Σκληροίδημα

Σκληροίδημα- δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι το σκληροίδημα

Eίναι δερματική νόσος με χαρακτηριστικά οιδήματος και σκλήρυνσης του δέρματος που εμφανίζεται αιφνιδίως μετά από μόλυνση στην περιοχή του αυχένα, του ώμου, του προσώπου και του πάνω μέρους του σώματος. Απαντάται πολύ συχνότερα σε γυναίκες. Συχνά συγχέεται με τη σκληροδερμία. Η διάρκεια της νόσου κυμαίνεται μεταξύ 12 έως 18 μηνών. Σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται από παθήσεις στην καρδιά.

Δες ακόμα: Ατοπική δερματίτιδα: όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!

Αίτια

Τα αίτια του σκληροιδήματος δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Ένας από τους παράγοντες που δημιουργούν παθογένεια είναι η παραπρωτεϊναιμία, αν και δεν είναι σταθερός εκλυτικός παράγοντας των αλλοιώσεων που εντοπίζονται στο χόριο. Οι ερευνητές μέχρι σήμερα τοποθετούν το κύριο αίτιο σε έναν βιοσυνθετικά ενεργοποιούμενο φαινότυπο ινοβλάστη, ο οποίος φέρεται ότι ευθύνεται για τις δερματικές αλλοιώσεις.

Συμπτώματα

Το σκληροίδημα εμφανίζεται με τη μορφή δερματικής σκλήρυνσης που με την ψηλάφηση τείνει να ζαρώνει μόνο η επιδερμίδα. Η νόσος δεν εκδηλώνεται με κνησμό ή άλγος. Ο ασθενής παρατηρεί σκληρότητα του δέρματος και μειωμένη κινητικότητα. Τείνει να εμφανίζεται μερικούς μήνες μετά από κάποια ιογενή λοίμωξη (στρεπτοκοκκική συνήθως). Πριν την εμφάνιση της νόσου και μετά την ιογενή λοίμωξη ο ασθενής νιώθει κακουχία και πόνο στις αρθρώσεις. Μπορεί ωστόσο να είναι και ασυμπτωματική αυτή η περίοδος. Σε πιο βαριές περιπτώσεις η νόσος εκδηλώνεται με αλλοιώσεις στην περικαρδιακή περιοχή και καρδιοπάθειες. Η καρδιοπάθεια εκδηλώνεται με ταχυκαρδία .

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την σκληροίδημα είναι ο Δεερματολόγος

Διάγνωση

Η διάγνωση του σκληροιδήματος γίνεται με κλινική και ιστολογική εξέταση.

Θεραπεία

Η νόσος τείνει να αυτοπεριορίζεται, γι’ αυτό συνήθως δε χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν χορηγηθεί κορτικοστεροειδή, αντιβιοτικά και ανοσοκατασταλτικά, ωστόσο δεν είχαν μεγάλη αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τους στο σκληροίδημα. Οι γιατροί συνήθως εστιάζουν στη θεραπεία των επιπλοκών της νόσου, ήτοι των προηγηθεισών λοιμώξεων και στην παραπομπή των ασθενών με καρδιολογικές παθήσεις στον αρμόδιο γιατρό.

Επιπλοκές

Το σκληροίδημα επηρεάζει την καρδιά και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια. Οι αλλοιώσεις στην περιοχή ίσως προέρχονται από την εναπόθεση βλεννίνης στα όργανα, καθώς υποστρέφουν με την λύση των δερματικών βλαβών.

Πρόληψη

Η πρόγνωση της νόσου εξαρτάται από την προηγηθείσα λοίμωξη. Το σκληροίδημα που προέρχεται από λοίμωξη έχει την πιο καλοήθη πορεία και συνήθως θεραπεύεται μέσα σε μερικούς μήνες. Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη έχουν χαμηλότερη πρόγνωση, ενώ για τη θνησιμότητα κάποιων ασθενών ευθύνεται κυρίως η παχυσαρκία, οι νεφροπάθειες και οι σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ