Πέθανε από καρδιακή ανακοπή ο Τζίμης Πανούσης – Μάθε ποια είναι τα συμπτώματα και Πώς να αντιδράσεις

tzimis panousis

Ο αγαπημένος τραγουδιστής και τραγουδοποιός άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι του Σαββάτου (13/1), καθώς υπέστη καρδιακή ανακοπή. Ο καλλιτέχνης αντιμετώπιζε και στο παρελθόν πρόβλημα με την καρδιά του.

Δες ακόμα: Τι είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Πριν από λίγες εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου 2017 είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο πάνω στη σκηνή κατά τη διάρκεια του προγράμματος του και είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Τότε, είχε γίνει γνωστό πως είχε υποστεί κρίση κολπικής μαρμαρυγής.

Η καρδιακή προσβολή είναι μία πολύ συχνή αιτία θανάτου, η οποία όμως αν διαγνωστεί έγκαιρα και ο ασθενής δράσει άμεσα μπορεί να αποφευχθεί. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και να μην τα αγνοήσουμε.

Πώς να αναγνωρίσεις τα σημάδια της ανακοπής καρδιάς (έμφραγμα)

Η ανακοπή καρδιάς μπορεί να προκληθεί αιφνίδια, ακόμη κι αν ο ασθενής δεν έχει εμφανίσει ποτέ στο παρελθόν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα που μας δείχνουν ότι παθαίνουμε έμφραγμα είναι τα εξής:

 • Δύσπνοια: Πολλά από τα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή εμφανίζουν δυσκολία στην αναπνοή χωρίς να είχαν έντονη ή ακόμα και την παραμικρή σωματική δραστηριότητα πρωτύτερα.
 • Στήθος: Ο πόνος και η δυσφορία στο στήθος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα στην καρδιακή προσβολή. Για το λόγο αυτό αν αισθανθούμε κάποιον αιφνίδιο πόνο στην καρδιά, δεν πρέπει με τίποτα να το αγνοήσουμε. Πολλές φορές αυτός ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί γενικότερα στο πάνω μέρος του σώματος, όπως στην πλάτη, στους ώμους, στο σαγόνι, στο λαιμό, στο βραχίονα και στο στομάχι, προκαλώντας μία γενική δυσφορία, πόνο, ένα ανεξήγητο βάρος, κάποια δυσπεψία ή και καούρα.
 • Ναυτία: Η τάση προς εμετό έχει καταγραφεί και αυτή ως ένα πιθανό σύμπτωμα κατά την καρδιακή προσβολή.
 • Κόπωση: Πολύ πιθανό είναι σε συνδυασμό με τα παραπάνω συμπτώματα, το άτομο που υφίσταται καρδιακή ανακοπή να αισθανθεί κάποια αδικαιολόγητη κούραση.
 • Ζάλη
 • Κρύος ιδρώτας

Πώς να αντιδράσω όταν παθαίνω έμφραγμα

Η ζωή μας κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος εξαρτάται σε πολύ σημαντικό βαθμό από την άμεση και ψύχραιμη αντιμετώπιση μας. Το πρωταρχικό στρες και ο πανικός είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν, αλλά η άμεση αντίδραση έχει αποδειχθεί σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων σωτήρια.

Για το λόγο αυτό σε περίπτωση που βρισκόμαστε μόνοι, πρέπει να καλέσουμε άμεσα τις Πρώτες Βοήθειες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αγνοήσουμε τα συμπτώματα και να μην θεωρήσουμε πως ό,τι έχουμε θα περάσει.

Στην πιθανότητα που κάποιος άλλος παθαίνει καρδιακή προσβολή, οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα για να σώσουμε τη ζωή τους:

 • Καλούμε άμεσα τις Πρώτες Βοήθειες.
 • Βλέπουμε αν το άτομο διατηρεί τις αισθήσεις του ταρακουνώντας το με προσοχή από τους ώμους και ρωτάμε αν είναι καλά.
 • Του ξεσφίγγουμε τα ρούχα ώστε να αισθανθεί άνετα.
 • Τον τοποθετούμε σε πλάγια θέση, ώστε να μπορεί να διέρχεται αέρας μέσω του αεραγωγού.
 • Του παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες κάνοντας μαλάξεις στο στήθος μέσω της τεχνικής CPR.

Καταλήγοντας, αντιλαμβανόμαστε πώς η έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων και η δική μας αντίδραση είναι εξαιρετικά σημαντικές και μπορούν όντως να σώσουν ζωές.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.