Τι είναι τα αλλεργικά τεστ και πώς γίνονται;

Τι είναι τα αλλεργικά τεστ και πώς γίνονται;

Τα αλλεργικά δερματικά τεστ είναι η διαγνωστική προσπέλαση για την ανεύρεση του αιτίου των αλλεργιών.

Για ποιες αλλεργίες γίνονται τα αλλεργικά τεστ;

Περιλαμβάνουν τις αναπνευστικές αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, επιπεφυκίτιδα), με σχεδόν 100% αποτελεσματικότητα, τις τροφικές αλλεργίες με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς και τις αλλεργίες σε σφήκες και μέλισσες, αλλά και στα φάρμακα, κλπ.

Τα αλλεργικά δερματικά τεστ (prick tests), γίνονται στην έσω επιφάνεια του αντιβραχίονα ή και στην πλάτη, τοποθετώντας σταγόνες των αλλεργιογόνων ανά δύο-τρία εκατοστά και κάνοντας ελαφρύ νυγμό στο σημείο της σταγόνας (προσοχή: όταν έχει δερμογραφισμό ο ασθενής μπορεί να βγουν ψευδώς θετικά). Βέβαια, ο ασθενής πρέπει να έχει διακόψει τα αντιισταμινικά φάρμακα (χάπια, ρινικά spray ή κολλύρια), τουλάχιστον 4 ημέρες πριν, ενώ ακόμα απαιτείται προσοχή όταν λαμβάνονται ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, κ.ο.κ.

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων βγαίνει σε 10-15′ με πλήρη αξιοπιστία σε περίπτωση αλλεργίας και από το αποτέλεσμα των τεστ αποφασίζουμε και το είδος της απευαισθητοποίησης, ειδικά όσον αφορά στην αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα.

Βέβαια, μπορεί να βρεθούν θετικά δερματικά τεστ, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα αρχίσουμε θεραπεία εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα και μόνο σε συνδυασμό με το ιστορικό του ασθενούς. Τα τεστ γίνονται από οποιαδήποτε ηλικία αν παραστεί ανάγκη (π.χ. για τροφικές αλλεργίες στα παιδιά), αλλά απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων γι’ αυτή την ηλικία.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;

Τα αλλεργικά δερματικά τεστ είναι ασφαλή, ακίνδυνα, αξιόπιστα, ανώδυνα και άμεσα και λιγότερο δαπανηρά από τις εξετάσεις αίματος (Rast tests). Είναι in vivo δοκιμασίες, που τις βλέπει και ο ίδιος ο ασθενής, με την προϋπόθεση να γίνονται από έμπειρο ιατρό και ει δυνατόν αλλεργιολόγο.

Για την ορθή εκτίμηση των αποτελεσμάτων απαιτείται συνδυασμός ιστορικού και εξετάσεων αίματος, ειδικά σε περίπτωση δερμογραφισμού. Στα αλλεργικά δερματικά τεστ υπάγονται και τα patch test που γίνονται στην πλάτη για ανεύρεση αλλεργίας στα μέταλλα (νικέλιο, faux bijoux, κλπ), αρώματα, χημικές ουσίες, συντηρητικά, κ.ο.κ. Αυτά όμως γίνονται διαφορετικά και τα αποτελέσματά τους είναι εμφανή μετά από 2-3 ημέρες.

Τέλος, επειδή οι περισσότεροι ασθενείς (και ιδιαίτερα τα παιδιά), εν αγνοία τους αισθάνονται φόβο με το άκουσμα της λέξης τεστ, να υπενθυμίσω ότι τα τεστ αυτά είναι ανώδυνα και ασφαλή.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.