Κονδυλώματα – HPV: όλα όσα θέλεις να ρωτήσεις το γυναικολόγο σου

ερωτησεις-στο-γυναικολόγο

Το κονδύλωμα, δερματικό κονδύλωμα ή ιός HPV, αποτελεί ένα από τα πιο συχνά και πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νoσήματα. Τα κονδυλώματα αποτελούν καλοήθη στοιχεία της επιδερμίδας και του βλεννογόνου, τα οποία σπάνια μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθη.

Δες ακόμα: Τεστ ΠΑΠ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Yπάρχει πιθανότητα να μας προκαλέσουν πόνο ή και αιμορραγία. Η αντιμετώπισή τους πλέον παρ’ όλα αυτά είναι απλή, ανώδυνη και άνευ τραυματικής επιφάνειας μέσω του μηχανισμού Laser CO2.

Στις γυναίκες όπως και στους άνδρες τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό και στην περιοχή ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Επίσης, φαίνονται και σε περιοχές που δεν καλύπτει το προφυλακτικό, όπως στους άνω μηρούς. Σπανιότερα, κονδυλώματα μπορεί να υπάρχουν και στη στοματική κοιλότητα, τη γλώσσα και το φάρυγγα.

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης των κονδυλωμάτων είναι:

 • Η συχνή εναλλαγή των ερωτικών συντρόφων
 • Το αδύναμο αμυντικό σύστημα
 • Οι μικροτραυματισμοί
 • Το αλκοόλ
 • Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
 • Τo ξύρισμα ή η αποτρίχωση με κερί
 • Η κολπική ή πρωκτική σεξουαλική επαφή με ή και χωρίς προφυλακτικό
 • Η στοματική σεξουαλική επαφή
 • Η επαφή χωρίς διείσδυση
 • Η έντονη τριβή μεταξύ των γεννητικών οργάνων και τέλος
 • Η χρήση μολυσμένων αντικειμένων, (sex toys), ακόμα και με μολυσμένα δάχτυλα

Έχει σημειωθεί ότι ένας στους δύο σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους θα μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή του και η επαφή με ένα τέτοιο άτομο αυξάνει κατά 70% την πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο ιός του HPV μπορούν είτε να φαίνονται με γυμνό μάτι είτε να χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να εντοπιστούν είτε να μην διακρίνονται με κανέναν από τους παραπάνω τρόπους και να χρειάζεται ο γυναικολόγος σας να πάρει δείγμα από συγκεκριμένο ιστό.

Όταν ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ενεργός και μεταδίδεται, υπάρχει όμως η πιθανότητα να «ξυπνήσει» ανά πάσα στιγμή.

Πώς θα καταλάβω αν έχω κονδυλώματα;

Το ποσοστό των γυναικών που προσβάλλονται από τον ιό του HPV και εμφανίζουν κονδυλώματα δυστυχώς ξεπερνά το 50%. Τα κονδυλώματα είναι συνήθως γκρι ή καφέ κι έχουν αρχικά το σχήμα της ρώγας ενός σταφυλιού, ενώ όσο αναπτύσσονται μπορεί να μοιάζουν με μικρό κουνουπίδι. Υπάρχει, όμως, και η πιθανότητα να μη γίνουν εύκολα αντιληπτά από την όψη τους με αποτέλεσμα να μην καταλάβετε άμεσα ότι νοσείτε.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως  τα εξής:

 • Κνησμός
 • Μικροενοχλήσεις
 • Έντονη κολπική έκκριση
 • Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

Στην περίπτωση που δεν σας παρακολουθεί γυναικολόγος, ώστε να αναγνωρίσει άμεσα τις βλάβες και να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, τότε τα κονδυλώματα μπορεί να αυξηθούν και να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές όπως στον κόλπο, την ουρήθρα, τη μήτρα, τον πρωκτό, τον κόλπο και το αιδοίο.

Σε πόσο καιρό από τη στιγμή που κόλλησα τον ιό, θα εμφανιστούν τα κονδυλώματα;

Από τη στιγμή που θα εισχωρήσει ο ιός στο σώμα, τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 3 έως 6 μήνες από τη σεξουαλική επαφή. Οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνες που πληρούν τους περισσότερους παράγοντες μετάδοσης και όσες έχουν ήδη προσβληθεί από κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Πώς προλαμβάνονται τα κονδυλώματα;

Η αλήθεια είναι ότι η μοναδική και η απόλυτη προστασία από τον ιό HPV και της εμφάνισης των κονδυλωμάτων είναι η αποχή από τις ερωτικές επαφές. Επειδή, όμως, αυτό είναι προφανώς δύσκολο έως και ακατόρθωτο υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν να αποφευχθεί η μόλυνση.

τεστ παπ

 1. Το προφυλακτικό, πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται, δεν παρέχει όμως απόλυτη προστασία.
 2. Το τεστ- ΠΑΠ, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε γυναίκας, καθώς αναγνωρίζει την ύπαρξή του.
 3. Τακτικός έλεγχος του συντρόφου με απλή ψηλάφηση στην ευαίσθητη περιοχή του.

Και τέλος ο κυριότερος τρόπος για την μέγιστη προστασία σας:

 1. Ο εμβολιασμός με το νεότερο 9δύναμο εμβόλιο κατά του ιού που κυκλοφορεί πλέον και στη χώρα μας. Προστατεύει από 9 ορότυπους και ενδείκνυται για αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των 9 ετών.

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα θεραπεύονται, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Σε αυτό βοηθάει η πρόληψη, η αποφυγή των παραγόντων κινδύνου και τέλος, η σωστή αντιμετώπισή τους.

Ο πλέον κατάλληλος ιατρός για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι ο γυναικολόγος και αυτό, γιατί είναι ο μοναδικός που ελέγχει την περιοχή τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά για πιθανές βλάβες.

Έχοντας, λοιπόν, κατά βάση την πιθανή παρουσία του ιού και στα έσω γεννητικά όργανα, καλό θα είναι να μην αντιμετωπίζουμε τα κονδυλώματα ως απλό δερματικό νόσημα και να προχωράμε σε πλήρη γυναικολογικό έλεγχο μετά την καθοδήγηση του γιατρού μας.

Τέλος, η καλύτερη και πιο σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκει εξαιρετική λύση με το LASER CO2.

Η εφαρμογή του είναι εξαιρετικά γρήγορη και ανώδυνη, σε έμπειρα χέρια με μόνιμα αποτελέσματα, χωρίς ουλές και δυσχρωμίες στην περιοχή. Ο έλεγχος εσωτερικά από τον γυναικολόγο αποτελεί και το κυριότερο κομμάτι της σωστής θεραπείας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.