Ουδετεροπενία

oudeteropenia

Τι είναι η ουδετεροπενία

Η ουδετεροπενία πρόκειται για μία διαταραχή στο αίμα που χαρακτηρίζεται από μείωση των ουδετερόφιλων λευκοκυττάρων. Τα ουδετερόφιλα αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις και σε βακτήρια.

Δες ακόμα: Τι είναι η αναιμία;

Η ουδετεροπενία ουσιαστικά καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο απέναντι σε λοιμώξεις. Η νόσος μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Χρόνια θεωρείτε η ουδετεροπενία που ξεπερνά τους 3 μήνες σε διάρκεια.

Που οφείλεται

Οι αιτίες χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες: στη μειωμένη παραγωγή των ουδετερόφιλων στο μυελό των οστών (1) και στην αυξημένη καταστροφή τους (2).

Το (1) μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα της πάθησης, σε κάποια κακοήθεια, σε ακτινοβολία, σε λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων ή σε έλλειψη βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέως.

Το (2) μπορεί να οφείλεται σε αναιμία, σε αυτοάνοση ουδετεροπενία, σε αιμοδιάλυση ή σε χημειοθεραπεία.

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα της ουδετεροπενίας είναι ο πυρετός, τα ρίγη, η μεγάλη συχνότητα των βακτηριακών λοιμώξεων, η τακτική εκδήλωση στοματικών ελκών, η διάρροια, η δυσουρία, μεγάλος πόνος και οίδημα μετά από τραύματα, πόνος στο φάρυγγα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Αν υπάρχει υποψία σοβαρής υποκείμενης ασθένειας ή τα αποτελέσματα δεν είναι σαφή απαιτείται βιοψία του μυελού των οστών.

Άλλες εξετάσεις είναι η περιοδική μέτρηση ουδετερόφιλων, ο έλεγχος για αντισώματα antineutrophil, ο έλεγχος για αποκλεισμό του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και ο έλεγχος για έλλειψη βασικών βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ουδετεροπενίας εξαρτάται από την αιτία και τη διάρκεια της κατάστασης αυτής. Αν ευθύνεται κάποιο φάρμακο συνιστάται η αντικατάστασή του με κάποιο άλλο. Η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με χρήση μαλακτικών κοπράνων.

Πρέπει ο ασθενής να αποφεύγει τη δακτυλική εξέταση και να τηρεί σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής του στόματος, των δοντιών και του δέρματος, ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις τραυματισμών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικού και η θεραπεία βανκομυκίνης αν η ουδετεροπενία προέρχεται από λοίμωξη από σταφυλόκοκκο.

Συνιστάται επίσης ο τακτικός αιματολογικός έλεγχος και η αλλαγή διατροφικών συνηθειών σύμφωνα με την εκάστοτε αγωγή του γιατρού.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ουδετεροπενία είναι ο Αιματολόγος