Οστικές μεταστάσεις

Οστικές μεταστάσεις-δείτε πώς αντιμετωπίζονται!

Πληροφορίες για τις οστικές μεταστάσεις

Τι είναι οι οστικές μεταστάσεις

Οι οστικές μεταστάσεις πρόκειται για την ανάπτυξη όγκων σε οστά καρκινικών κυττάρων που προέρχονται από πρωτοπαθή εστία του όγκου. Τα συνήθη όργανα που πλήττονται είναι τα πλευρά, το κρανίο, η σπονδυλική στήλη και η λεκάνη. Οι οστικές μεταστάσεις απαντώνται πιο συχνά σε ηλικιωμένους. Προέρχονται συνήθως από καρκίνο στο μαστό, στον πνεύμονα, στο θυρεοειδή, στα νεφρά, στον προστάτη και στο δέρμα (μελάνωμα).

Συμπτώματα που εκδηλώνουν οι οστικές μεταστάσεις

Το βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο σημείο της μετάστασης, ο οποίος εντείνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, το οίδημα, η υπερευαισθησία και τα συχνά κατάγματα.

Διάγνωση των οστικών μεταστάσεων

Η διάγνωση των οστικών μεταστάσεων γίνεται μέσω λήψης ακτινογραφίας και σπινθηρογραφήματος. Λόγω του ότι μπορεί να παρουσιάσουν συμπτωματολογία πρώτα οι μεταστάσεις, πολλές φορές απαιτείται μία σειρά εξετάσεων για τον εντοπισμό του πρωτοπαθούς καρκίνου (μαστογραφία, αξονική τομογραφία).

Θεραπεία για τις οστικές μεταστάσεις

Η θεραπεία των οστικών μεταστάσεων εξαρτάται από τον εκάστοτε πρωτοπαθή καρκίνο. Συνήθως συνιστάται χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή ορμονοθεραπεία. Σε περιστατικά υπερασβεστιαιμίας χορηγούνται διφωσφωνικά ώστε να ανακουφίσουν τον ασθενή από τον πόνο. Η πλήρης ίαση είναι δύσκολη, καθώς πρόκειται για καρκίνο που προέρχεται από μετάσταση.

Επιπλοκές που παρουσιάζουν οι οστικές μεταστάσεις

Στις οστικές μεταστάσεις υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης παραπληγίας και εμφάνισης αυξημένου δείκτη ασβεστίου στο αίμα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τις οστικές μεταστάσεις είναι ογκολόγος

Κλείστε ραντεβού με ογκολόγο