Παγκρεατίτιδα

Πγκρεατίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η παγκρεατίτιδα

Η παγκρεατίτιδα πρόκειται για φλεγμονή του ήπατος. Το πάγκρεας παίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη και στο μεταβολισμό. Η νόσος μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, αναλόγως της διάρκειας των συμπτωμάτων της.

Δες ακόμα: Περιεδρικό συρίγγιο: τι είναι και με ποια σύγχρονη μέθοδο αντιμετωπίζεται

Που οφείλεται

Για την εκδήλωση της παγκρεατίτιδας ευθύνονται είτε περιβαλλοντικοί είναι κληρονομικοί- προδιαθεσικοί παράγοντες. Στις ανεπτυγμένες χώρες η υπερκατανάλωη αλκοόλ τείνει να γίνει η πρώτη αιτία ανάπτυξης της νόσου, με επόμενη τη χολολιθίαση.

Άλλοι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η νόσος είναι τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα (κορτικοστεροειδή, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά και ανοσοκατασταλτικά), χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, ανωμαλίες στο πάγκρεας και στη χολή, λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα, η παρωτίτιδα, βακτηριακές λοιμώξεις και κληρονομικές παθήσεις όπως η κυστική ίνωση.

Συμπτώματα

Η παγκρεατίτιδα ξεκινά με ήπιο πόνο που εντείνεται στην κοιλιά, την πλάτη και στο στήθος. Συνήθως η εμβρυακή στάση ανακουφίζει λίγο από τον πόνο. Η οξεία παγκρεατίτιδα περιλαμβάνει έντονο κοιλιακό άλγος, υψηλό πυρετό, ναυτία και έμετο, ταχυκαρδία, διόγκωση στην κοιλιά, ενώ σε επείγουσες περιπτώσεις χαμηλή πίεση, αφυδάτωση και εσωτερική αιμορραγία.

Στη χρόνια μορφή της νόσου παρατηρείται επίσης απώλεια σωματικού βάρους, διαβήτης και δύσοσμα κόπρανα που προέρχονται από δυσαπορρόφηση των τροφών.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την παγκρεατίτιδα είναι ο Γαστρεντερολόγος

Διάγνωση

Η διάγνωση δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και συνήθως πρέπει να προηγηθούν μία σειρά εξετάσεων για να διαγνωστεί. Απαιτείται υπερηχογράφημα κοιλίας, αξονική τομογραφία, εξετάσεις κοπράνων και εξετάσεις αίματος, οι οποίες θα δείξουν αυξημένα επίπεδα παγκρεατικών ενζύμων, λευκοκύτταρα, χολερυθρίνη και σάκχαρο.

Πώς αντιμετωπίζεται

Στην οξεία παγκρεατίτιδα ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί άμεσα. Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Τα συμπτώματα ανακουφίζει η χορήγηση ισχυρών αναλγητικών και αντιβιοτική αγωγή. Στη χρόνια παγκρεατίτιδα ο γιατρός θα δώσει στον ασθενή μία αγωγή και συμβουλές για την αντιμετώπιση του εκάστοτε αιτίου.

Επιπλοκές που παρουσιάζει

Η οξεία μορφή της παγκρεατίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, αναπνευστική ανεπάρκεια, αποστήματα και κύστεις στο πάγκρεας και σοκ. Η χρόνια νόσος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο στο πάγκρεας και σε εξάρτηση από ναρκωτικά αναλγητικά.

Πρόληψη κατά της παγκρεατίτιδας

Η πρόληψη κατά της παγκρεατίτιδας αφορά και αλλαγές των διατροφικών συνηθειών του ασθενούς. Συνήθως προτείνεται η αποφυγή υπερκατανάλωσης αλκοόλ και διακοπή του καπνίσματος. Η διατροφή θα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες και χαμηλή σε «κακά» λίπη.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟ