Κιρσοί στην εγκυμοσύνη: Πότε να επισκεφτείς αγγειοχειρουργό

κιρσοί στην εγκυμοσύνη - kirsoi stinn egkymosini

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις σημαντικότερες φάσεις στη ζωή μιας γυναίκας. Το σώμα της αλλάζει και προετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή. Ενδέχεται λοιπόν η αύξηση του όγκου του αίματος κατά την περίοδο αυτή, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ορμόνες να προκαλέσουν «χαλάρωση» στο φλεβικό τοίχωμα. Κι έτσι, υπάρχει αύξηση της διαμέτρου των φλεβών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κιρσοί στην εγκυμοσύνη. Γεγονός που συχνά προκαλεί την ανεπάρκεια των βαλβίδων με επακόλουθη παλινδρόμηση της ροής του αίματος και επιπλέον αύξηση της διαμέτρου των φλεβών.

Έτσι σε ορισμένα σημεία, όπως τα πόδια, την κοιλιά ή τα γεννητικά όργανα, η διάταση των φλεβών μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Τότε πλέον μιλάμε είτε για εμφάνιση κιρσών, δηλαδή μεγάλες διατεταμένες φλέβες που προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος και έχουν οφιοειδή πορεία είτε εμφάνιση ευρυαγγειών, διατεταμένα αγγεία του δέρματος που έχουν όψη κόκκινων ή μπλε γραμμών.

Στο τελευταίο τρίμηνο η μήτρα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο μέσα στην πύελο. Γι’ αυτό ενδέχεται να πιέζει μεγάλα φλεβικά στελέχη ή πλέγματα. Έτσι  επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι φλέβες στα κατώτερα μέρη του σώματος.

priksimo-podiwn-egkymosini - εγκυμοσύνη πρήξιμο στα πόδια

Τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης και ανάλογα του βαθμού της μεταβολής του σώματος μπορεί να εμφανιστούν κι άλλα συμπτώματα όπως:

  • κνησμός
  • οίδημα
  • αίσθημα βάρους και εύκολης κούρασης
  • αίσθημα νυγμών
  • πόνος στα πόδια ειδικά από τις απογευματινές ώρες και μετά

Η εμφάνιση των κιρσών και ευρυαγγειών κατά την εγκυμοσύνη πολλές φορές επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των γυναικών. Η άσχημη εικόνα, η ταλαιπωρία από τα συμπτώματα και η ανησυχία για την έκβαση της εγκυμοσύνης συμβάλλουν σε αυτό.

Και βέβαια δεν εμφανίζονται φλεβικές παθήσεις σε κάθε φυσιολογική κύηση. Η ύπαρξη όμως ατόμων στην οικογένεια που πάσχουν από κιρσούς αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης τους. Επιπλέον οι πιθανότητες αυξάνονται μετά τη δεύτερη κύηση.

Η παθήσεις των κιρσών και ευρυαγγειών, δεν χρειάζεται να ανησυχούν μια γυναίκα αφού μπορεί 6 μήνες μετά τον τοκετό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η Αγγειοχειρουργική έχει κάνει τεράστιες προόδους τα τελευταία χρόνια στο θέμα της αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων των κάτω άκρων. Νέες διαγνωστικές μέθοδοι και ενδοφλεβικές επεμβατικές τεχνικές έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα στην αντιμετώπιση των κιρσών και των άλλων παθήσεων.

 kirsoi stin egkumosini - κιρσοί στην εγκυμοσύνη - κιρσοι στην κοιλια

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο;

Στο Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης τώρα, κυρίαρχο αίτιο είναι η κληρονομικότητα. Η πιθανότητα εμφάνισης του Συνδρόμου, αυξάνει σε κάθε εγκυμοσύνη ειδικά μετά τη δεύτερη. Το επιπλέον βάρος πιθανότατα να μην παίζει και κανένα ρόλο.

Σε μερικές έγκυες γυναίκες μπορούν να δημιουργηθούν πυελικοί κιρσοί που σχετίζονται με φλεβική παλινδρόμηση σε μια ωοθηκική ή έσω λαγόνιο φλέβα. Αυτοί μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση κιρσών στον κόλπο, στα χείλη του αιδοίου ή και στους μηρούς. Οι κιρσοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν τοπικά ενοχλήσεις ενώ συνήθως υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη. Στις περιπτώσεις όμως που παραμένουν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.

Τι γιατρό να επισκεφθώ όταν εμφανίζονται κιρσοί στην εγκυμοσύνη;

Οι ειδικότητες γιατρών που συνήθως επισκέπτονται οι ασθενείς είναι: Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, όπου αναφέρουν τα συμπτώματα από την πύελο και Αγγειολόγο- Αγγειοχειρουργό λόγω των κιρσών των κάτω άκρων.

Από την μια οι πρώτοι πρέπει να έχουν υψηλό δείκτη υποψίας, ώστε να συμπεριλάβουν το εν λόγω σύνδρομο μέσα στη διάγνωσή τους. Από την άλλη οι δεύτεροι χρειάζεται να προσέξουν μήπως οι κιρσοί των κάτω άκρων προέρχονται από φλεβική παλινδρόμηση στην πύελο προκειμένου να διακρίνουν τις περιπτώσεις που συμβαίνει.

Η συνεργασία των ιατρών και των δύο ειδικοτήτων εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση και των πιο πολύπλοκων περιπτώσεων.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.