Προγεννητικός έλεγχος

Προγεννητικός-έλεγχος-πώς γίνεται, τι είναι

Τι είναι ο προγεννητικός έλεγχος

Η πλειοψηφία των παιδιών που γεννιούνται είναι φυσιολογικά και υγιή. Υπάρχει όμως ένα ποσοστό 1% που παρουσιάζει κάποια σωματική ή νοητική βλάβη. Η συχνότερη διαταραχή είναι το σύνδρομο Down. Συμβαίνει συχνότερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 35 ετών ο κίνδυνος αυξάνεται επικίνδυνα) και οφείλεται σε γενετική βλάβη κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Ο προγεννητικός έλεγχος μπορεί να διαγνώσει τέτοιου είδους σύνδρομα αλλά και πιθανές καρδιοπάθειες του εμβρύου.

Δες ακόμα: Όλα όσα θέλουν να ξέρουν οι νέες μαμάδες για την περίοδο της λοχείας

Πού πραγματοποιείται ο προγεννητικός έλεγχος

Για να πραγματοποιήσετε τον προγεννητικό έλεγχο πρέπει να επισκεφθείτε γυναικολόγο – μαιευτήρα και διαγνωστικό κέντρο

Πώς πραγματοποιείται ο προγεννητικός έλεγχος

Υπάρχουν πολλές εξετάσεις που συμπεριλαμβάνονται στον προγεννητικό έλεγχο. Κάποιες μπορεί να είναι επεμβατικές και κάποιες μη- επεμβατικές. Μεταξύ των μη- επεμβατικών ανήκουν οι εξής:

Τεστ 1ου τριμήνου: περιλαμβάνει αιματολογική εξέταση για τη μέτρηση των ορμονών της μητέρας και υπολογισμό της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου με τον υπέρηχο. Η αυχενική διαφάνεια μετρά την ποσότητα υγρού στον αυχένα του εμβρύου. Τα έμβρυα που παρουσιάζουν σύνδρομο Down ή καρδιοπάθειες έχουν αυξημένο υγρό. Το τεστ καλύπτει το 90% των περιπτώσεων και πραγματοποιείται από την 11η έως την 14η βδομάδα.

Τεστ 2ου τριμήνου: περιλαμβάνει τη μέτρηση ορμονών στο αίμα, καλύπτει το 60-70% των περιπτώσεων και γίνεται μεταξύ της 15ης και της 19ης βδομάδας. Αν η γυναίκα ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου να αποκτήσει μωρό με σύνδρομο Down συνιστάται επεμβατική μέθοδος προγεννητικού ελέγχου, ο οποίος είναι πιο ακριβής.

Υπέρηχος 2ου επιπέδου: πραγματοποιείται μεταξύ της 20ης και της 24ης βδομάδας. Περιλαμβάνει έναν λεπτομερή έλεγχο όλων των οργάνων του εμβρύου. Καλύπτει το 70% των περιπτώσεων. Η αρτιμέλεια που μπορεί να δείξει ο υπέρηχος δεν σημαίνει ότι το έμβρυο θα γεννηθεί με συμμετρία των άκρων. Είναι δυνατό κατά τον τοκετό να προκληθούν κάποιες επιπλοκές που θα επιφέρουν διαταραχές ή θα αφαιρέσουν την αρτιμέλεια του εμβρύου. Το σύνδρομο Down ή βλάβες στην καρδιά απεικονίζονται καλύτερα στις επεμβατικές μεθόδους.

Μεταξύ των επεμβατικών μεθόδων είναι:

Η αμνιοπαρακέντηση: περιλαμβάνει λεπτομερή έλεγχο του αμνιακού υγρού, το οποίο λαμβάνεται με την εισαγωγή λεπτής βελόνας στην κοιλιά της εγκύου. Στο αμνιακό υγρό περιέχονται κύτταρα του εμβρύου, τα οποία ελέγχονται στο εργαστήριο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η αμνιοπαρακέντηση έχει αποτελεσματικότητα διάγνωσης 99%, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να αποβληθεί το έμβρυο σε ποσοστό 1%.

Χοριακή λάχνη: η διαδικασία λήψης χοριακής λάχνης γίνεται μεταξύ της 11ης και 14ης βδομάδας κύησης. Ο γιατρός εισχωρεί μία λεπτή βελόνα στην κοιλιά της εγκύου και αφαιρεί κύτταρα από τον πλακούντα για να τα ελέγξει σε ειδικό εργαστήριο. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει 99% επιτυχής διάγνωση και 1% αποβολή του εμβρύου.

Ο προγεννητικός έλεγχος δεν έχει κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία. Ο θεράπων ιατρός θα ενημερώσει την έγκυο τι θα πρέπει να προσέξει πριν από κάθε εξέταση.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ