπαχαρικά.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.