Ίλιγγος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ίλιγγος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ίλιγγος: Τι πρέπει να γνωρίζουμεΟ ίλιγγος εμφανίζεται συχνά τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση.

Για να βρεθεί ποια νόσος κρύβεται πίσω από τον ίλιγγο θα πρέπει να απαντήσετε με την καθοδήγηση του ιατρού σας στις παρακάτω ερωτήσεις:

1) Πρόκειται για ίλιγγο, αστάθεια, ή ζάλη;

Αν και συχνά συγχέονται μεταξύ τους, πρόκειται για τελείως διαφορετικές μεταξύ τους καταστάσεις. Στον ίλιγγο είναι χαρακτηριστικό το αίσθημα της περιστροφής είτε του ατόμου γύρω από αντικείμενα είτε των αντικειμένων γύρω από το άτομο.

2) Πότε άρχισαν τα συμπτώματα του ιλίγγου;

Έχει μεγάλη σημασία να ξεκαθαρίσουμε εάν πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο ιλίγγου ή αν ο ίλιγγος χρονολογείται από μακρού.

3) Ποιές είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άρχισε ο ίλιγγος;

Προηγήθηκε κάκωση της κεφαλής, κάποια λοίμωξη, ή η λήψη φαρμάκων;

4) Συνυπάρχουν συμπτώματα από την ακοή; Αν ναι, από πότε;

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί αν συνυπάρχει βαρηκοΐα και πότε αυτή εμφανίστηκε.

5) Με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα βελτιώνονται, παραμένουν στάσιμα, ή επιδεινώνονται;

Η βελτίωση των συμπτωμάτων αποτελεί συνήθως καλό σημάδι.

6) Πόσο χρόνο διαρκεί η κρίση του ιλίγγου;

Αναλόγως της αιτίας που την προκαλεί, μια κρίση ιλίγγου μπορεί να διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα, λίγα λεπτά της ώρας, ημέρες, έως και εβδομάδες.

7) Με ποιά συχνότητα εμφανίζονται οι κρίσεις του ιλίγγου;

Η συχνότητα των κρίσεων ιλίγγου θα καθορίσει και την καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση.

8) Σχετίζεται ο ίλιγγος με τις αλλαγές θέσης της κεφαλής;

Είναι σημαντικό ο ασθενής να μπορεί να απαντήσει στο αν η κρίση ιλίγγου εμφανίζεται μόνο όταν στρίβει το κεφάλι του προς τη μία ή την άλλη πλευρά, ή ασχέτως από αυτές τις κινήσεις.

9) Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα που προηγούνται του ιλίγγου;

Ο ίλιγγος μπορεί να παρουσιάσει προειδοποιητικά συμπτώματα όπως: οι εμβοές (βουητό), το αίσθημα πληρότητας (μπούκωμα) στα αυτιά, μια γενική «θολούρα», «ελαφρύ κεφάλι», ναυτία.

10) Συνοδεύεται ο ίλιγγος με απώλεια συνείδησης;

Εάν ο ασθενής χάσει τις αισθήσεις και την επικοινωνία με το περιβάλλον κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ιλίγγου, πρέπει άμεσα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

11) Συνυπάρχουν κεφαλαλγίες ή υπήρξαν κατά το παρελθόν;

Ο πονοκέφαλος μπορεί να εμφανιστεί πριν την κρίση ή μετά από αυτή. Επίσης, πρέπει να διευκρινιστεί αν προϋπήρχε με τη μορφή ημικρανιών.

12) Συνυπάρχουν άλλα συμπτώματα;

Συμπτώματα όπως διπλωπία (όταν βλέπουμε τα αντικείμενα γύρω μας διπλά), θάμπωμα της όρασης, διαταραχές γεύσης, μουδιάσματα στο πρόσωπο ή στα άκρα, δυσκολία στην κίνηση των άκρων, δυσαρθρία κα, πρέπει να κινητοποιούν άμεσα τον ασθενή και το περιβάλλον του ώστε να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

13) Υπάρχει από το ιστορικό κάποια άλλη γνωστή πάθηση;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν ο ασθενής πάσχει (ή έπασχε κατά το παρελθόν) από κάποια σοβαρή πάθηση,  όπως αναιμία, αρτηριακή υπέρταση, αρρυθμία, σακχαρώδη διαβήτη, επιληψία κα.

Οι σαφείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα βοηθήσουν τον ιατρό σας να καταλήξει γρηγορότερα στη σωστή διάγνωση και να σας απαλλάξει από το δυσάρεστο σύμπτωμα του ιλίγγου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.