Καρδιακή ανεπάρκεια
Πληροφορίες για την καρδιακή ανεπάρκεια
Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια
Η καρδιακή ανεπάρκεια ή αλλιώς και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ορίζεται ως η πάθηση της καρδιάς κατά την οποία δεν είναι δυνατή η χορήγηση αίματος στο ανθρώπινο σώμα.
Που οφείλεται η καρδιακή ανεπάρκεια
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις καρδιακές παθήσεις καθώς η καρδιά δεν διοχετεύει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα λόγω της χαλάρωσης και διάτασης που έχει προκληθεί στον καρδιακό μυ. Οι παθήσεις που συνήθως οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια είναι η στεφανιαία νόσος, η αρτηριακή υπέρταση, οι μυοκαρδίτιδες και μυοκαρδιοπάθειες αλλά και διάφορες συγγενείς καρδιοπάθειες.
Επίσης η αναιμία και ο υπερθυρεοειδισμός είναι παθήσεις που ενοχοποιούνται για εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας. Στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας εκτός από τις παθήσεις που ήδη αναφέρθηκαν πρέπει να προστεθούν επεισόδιο καρδιακής προσβολής, ο σακχαρώδης διαβήτης, το σύνδρομο άπνοιας κατά τον ύπνο, η νεφρική ανεπάρκεια αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ.
Συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας
Χαρακτηριστικό της καρδιακής ανεπάρκειας είναι ο αργός ρυθμός εξέλιξής της καθώς και ότι αποτελεί μια χρόνια πάθηση. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί κάποια στιγμή ξαφνικά και για αυτό το λόγο ονομάζεται οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.
Τα πιο κοινά συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος με καρδιακή ανεπάρκεια είναι:
- Δύσπνοια
- Οίδημα των κάτω άκρων ή και κοιλίας
- Βήχας
- Αύξηση σωματικού βάρους
- Κόπωση και γενικότερη εξάντληση
- Απώλεια όρεξης
- Αλλαγή του καρδιακού ρυθμού
- Ναυτία και εμετός
Διάγνωση για την καρδιακή ανεπάρκεια
Για να γίνει διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας απαιτείται η λήψη πλήρους ιστορικού του ασθενούς καθώς και κλινική εξέταση από τον κατάλληλο γιατρό. Κατά την κλινική εξέταση ο γιατρός παρατηρεί αν υπάρχει υγρό γύρω από τους πνεύμονες ή αν ο καρδιακός παλμός δεν είναι φυσιολογικός ή αν οι φλέβες στην περιοχή του λαιμού είναι διακριτές ή αν υπάρχει οίδημα στα κάτω άκρα. Σύμφωνα με την κλινική εικόνα του ασθενούς ο γιατρός αποφασίζει σε ποιες εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής. Οι εξετάσεις που γίνοται για τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας είναι:
- Αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος
- Ακτινογραφία θώρακος
- Μαγνητική ή και αξονική τομογραφία καρδιάς
- Υπερηχογράφημα καρδιάς
- Test κοπώσεως
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
- Στεφανιογραφία
Πώς αντιμετωπίζεται η καρδιακή ανεπάρκεια
Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας εφαρμόζεται με την λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Ανάλογα με την περίπτωση χορηγούνται τα ανάλογα φαρμακευτικά σκευάσματα. Στην περίπτωση που υπάρξει απορρύθμιση θα πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να του χορηγηθούν φάρμακα ενδοφλεβίως καθώς και οξυγόνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται νέες θεραπείες που όπως η τοποθέτηση βηματοδότη ή και αντλιών που βοηθούν την λειτουργία της καρδιάς. Εάν δεν υπάρξει καμία βελτίωση το τελικό στάδιο είναι η μεταμόσχευση καρδιάς.
Επιπλοκές της καρδιακής ανεπάρκειας
Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι πιο συχνές που καταγράφονται είναι οι αρρυθμίες που αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να επιφέρουν θάνατο καθώς και το πνευμονικό οίδημα. Στις επιπλοκές κατατάσσονται και οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες που προκαλούν τα φάρμακα είναι βήχας, κράμπες, κεφαλαλγίες, ναυτία και διάρροια, τάση για λιποθυμία καθώς και χαμηλές τιμές της αστηριακής πίεσης.
Πρόληψη κατά της καρδιακής ανεπάρκειας
Για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας είναι σημαντικό να είναι ρυθμισμένη η αρτηριακή πίεση καθώς και οι τιμές της χοληστερίνης. Άλλα μέτρα που συντελούν στην πρόληψη είναι η ένταξη σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα, η μείωση του αλατιού στο φαγητό καθώς και η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ. Όσο για το κάπνισμα συστήνεται η διακοπή του αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση. Η τυχόν φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται από τον γιατρό θα πρέπει να ακολουθείται σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί.
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για την καρδιακή ανεπάρκεια είναι ο Καρδιολόγος
Κλείστε ραντεβού με Καρδιολόγο