Κονδυλώματα: προκαλούν καρκίνο;

Κονδυλώματα: προκαλούν καρκίνο;

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα σε νεαρές ηλικίες. Τα κονδυλώματα οφείλονται σε διάφορους ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV).

Τα κονδυλώματα δεν προκαλούνται από τους ίδιους τύπους του HPV που προκαλούν δυσπλασία και καρκίνο του τραχήλου.

Κονδυλώματα δεν σημαίνει καρκίνος.

Οι ιοί 6 και 11 προκαλούν κονδυλώματα και όχι καρκίνο του τραχήλου.

Είναι, όμως, πιθανό η ασθενής να εκτεθεί παράλληλα με τους ιούς 6 και 11 που είναι δεν είναι ογκογόνοι, σε καρκινογόνους τύπους HPV όπως είναι ο 16 και ο 18.

Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει κάθε γυναίκα με κονδυλώματα να υποβάλλεται σε τεστ παπανικολάου και κολποσκόπηση, ώστε να αποκλείεται η πιθανότητα προκαρκινικής ή καρκινικής βλάβης του τραχήλου.

Ποια είναι η κλινική εικόνα των οξυτενών κονδυλωμάτων;

Κλινικά, τα οξυτενή κονδυλώματα εμφανίζονται σαν ογκίδια, μεγέθους λίγων χιλιοστών που η επιφάνειά τους μοιάζει με κουνουπίδι. Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος, αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους.

Τα κονδυλώματα είναι ανώδυνα (σπάνια μπορεί να προκαλούν φαγούρα ή κάψιμο) και έχουν χρώμα ρόδινο ή καφεοειδές. Η μόλυνση με HPV μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν κάποιος να είναι μολυσμένος από καρκινογόνα στελέχη, να μην έχει κανένα ορατό σύμπτωμα και να μεταδίδει τον ιό του HPV.

Το προφυλακτικό προστατεύει κατά 60-70% από την μόλυνση.

Η εμφάνιση καρκίνου σε ένα άτομο που έχει μολυνθεί με HPV απαιτεί την συνύπαρξη και άλλων παραγόντων, όπως είναι η γενετική προδιάθεση, το κάπνισμα, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και η μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ποιο σημείο του σώματος εμφανίζονται τα οξυτενή κονδυλώματα;

Τα κλασσικά κονδυλώματα προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό αλλά και τον βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επίστρωση) του κόλπου και του ορθού. Μερικές φορές μπορεί να εντοπίζονται και μέσα στην ουρήθρα. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστούν στην στοματική κοιλότητα και στον λάρυγγα.

Η μόλυνση γίνεται συνήθως μετά από άμεση ή έμμεση επαφή με κονδυλώματα, μέσα από μικροτραυματισμούς του δέρματος και των βλεννογόνων που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με:

  1. Κολπική ή πρωκτική σεξουαλική επαφή με ή χωρίς προφυλακτικό
    2. Στοματογεννητική επαφή
    3. Έντονη τριβή γεννητικής περιοχής με γεννητικά όργανα μολυσμένα από κονδυλώματα

Πρόληψη κονδυλωμάτων

Η πρωτογενής πρόληψη για τα κονδυλώματα γίνεται με το τετραδύναμο εμβόλιο και με την χρήση προφυλακτικού.

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται με τις εξής μεθόδους:

1. Κάψιμο με βελόνα ή με λέιζερ
2. Πάγωμα με υγρό άζωτο (κρυοπηξία)
3. Θεραπεία με χημικές ουσίες

Πολλές φορές, μερικούς μήνες μετά από μια επιτυχή θεραπεία, εμφανίζονται ξανά κονδυλώματα στην ίδια περιοχή.Αυτό συμβαίνει γιατί όταν έχει μολυνθεί μια περιοχή, διάφορα κύτταρά της μπορεί να εμφανίσουν τη μόλυνση σε διάφορους χρόνους. Έτσι, παρότι ορισμένες θέσεις που είχαν κονδυλώματα θεραπεύτηκαν, γειτονικές θέσεις που φαίνονταν υγιείς μπορεί να εμφανίσουν κονδυλώματα αργότερα.

Άρα, τα κονδυλώματα θεραπεύονται, δεν προκαλούν καρκίνο και μπορούν να προληφθούν με το εμβόλιο και την χρήση του προφυλακτικού.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.