Οξυτενή κονδυλώματα

Οξυτενή Κονδυλώματα-οξυτενή κονδυλώματα - oksiteni kondulwmata

Τι είναι τα οξυτενή κονδυλώματα

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι ο γνωστός ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, ευκολότερα δε με κολπική ή πρωκτική επαφή. Υπάρχουν περισσότεροι από 80 διαφορετικοί τύποι. Εκτιμάται ότι μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο καταγράφονται τουλάχιστον 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα. Τα άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή έχουν πολλές πιθανότητες να κολλήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κάποιον από τους ιούς HPV.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλεί συμπτώματα και ο οργανισμός τον καταστέλλει αυτομάτως. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως παρατηρείται φλεγμονή των κυττάρων και ως εκ τούτου αλλοιώσεις στους ιστούς. Η φλεγμονή αυτή έχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση οξυτενών κονδυλωμάτων, τα οποία προκαλούνται από τους ιούς HPV 6 και 11. Τα κονδυλώματα είναι συνήθως καλοήθη, ωστόσο, οι τύποι 16 και 18 είναι πιθανό να προκαλέσουν κάποια στιγμή καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας ή και άλλες μορφές πιο σπάνιων καρκίνων. Οι αλλοιώσεις που φαίνονται μόνο μέσω κλινικών εξετάσεων μπορεί να είναι προκαρκινικές μορφές.

Συνιστάται σε κάθε περίπτωση τακτικός έλεγχος με τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες αλλά και κολποσκόπηση αν υπάρχει υποψία ή διάγνωση οξυτενών κονδυλωμάτων.

Που οφείλονται τα οξυτενή κονδυλώματα

Τα οξυτενή κονδυλώματα εμφανίζονται συχνότερα όταν ο οργανισμός είναι ευάλωτος και το ανοσοποιητικό σύστημα αδύναμο. Για παράδειγμα, απαντώνται συχνά σε άτομα θετικά στον ιό HIV, σε πάσχοντες από ηπατίτιδα, σε άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, κορτιζόνη κ.ά. Επίσης, πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες τοπικές φλεγμονές όπως η κολπίτιδα και η τραχηλίτιδα. Αν επιμένουν να εμφανίζονται κονδυλώματα υπεύθυνο είναι το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή του στρες και η καλή διατροφή.

Συμπτώματα των οξυτενών κονδυλωμάτων

Η φλεγμονή των κυττάρων από τον ιό HPV έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση εξωφυτικών αλλοιώσεων. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι εξωτερικά και είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού, ενώ εντοπίζονται πιο συχνά στις περιοχές τριβής. Έχουν το σχήμα μικρού «κουνουπιδιού» όταν είναι πολλαπλά και παρουσιάζονται στις γυναίκες στα μεγάλα χείλη, περικολπικά, στο περίνεο, στο δακτύλιο. Ο ασθενής παρουσιάζει συχνά συμπτώματα κνησμού, πόνου και δυσοσμίας στη μολυσμένη περιοχή. Στην αρχή τα κονδυλώματα πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν λίγο. Μετά σταθεροποιούνται τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποσότητα.

Διάγνωση για τα οξυτενή κονδυλώματα

Η διάγνωση για τα οξυτενή κονδυλώματα γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό μετά από κλινική εξέταση, αλλά και μέσω του τεστ ΠΑΠ στις γυναίκες. Είναι πολύ σημαντικό η νόσος να διαγνωστεί και να αναγνωριστεί αμέσως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία. Του τεστ ακολουθεί η κολποσκόπηση και η βιοψία.

Θεραπεία για τα οξυτενή κονδυλώματα

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και χαρτογραφηθούν οι αλλοιώσεις θα αποφασιστεί από κοινού από το γιατρό και τον ασθενή η θεραπεία που θα ακολουθήσει, αναλόγως των επιλογών που προκύπτουν. Καμία θεραπεία δεν είναι οριστική και δεν προσφέρει μόνιμο αποτέλεσμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κονδυλώματα θα επανεμφανιστούν μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Οι μέθοδοι θεραπείας διακρίνονται σε φαρμακευτικές και μηχανικές. Μεταξύ των θεραπειών που προτείνονται η τοπική εφαρμογή χημικών ουσιών όπως η ποδοφυλλίνη, η θεραπεία με λέιζερ, η χειρουργική εξέταση, η συνδυασμένη ιντερφερόνη α-2a, η κρυοπηξία, η ηλεκτροδιαθερμία, η εκτομή κονδυλωμάτων. Σε περιπτώσεις που τα κονδυλώματα παρά την εφαρμογή θεραπείας επιμένουν, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο και δεν μπορεί να «πολεμήσει» τον ιό. Πολλές φορές αρκεί η διακοπή του καπνίσματος και η θεραπεία της κολπίτιδας για να σταματήσουν να εμφανίζονται νέες αλλοιώσεις.

Πρόληψη κατά των οξυτενών κονδυλωμάτων

Για την πρόληψη από τα οξυτενή κονδυλώματα συνιστάται ο εμβολιασμός των γυναικών πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή και σε όλη τη διάρκειά της, καθώς και η μείωση του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων.

Η δευτερογενής πρόληψη γίνεται μέσω του έγκαιρου εντοπισμού των οξυτενών κονδυλωμάτων και της θεραπείας των προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τα οξυτενή κονδυλώματα είναι ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για κονδυλώματα