Εμφραγμα του μυοκαρδίου

Έμφραγμα-του-μυοκαρδίου-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μία πάθηση που προκαλείται ως απόρροια της στεφανιαίας νόσου και τα συμπτώματά του είναι αιφνίδια και άκρως επικίνδυνα. Το μέγεθος του μυοκαρδίου πλήττεται αναλόγως της θέσης που πραγματοποιείται η απόφραξη στην αρτηρία, αλλά και της ταχύτητας που ολοκληρώνεται η απόφραξη. Ο πόνος του εμφράγματος επιδεινώνεται σταδιακά και ο ασθενής παρουσιάζει έντονη εφίδρωση και έχει ένα χαρακτηριστικό μελανί χρώμα.

Δες ακόμα: Εμμηνόπαυση και καρδιακές παθήσεις – Μύθοι και αλήθειες

Που οφείλεται

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται από την ξαφνική απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας. Η απόφραξη προκαλείται από τη δημιουργία θρόμβου σε αθηρωματική πλάκα. Η διακοπή της στεφανιαίας κυκλοφορίας και η έλλειψη οξυγόνου οδηγεί στην νέκρωση.

Έτσι, το συγκεκριμένο τμήμα του μυοκαρδίου παύει να συστέλλεται και έτσι, δεν βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς. Ενίοτε, είναι δυνατό το έμφραγμα να προκληθεί μετά από εμβολή θρομβωτικού υλικού σε μια στεφανιαία αρτηρία.

Συμπτώματα

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου εκδηλώνεται αιφνιδίως με έντονο πόνο στο στήθος. Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιο προηγούμενο αντίστοιχο περιστατικό στη ζωή του ασθενούς και δεν έχει ποτέ προειδοποιητικά σημάδια. Ο πάσχων νιώθει ξαφνικά έντονο πόνο και σφίξιμο στο στήθος που αντανακλάται στο λαιμό, στο πάνω μέρος του αριστερού χεριού και στους ώμους. Σε κάποιες περιπτώσεις αντανακλάται και στο αριστερό αφτί. Μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα όπως εμετός, εφίδρωση  ή συγκοπτικό επεισόδιο, δύσπνοια και απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Τα χρώμα του δέρματος του ασθενούς γίνεται μελανό.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι ο Καρδιολόγος και ο Καρδιοχειρούργος

Διάγνωση

Η διάγνωση του εμφράγματος γίνεται μέσω της αναγνώρισης των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται ηλεκτροκαρδιογράφημα, ενώ σε περίπου 6 ώρες από την εκδήλωσή του απαιτείται ανύψωση των καρδιακών ενζύμων στο αίμα.

Αντιμετώπιση

Η οξεία μορφή του εμφράγματος του μυοκαρδίου αντιμετωπίζεται με άμεση επίσκεψη σε γιατρό. Συνιστάται η  μάσηση και κατάποση με νερό ενός δισκίου ασπιρίνης. Η ασπιρίνη τροποποιεί το θρόμβο και βοηθά την καρδιά. Μετά το έμφραγμα μπορεί να ακολουθήσουν θανατηφόρες αρρυθμίες (κοιλιακή μαρμαρυγή). Απαιτείται η άμεση μεταγωγή του ασθενούς σε νοσοκομειακή μονάδα άμεσης αντιμετώπισης εμφραγμάτων.

Η θεραπεία του ασθενούς πρέπει να είναι άμεση και όσο το δυνατό γρηγορότερη γίνεται. Ενδείκνυται η εφαρμογή αγγειοπλαστικής και ενδοφλέβιας θρομβόλυσης. Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από το χρόνο που θα φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο.

Η χρόνια μορφή του εμφράγματος του μυοκαρδίου στοχεύει στην πρόληψη, αλλά και την προστασία του μυοκαρδίου που έχει ιστορικό εμφράγματος. Ο γιατρός θα χορηγήσει καρδιοπροστατευτικά φάρμακα και αντιαιμοπεταλιακά, ώστε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

Επιπλοκές

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Επιβάλλεται η άμεση μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο για να την θεραπεία του.

Πρόληψη

Η πρόληψη της νόσου έγκειται στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, διατήρησης ήρεμης ζωής και φυσικά, στη μόνιμη λήψη καρδιοπροστατευτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ