Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι και πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι και πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

 

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις της καρδιάς και απαντάται πλέον συχνά ειδικότερα στο δυτικό κόσμο σε άτομα από τη μέση κιόλας ηλικία.
Πρόκειται για αρρυθμίες που εμφανίζονται ή μόνιμα ή ως παροξυσμοί. Στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι μία αφύσικη συστολή των καρδιακών κοιλοτήτων.

Δες ακόμα: Σκωληκοειδίτιδα: τι είναι και πότε γίνεται επικίνδυνη;

Πού οφείλεται η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή οφείλεται στην αναποτελεσματική σύσπαση των κόλπων της καρδιάς και εμφανίζεται με τη μορφή αρρυθμιών. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθής είτε δευτεροπαθής. Υποκείμενα αίτια αποτελούν οι ρευματικές παθήσεις στη βαλβίδα, οι ισχαιμικές καρδιοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο υπερθυρεοειδισμός, οι πνευμονοπάθειες ή η κατάχρηση αλκοόλ.

Πόσα είδη κολπικής μαρμαρυγής υπάρχουν;

Υπάρχουν τρία είδη κολπικής μαρμαρυγής: η παροξυσμική, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά, η εμμένουσα, η οποία διαρκεί για περισσότερο από 7 μέρες και σταματά μόνο με φαρμακευτική αγωγή και η μόνιμη, η οποία διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο.

Η κολπική μαρμαρυγή έχει άμεση σχέση με την ηλικία του ασθενή. Απαντάται συχνά από την ηλικία των 50+.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η πάθηση είναι ασυμπτωματική ή συνοδεύεται από ταχυπαλμία, ζαλάδα και αίσθημα κόπωσης. Οι ασθενείς συνήθως το περιγράφουν ως ένα «φτερούγισμα στην καρδιά».
Σε σοβαρά περιστατικά μπορεί να προκληθεί οξύ πνευμονικό οίδημα, συγκοπικό επεισόδιο ή εμβολή ή ακόμη και ισχαιμία του μυοκαρδίου. Η νόσος πρέπει να παρακολουθείται συχνά από καρδιολόγο, γιατί μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Η διάγνωση της εν λόγω νόσου γίνεται από τον καρδιολόγο, μετά από κλινική εξέταση. Απαιτείται ηλεκτροκαρδιογράφημα – Ηolter, υπερηχογράφημα, τεστ κοπώσεως και triplex καρδιάς.

 

Ποια είναι η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής;

Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται μέσα από την πρόληψή της. Δηλαδή, χρειάζεται στενή παρακολούθηση από το γιατρό και τον ίδιο τον ασθενή και τακτική λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο μελλοντικό επαναληπτικό επεισόδιο.

Τα φάρμακα που χορηγούνται στοχεύουν στην πρόληψη της εμβολής, στον έλεγχο και στον περιορισμό των επεισοδίων και στην αποκατάσταση του φλεβοκομβικού ρυθμού. Στον ασθενή θα χορηγηθεί αντιπηκτική θεραπεία, ενώ η πηκτικότητα του αίματος ελέγχεται με τον δείκτη INR.

Συχνά για την αποκατάσταση των αρρυθμιών προτείνεται ηλεκτρική ανάταξη. Μία εναλλακτική μέθοδος αποκατάστασης είναι και τα αντιαρρυθμικά φάρμακα. Ο γιατρός σε συνεργασία με τον ασθενή θα αποφασίσουν ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για την εκάστοτε περίπτωση.

Τι θα πρέπει να προσέχουν όσοι πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή;

Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο μέρος αυτής της έρευνας. Οι ασθενείς θα πρέπει να παροτρύνονται να διακόψουν το κάπνισμα και τις καταχρήσεις. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.

Εξίσου σημαντικό είναι να ειδοποιούν τον καρδιολόγο τους πριν από τη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου (εφ’ όρου ζωής), καθώς υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ
Author

Όλα τα άρθρα έχουν επιμεληθεί από την Ιωάννα, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;