Κιρσοί στην εγκυμοσύνη: Πότε να επισκεφτείς αγγειοχειρουργό

ageioxeirourgos

Η εγκυμοσύνη είναι ίσως μια από τις καλύτερες φάσεις στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι η στιγμή που επιτελείται μέσα της το θαύμα της φύσης. Και για να υπηρετήσει το καλύτερα, το σώμα της αλλάζει και προετοιμάζεται για αυτό.

Δες ακόμα: Κιρσοί και Φλεβίτιδα: Γιατί προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται;

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, η αύξηση του όγκου του αίματος κατά την περίοδο αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των ορμονών να προκαλέσουν μια «χαλάρωση» στο φλεβικό τοίχωμα, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαμέτρου των φλεβών. Αυτό συχνά προκαλεί την ανεπάρκεια των βαλβίδων με επακόλουθη παλινδρόμηση της ροής του αίματος και επιπλέον αύξηση της διαμέτρου των φλεβών.

Έτσι σε ορισμένα σημεία, όπως τα πόδια αλλά και την κοιλιά ή τα γεννητικά όργανα, η διάταση των φλεβών μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη ώστε πλέον να μιλάμε για εμφάνιση κιρσών (μεγάλες διατεταμένες φλέβες που προβάλλουν από την επιφάνεια του δέρματος και έχουν οφιοειδή πορεία) ή εμφάνιση ευρυαγγειών (διατεταμένα αγγεία του δέρματος που έχουν όψη κόκκινων ή μπλε γραμμών).

Στο τελευταίο τρίμηνο, όταν η μήτρα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο μέσα στην πύελο, μπορεί να πιέζει μεγάλα φλεβικά στελέχη ή πλέγματα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις φλέβες στα κατώτερα μέρη του σώματος.

priksimo-podiwn-egkymosini

Τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης και ανάλογα του βαθμού της μεταβολής του σώματος μπορεί να εμφανιστούν κι άλλα συμπτώματα όπως κνησμός, οίδημα, αίσθημα βάρους και εύκολης κούρασης, αίσθημα νυγμών ή και πόνος στα πόδια ειδικά από τις απογευματινές ώρες και μετά.

Φυσιολογικό κι αναμενόμενο είναι η εμφάνιση κιρσών και ευρυαγγειών κατά την εγκυμοσύνη να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των γυναικών λόγω της άσχημης εικόνας, της ταλαιπωρίας από τα συμπτώματα αλλά και της ανησυχίας που προκαλεί για την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Και βέβαια δεν εμφανίζονται φλεβικές παθήσεις σε κάθε φυσιολογική κύηση. Η ύπαρξη όμως ατόμων στην οικογένεια που πάσχουν από κιρσούς αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κιρσών. Κι ακόμα, οι πιθανότητες αυξάνονται μετά τη δεύτερη κύηση.

Ακόμα και αν η εμφάνιση κιρσών και ευρυαγγειών κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάζει αρνητικά κάποιες φορές την ψυχολογία των γυναικών λόγω της άσχημης εικόνας και της ταλαιπωρίας από τα συμπτώματα, εσείς να έχετε πάντα κατά νου ότι 6 μήνες μετά τον τοκετό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η Αγγειοχειρουργική έχει κάνει τεράστιες προόδους τα τελευταία χρόνια στο θέμα της αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων των κάτω άκρων. Νέες διαγνωστικές μέθοδοι και νέες ενδοφλεβικές επεμβατικές τεχνικές έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα στην αντιμετώπιση των κιρσών και των άλλων παθήσεων.

Για να εξασφαλίσετε τα πλεονεκτήματα από την πρόοδο της Αγγειοχειρουργικής, πρέπει ο αγγειοχειρουργός σας να έχει ειδική εμπειρία στις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους και την εφαρμογή των ελάχιστα επεμβατικών ενδοφλεβικών μεθόδων.

egkymosini

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο;

Στο Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης τώρα, κυρίαρχο αίτιο είναι η κληρονομικότητα. Η πιθανότητα εμφάνισης του Συνδρόμου, αυξάνει σε κάθε εγκυμοσύνη ειδικά μετά τη δεύτερη. Το επιπλέον βάρος πιθανότατα να μην παίζει και κανένα ρόλο.

Σε μερικές έγκυες γυναίκες μπορούν να δημιουργηθούν πυελικοί κιρσοί που σχετίζονται με φλεβική παλινδρόμηση σε μια ωοθηκική ή έσω λαγόνιο φλέβα. Αυτοί μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση κιρσών στον κόλπο, στα χείλη του αιδοίου ή και στους μηρούς. Οι κιρσοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν τοπικά ενοχλήματα και συνήθως υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη αν και όχι πάντα ,οπότε πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τι γιατρό να επισκεφθώ;

Οι ασθενείς συνήθως επισκέπτονται γιατρούς δύο ειδικοτήτων: Γυναικολόγους, όπου αναφέρουν τα συμπτώματα από την πύελο και Αγγειοχειρουργούς λόγω των κιρσών των κάτω άκρων.

Οι μεν πρώτοι πρέπει να έχουν υψηλό δείκτη υποψίας, ώστε να συμπεριλάβουν το εν λόγω Σύνδρομο μέσα στη διάγνωσή τους, οι δε δεύτεροι να έχουν τη γνώση ότι οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι δυνατό να προέρχονται από φλεβική παλινδρόμηση στην πύελο και την αντίστοιχη εμπειρία να διακρίνουν τις περιπτώσεις στις οποίες αυτό συμβαίνει.

Η συνεργασία των ιατρών και των δύο ειδικοτήτων εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση και των πιο πολύπλοκων περιπτώσεων.

Το κείμενο αυτό γράφτηκε με τη συνεργασία του Αγγειοχειρουργού Αθανάσιου Σιαφάκα, επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων Veincenter.
Γι’ αυτό μάθετε τα πάντα για τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς κι όλες τις φλεβικές παθήσεις στην εγκυμοσύνη στο www.veincenter.gr

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.