Διαγνώστηκες με κονδυλώματα; Μάθε τα πάντα για την μετάδοση και την θεραπεία τους

Κονδυλώματα-kondulwmata- gynaikes- andres

Τα κονδυλώματα είναι ίσως το συχνότερο αφροδίσιο νόσημα, δηλαδή σχετίζεται αιτιολογικά με τη σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα ή στους βλεννογόνους και οι οποίες προκαλούνται από τον ιό HPV. Θα πρέπει να τονιστεί εξαρχής πως μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί περίπου 200 υποτύποι του ιού των θηλωμάτων, από τους οποίους οι 120 προσβάλλουν τον άνθρωπο, περίπου 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, ενώ λίγοι από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα.

Στις γυναίκες όπως και στους άνδρες τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό και στην περιοχή ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Επίσης, σε περιοχές που δεν καλύπτει το προφυλακτικό, όπως στους άνω μηρούς. Σπανιότερα, κονδυλώματα μπορεί να υπάρχουν και στη στοματική κοιλότητα, τη γλώσσα και το φάρυγγα.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα κονδυλώματα;

Στις μέρες μας γνωρίζουμε ότι οι τύποι HPV διακρίνονται σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου ανάλογα με την δυνατότητά τους να προκαλέσουν ανάπτυξη καρκινικών ή άλλων βλαβών. Κάποιοι από αυτούς τους τύπους, οδηγούν στην ανάπτυξη των κονδυλωμάτων. Δεδομένου λοιπόν ότι η ομάδα των ιών HPV είναι εξαιρετικά μεγάλη, θα πρέπει να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες: Πρώτον, τις μυρμηγκιές που είναι λοιμώξεις του δέρματος των χεριών και των ποδιών και δεύτερον τα κονδυλώματα που αποτελούν λοιμώξεις των βλεννογόνων του πέους, του πρωκτού και του αιδοίου.

Τα κονδυλώματα δεν είναι καρκίνος και συνήθως μας ενοχλούν λόγω των αισθητικών κυρίως επιδράσεων που έχουν στο σώμα μας παρά για την παθολογία που πιθανώς εμπλέκονται. H παρουσία τους όμως μπορεί να σχετίζεται πολλές φορές με ταυτόχρονη λοίμωξη από άλλα στελέχη του ιού HPV και ιδίως με επιθετικά στελέχη που μπορούν να οδηγήσουν σε προκαρκινικές βλάβες κυρίως στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και συνολικότερα στα έξω γεννητικά όργανα.

Πόσο συχνά εμφανίζονται τα κονδυλώματα και πότε μπορούν να εμφανιστούν;

Έρευνες έχουν δείξει πως το 80% και πλέον του ανθρώπινου πληθυσμού έχει έρθει ή πρόκειται να έρθει σε επαφή με τον ιό HPV, πολλοί από αυτούς περισσότερες από μία φορές στη ζωή τους. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν ιό υψηλής συχνότητας, κάποια στελέχη του οποίου σχετίζονται αιτιολογικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην γυναίκα.

Τα κονδυλώματα διακρίνονται σε οξυτενή ή επίπεδα. Ειδικότερα, τα οξυτενή κονδυλώματα είναι καλοήθεις αλλοιώσεις που δεν προκαλούν καρκίνο και συνήθως απαντώνται, σε αντίθεση με τα επίπεδα κονδυλώματα που είναι πιο σπάνια αλλά θεωρούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Από τη στιγμή που θα εισχωρήσει ο ιός στο σώμα, τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 3 έως 6 μήνες από τη σεξουαλική επαφή. Οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνες που πληρούν τους περισσότερους παράγοντες μετάδοσης και όσες έχουν ήδη προσβληθεί από κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Πώς θα καταλάβω αν έχω κονδυλώματα; Ποια συμπτώματα εμφανίζονται;

Το ποσοστό των γυναικών που προσβάλλονται από τον ιό του HPV και εμφανίζουν κονδυλώματα δυστυχώς ξεπερνά το 50%. Τα κονδυλώματα είναι συνήθως γκρι ή καφέ κι έχουν αρχικά το σχήμα της ρώγας ενός σταφυλιού, ενώ όσο αναπτύσσονται μπορεί να μοιάζουν με μικρό κουνουπίδι. Υπάρχει, όμως, και η πιθανότητα να μη γίνουν εύκολα αντιληπτά από την όψη τους με αποτέλεσμα να μην καταλάβετε άμεσα ότι νοσείτε. Ωστόσο τα συμπτώματα που μπορούν να υποδείξουν την ύπαρξη κονδυλωμάτων είναι τα εξής:

  • Κνησμός
  • Μικροενοχλήσεις
  • Έντονη κολπική έκκριση
  • Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

Κονδυλώματα - Doctoranytime

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Έχει σημειωθεί ότι ένας στους δύο σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους θα μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή του και η επαφή με ένα τέτοιο άτομο αυξάνει κατά 70% την πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο ιός του HPV μπορούν είτε να φαίνονται με γυμνό μάτι είτε να χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να εντοπιστούν είτε να μην διακρίνονται με κανέναν από τους παραπάνω τρόπους και να χρειάζεται ο γυναικολόγος σας να πάρει δείγμα από συγκεκριμένο ιστό.

Όταν ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ενεργός και μεταδίδεται, υπάρχει όμως η πιθανότητα να «ξυπνήσει» ανά πάσα στιγμή.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης των κονδυλωμάτων είναι:

  • Η συχνή εναλλαγή των ερωτικών συντρόφων
  • Το αδύναμο αμυντικό σύστημα
  • Οι μικροτραυματισμοί
  • Το αλκοόλ
  • Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
  • Τo ξύρισμα ή η αποτρίχωση με κερί
  • Η κολπική ή πρωκτική σεξουαλική επαφή με ή και χωρίς προφυλακτικό
  • Η στοματική σεξουαλική επαφή
  • Η επαφή χωρίς διείσδυση
  • Η έντονη τριβή μεταξύ των γεννητικών οργάνων και τέλος
  • Η χρήση μολυσμένων αντικειμένων, (sex toys), ακόμα και με μολυσμένα δάχτυλα

 

κονδυλώματα-hpv-kondulwmata-gynaikologos

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα;

Ο πλέον κατάλληλος ιατρός για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι ο γυναικολόγος και αυτό, γιατί είναι ο μοναδικός που ελέγχει την περιοχή τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά για πιθανές βλάβες.

Ο ιός HPV παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση εφ’ όρου ζωής. Επομένως, η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων περιορίζεται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων τους, με κύριο εκπρόσωπο την καυτηρίαση των μορφωμάτων αυτών. Επομένως τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων αντιμετωπίζονται με τους εξής τρόπους:

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που ακολουθούμε στα κονδυλώματα είναι πολλές, αλλά το laser διοξειδίου είναι η πιο σύγχρονη. Ενδεικτικά τα μειονεκτήματα που έχουμε με τις άλλες μεθόδους:

Τοπική θεραπεία

Οι κρέμες για τα κονδυλώματα προσφέρουν σε κάποιον τη δυνατότητα να εφαρμόσει μόνος τη θεραπεία στο σπίτι του, υπό τις οδηγίες του δερματολόγου. Ωστόσο, οι κρέμες αυτές είναι τραυματικές, δημιουργούν πληγή και η εφαρμογή τους γίνεται για περίοδο που περιλαμβάνει έναν κύκλο συνεδριών. Υπάρχει ψυχολογική επιβάρυνση για τον ασθενή.

Κρυοθεραπεία

Γίνεται στο χώρο του ιατρείου ή του νοσοκομείου με εφαρμογή υγρού αζώτου στην περιοχή που πάσχει. Συχνά απαιτούνται αρκετές συνεδρίες, ενώ το δέρμα συνήθως εμφανίζει ουλές. Η διαδικασία γίνεται υπό τοπική αναισθησία.

Διαθερμία

Ο γιατρός καυτηριάζει τα κονδυλώματα με ηλεκτρικό ρεύμα. Η μέθοδος αφήνει σημάδια και γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Είναι περισσότερο τραυματική συγκριτικά με το laser C02.

Laser C02

Χρησιμοποιείται το laser διοξειδίου του άνθρακα co2 για την εξάχνωση των βλαβών. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται απόξεση για να απομακρυνθούν. Με τη διαδικασία αυτή ελέγχεται εις βάθος το μέγεθος της καταστροφής και απομακρύνονται οι βλάβες από την αρχή τους, ώστε να μην επεκταθούν και εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός. Τα πλεονεκτήματα του laser:

  • Είναι αναίμακτη θεραπεία
  • Η εξάλειψη γίνεται ακόμα και μέσα σε 1 συνεδρία
  • Γρήγορη σε χρόνο
  • Ανώδυνη εφόσον πραγματοποιείται τοπική αναισθησία
  • Ο κίνδυνος των υποτροπών είναι μειωμένος

Κάτι που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε είναι πως καμία μέθοδος δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει υποτροπή. Ωστόσο, για να μειώσετε τις πιθανότητες επανεμφάνισης πρέπει να προσέχετε ώστε να έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό, να επιλέγετε έμπειρο γιατρό για την θεραπεία των κονδυλωμάτων, να κάνετε τον εμβολιασμό και να χρησιμοποιείτε προφυλάξεις κατά τη σεξουαλική επαφή. Τέλος είναι απαραίτητο να υπάρχει έλεγχος και θεραπεία και στον σύντροφo, εφόσον διαγνωστούν κονδυλώματα στην κλινική εξέταση.

κονδυλώματα- τεστ παπ - test pap-kondulwmata

Πως μπορεί να γίνει πρόληψη των κονδυλωμάτων;

Η αλήθεια είναι ότι η μοναδική και η απόλυτη προστασία από τον ιό HPV και της εμφάνισης των κονδυλωμάτων είναι η αποχή από τις ερωτικές επαφές. Επειδή, όμως, αυτό είναι προφανώς δύσκολο έως και ακατόρθωτο υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν να αποφευχθεί η μόλυνση.

  1. Το προφυλακτικό, πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται, δεν παρέχει όμως απόλυτη προστασία.
  2. Το τεστ ΠΑΠ, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε γυναίκας, καθώς αναγνωρίζει την ύπαρξή του.
  3. Τακτικός έλεγχος του συντρόφου με απλή ψηλάφηση στην ευαίσθητη περιοχή του.
  4. Ο εμβολιασμός αποτελεί τον κυριότερο τρόπο για την μέγιστη προστασία. Προστατεύει από 9 ορότυπους και ενδείκνυται για αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των 9 ετών.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.