Όλα όσα θέλουν να ξέρουν οι νέες μαμάδες για την περίοδο της λοχείας

loxeia

Η λοχεία είναι το διάστημα που μεσολαβεί από το τέλος του τοκετού μέχρι την επάνοδο του γεννητικού συστήματος στο φυσιολογικό.

Δες ακόμα: Τι συμβαίνει σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου

Η διάρκεια της λοχείας είναι περίπου 6 εβδομάδες. Η μήτρα από το ύψος του ομφαλού που βρίσκεται μετά την έξοδο του πλακούντα σταδιακά συσπάται και μετά από 20 μέρες βρίσκεται πίσω από την ηβική σύμφυση. Οι πόνοι που αισθάνεται η λεχωΐδα κατά τη σύσπαση της μήτρας λέγονται υστερόπονοι και είναι πιο έντονοι σε πολύτοκες και  σε γυναίκες που θηλάζουν. Η διάρκεια των δυνατών πόνων είναι περίπου 72 ώρες. Το βάρος της μήτρας από 1kg μετά από μισό μήνα επανέρχεται στα 60g.

Τα λόχια διαρκούν 6 εβδομάδες, αρχικά είναι αιματηρά, μετά από 5 μέρες γίνονται οροαιματηρά, για να καταλήξουν λευκωπά. Τυχόν ύπαρξη δυσοσμίας υποδηλώνει φλεγμονή.

Ο τράχηλος αποκτά ξανά τον τόνο του και έχει διαστολή 1-2cm. Ο κόλπος χάνει τις ρυτιδώσεις του και αποκτά τη φυσιολογική του υφή σε 3 εβδομάδες. Στο πυελικό έδαφος συχνά παραμένει μια χαλάρωση  που προδιαθέτει με την πάροδο του χρόνου στην εμφάνιση κυστεορθοκήλης ή πρόπτωσης μήτρας.

Στην κοιλιά στο 50% των λεχωΐδων παραμένουν ραγάδες που οφείλονται σε διαχωρισμό των ελαστικών ινών του δέρματος λόγω της διάτασης της κοιλιάς. Έτσι, οι ερυθρές ραβδώσεις σταδιακά υποχωρούν και τις διαδέχονται στην περιφέρεια της κοιλιάς οι λευκές ραβδώσεις που παραμένουν μόνιμα.

Η χαλάρωση του σφιγκτήρα του ορθού είναι σπάνια και παροδική. Στους μαστούς παράγεται το πύαρ που περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, σφαιρίνες και λίπος. Την 3η μέρα στην υπόφυση απελευθερώνεται η προλακτίνη που μαζί με την οξυτοκίνη δρουν στους μαστούς και προκαλούν παραγωγή γάλακτος. Οι μαστοί παθαίνουν συμφόρηση, διογκώνονται και γίνονται σκληροί. Οι μεταβολές αυτές είναι εντονότερες στις πρωτοτόκες.

Οι λεχωΐδες με τον τοκετό χάνουν περίπου 6kg που οφείλονται στο έμβρυο, τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό, ενώ στη διάρκεια της λοχείας θα χαθούν άλλα 2-2,5kg από αποβολή υγρών.

Η πρώτη περίοδος εμφανίζεται σε ποσοστό 60% στο τέλος της 24ης εβδομάδας και μόνο στο 25% εμφανίζεται μετά την 6η εβδομάδα.

Η λεχωΐδα πρέπει να κινητοποιείται το συντομότερο για αποφυγή θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Παράλληλα, απαραίτητη είναι η ανάπαυσή της για να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να επουλώσει τα τραύματά της.

Η δίαιτά της πρέπει να είναι πλήρης και να περιέχει πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά, φρούτα και υγρά. Όσον αφορά τον θηλασμό, αυτός ξεκινάει περίπου την 3η μέρα και διαρκεί περίπου 10 λεπτά από κάθε μαστό.

Αν το νεογνό είναι ανήσυχο σημαίνει ότι το γάλα που παίρνει δεν επαρκεί. Στη  λεχωΐδα συνιστούμε ανάπαυση για 3 τουλάχιστον εβδομάδες, αποφυγή σεξουαλικών επαφών, έναρξη καθημερινής γυμναστικής για να επανακτήσουν οι μύες την τονικότητά τους και επανεξέταση μετά από 6 εβδομάδες.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.