Κονδυλώματα

Κονδυλώματα- ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων- kondylwmata-HPV

Επιμελείται ο Πριονιστής Κωνσταντίνος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας συνεργάτης του doctoranytime.gr

Πληροφορίες για τα κονδυλώματα

Τι είναι τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα αποτελούν την πιο συνηθισμένη σεξουαλική μεταδιδόμενη ασθένεια στις μέρες μας. Ορίζεται ως οξεία πάθηση που προέρχεται από ιό. Προσβάλλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Οι περιοχές στις οποίες εμφανίζονται στους άνδρες είναι: το πέος, το όσχεο, η βουβωνική και η περιπρωκτική χώρα. Στις γυναίκες εμφανίζεται στον κόλπο, στο αιδοίο, στον τράχηλο της μήτρας αλλά και στην βουβωνική και περιπρωκτική χώρα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να εμφανίσει κονδυλώματα στις περιοχές των χειλιών, του λάρυγγα ή και του στόματος.

Μετάδοση των κονδυλωμάτων

Μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή ενώ δεν είναι πάντα δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει συνουσία καθώς και η δερματική επαφή πολλές φορές είναι αρκετή για να μεταδοθεί ο ιός των κονδυλωμάτων.

Που οφείλονται τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα οφείλονται στους ιούς που ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Αυτή η οικογένεια έχει πάνω από 100 στελέχη ιών.

Συμπτώματα των κονδυλωμάτων

Υπάρχουν φορές που δεν εκδηλώνονται συμπτώματα και δεν είναι εμφανή τα κονδυλώματα. Συνήθως έχουν την μορφή μικρών όγκων που μοιάζουν σαν κρεατοελιές και σε αρχικό στάδιο υπάρχει απουσία πόνου αλλά σε μερικούς ανθρώπους προκαλούν φαγούρα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να υπάρξει αύξηση του μεγέθους των όγκων αλλά και αιμορραγία.

Διάγνωση για τα κονδυλώματα

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων βασίζεται αρχικά στην κλινική εξέταση που γίνεται με γυμνό μάτι στην περίπτωση που βρίσκονται σε σημεία τα οποία το μάτι μπορεί να εντοπίσει. Επίσης, γίνεται κολποσκόπηση αλλά και τεστ ΠΑΠ για να μπορέσει να διερευνηθεί το μέγεθος των βλαβών. Ανάλογα με την περίπτωση ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί και σε πρωκτοσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα

Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων βασίζεται στην εξαφάνιση των συμπτωμάτων καθώς δεν υπάρχει θεραπεία που να καταστρέφει τον ιό. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται ποικίλλουν και επιλέγονται ανάλογα με το περιστατικό. Οι πιο διαδεδομένες είναι:

  • Εξάχνωση με λέιζερ
  • Πάγωμαμε χρήση υγρού αζώτου
  • Καυτηριασμός
  • Χορήγηση χημικών ουσιών όπως ποδοφυλλοτοξίνη
  • Αφαίρεση με χειρουργείο

Επιπλοκές που παρουσιάζουν τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα αν δεν αντιμετωπισθούν εγκαίρως και ο ασθενής δεν λάβει θεραπεία τότε υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν επιπλοκές. Οι πιο χαρακτηριστικές επιπλοκές που δημιουργούνται είναι καρκίνος στην περιοχή του τραχήλου της μήτρας καθώς και νεοπλασία ενδοεπιθηλιακή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Πρόληψη κατά των κονδυλωμάτων

Σημαντικό κομμάτι στην πρόληψη εμφάνισης κονδυλωμάτων είναι η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή. Παρ’ όλα αυτά όπως ήδη αναφέρθηκε ο ιός μεταδίδεται και με τη δερματική επαφή γι’ αυτό δεν σημαίνει ότι το προφυλακτικό παρέχει πλήρη προστασία. Επιπλέον πρέπει να γίνεται συχνός γυναικολογικός έλεγχος και κυρίως τεστ ΠΑΠ το οποίο δείχνει αν κάποια γυναίκα έχει προσβληθεί από τον ιό ή όχι. Τέλος, ο εμβολιασμός για ορισμένους από τους ιούς της ομάδας HPV συνίσταται να γίνεται στα κορίτσια πριν αποκτήσουν σεξουαλικές επαφές.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Οι κατάλληλες ειδικότητες για τα κονδυλώματα είναι Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος.